De prin lume adunate

#sarbatoarea sanzienelor #noaptea de sanziene #timp liber #evenimente #traditii de sanziene

Traditii si obiceiuri de Sanziene

Sanzienele sunt in credinta populara niste femei frumoase, zane bune, preotese ale soarelui, care stau ascunse in padurile intunecate, neumblate de om. Potrivit traditiei, Sanzienele se plimba pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, in fiecare an.

In aceasta noapte, zanele canta si danseaza, aduc rod culturilor, inmultesc pasarile si animalele, ii vindeca de boli pe cei bolnavi si le lecuiesc pe femeile sterpe.

Chiar daca sunt zane bune, Sanzienele pot deveni malefice, daca oamenii nu cred in forta lor si nu sarbatoresc acest eveniemnt cum se cuvine. Sanzienele starnesc vijelii si grindina. Sanzienele sunt insa flori de camp, de culoare galbena si pline de polen.

Cand se sarbatoresc Sanzienele

Sanzienele se sarbatoresc in aceeasi zi cu nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Sanzienele este cea mai mare si singura sarbatoare pagana acceptata de ritul ortodox. Aceasta sarbatoare este una cu adevarat magica, in noaptea de Sanziene avand loc evenimente fantastice, se aprind focuri de vara si se fac ritualuri de dragoste.

Viata si vara sunt astfel sarbatorite si traite plenar. Sarbatoarea de Sanziene provine dintr-un vechi cult roman, legat de zeita Diana, Sanctae Dianae, zeita padurilor.

Traditii si obiceiuri de Sanziene

In noaptea sarbatorii de Sanziene, fetele de maritat iti impletesc cununi din sanziene pe care le arunca peste case. Daca cununile se lovesc sau se agata de cosul casei, fata se va casatori. Gospodarii prind la grinda casei cate un spic de grau, care sa le aduca grane manoase. Fetele care vor sa se marite repede trebuie sa se spele cu roua. Roua trebuie stransa in zori de catre femeile batrane ale satului.

Fetele care se spala cu aceasta roua vor fi sanatoase si dragostoase si isi vor gasi repede alesul. Si femeile maritate pot face acest ritual, pentru a fi iubite in continuare de soti si pentru a avea copii frumosi si sanatosi.

In noaptea de Sanziene, fetele de maritat isi pun sub perna flori de sanziene, pentru a-si visa ursitul. In unele zone, fetele isi fac coronite de sanziene si le lasau peste noapte in gradina. Daca dimineata gasesc coronitele pline de roua, este semn de maritis in toamna care urma sa vina. Florile de sanziene sunt prinse in coronite si duse la biserica pentru sfintire.

Mai apoi sunt folosite pentru diverse practici magice de-a lungul anului. Tot in noaptea de Sanziene se aduna plantele de leac, care ating apogeul in aceasta perioada. In noaptea de Sanziene se aprind focuri pentru alungarea spiritelor malefice, iar in cimitire, mormintele sunt impodobite cu flori mirositoare.

Ce este noaptea de Sanziene

Noaptea de Sanziene este un magica, sarbatorita in multe zone ale tarii. In aceasta noapte minunile sunt posibile, iar fortele benefice ating apogeul. In aceasta noapte, Sanzienele, fete frumoase si fantastice, se prind in hora si dau puteri deosebite florilor si buruienilor care capata proprietati benefice, de leac, pentru toate bolile.

In aceasta noapte, zanele zboara prin aer si impart leacuri atat plantelor, cat si animalelor si oamenilor bolnavi. Noaptea de Sanziene este si sarbatoarea iubirii, sarbatorita cu joc si cantec. In noaptea de Sanziene, fetele si baietii care urmeaza sa se casatoreasca se aduna si se veselesc. In seara zilei de 23 iunie, satenii culeg brate intregi de sanziene, iar fetele se imbraca de sarbatoare si isi impletesc sanziene in cosite.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea