De prin lume adunate

#muzeu #palat #expozitie

Top palate in Bucuresti

Bucurestiul adaposteste cateva palate unice, cu o arhitectura speciala. Vechi conacuri ale marilor boieri si industriasi, palatele capitalei sunt in prezent muzee. Unul dintre cele mai spectaculoase este Palatul Regal, veche resedinta a regului Carol de Hohenzollern. In prezent, palatul s-a transformat in Muzeul National de Arta al Romaniei.

 

Palatul CEC, palatul cu cupola al Bucurestiului

 

Cladirea CEC-ului este una dintre cele mai frumoase din Bucuresti si atrage prin stilul arhitectural renascentist. Palatul este construit in stil eclectic si se termina cu o cupola de sticla si metal. Picturile interioare au fost executate in perioada 1900-1913 de catre Mihail Simonide.

CEC-ul a fost infiintat in 1864, printr-o lege decretata de Alexandru Ioan Cuza . Pe locul unde a fost cladit palatul CEC se afla biserica "Sfantul Ioan cel Mare". Pe acelasi loc se mai aflau un cimitir si un han. In cimitirul bisericii a fost inmormantat Ienachita Vacarescu. Initial planurile de constructie ale Palatului CEC erau destinate cladirii Parlamentului Romaniei. Inedit este si faptul ca in prezent, locul unde se afla Parlamentul Romaniei are aceiasi orientare in plan cu CEC-ul, iar conturul strajuit de patru "minarete" deseneaza imaginar o cruce in forma de x, numita si crucea Sfantului Andrei.

Palatul CEC se afla pe Calea Victoriei, la numarul 13. In prezent in cladirea CEC isi desfasoara activitatea CEC Bank si Muzeul CEC. In muzeu sunt expuse obiecte inedite precum documente originale ale tranzactiilor financiar-bancare in anii de inceput ai bancii, documente financiare si civile din colectia Tezaur a CEC, produse bancaree, "pusculite" si seifuri din perioada interbelica, timbre, medalii comemorative, insigne sau ilustrate.

 

Palatul Regal, resedinta regelui Carol de Hohenzollern

 

Pe locul unde se afla in zilele noastre aripa Kretzulescu a Muzeului National de Arta, la inceputul anilor 1810, boierul Dinicu Golescu construieste un conac impresionant pentru acele vremuri. Casa devine intre anii 1859 - 1866 palat domnesc pentru Alexandru Ioan Cuza. Din 1866, Carol de Hohenzollern se instaleaza aici, iar fosta casa Golescu este extinsa si modernizata. Tot acum beneficiaza si de prima instalatie electrica de iluminat. Palatul Regal isi pastreaza aproape intacta forma originala de la 1906 pana in zilele noastre.

In 1950 este inaugurat Muzeul de Arta si tot acum se deschide si prima galerie de arta nationala. In anii urmatori se deschid succesiv galeria de arta universala si galeria de arta veche romanesca.

Muzeul National de Arta al Romaniei cuprinde peste 70.000 de piese expuse in mai mule galerii si colectii. Aici vei gasi lucrari semnate de Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Constantin Brancusi, Dumitru Paciurea, Antonello de Messina, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Renoir sau Monet.

Muzeul mai adaposteste si o serie de colectii permanente: cabinetul de desene si gravuri, arta decorativa si arta oriental.Un alt punct de atractie al muzeului il constituie si Lapidariul. Aici sunt adapostite piese de sculptura in piatra, pietre de mormant sau pisanii, din timpul unor domnitori precum Neagoe Basarab, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu.

Muzeul National de Arta al Romaniei se afla pe Calea Victoriei, la numerele 49-53 si este deschis de miercuri pana duminica, intre orele 11 - 19, in perioada mai - septembrie si 10 - 18, in perioada octombrie - aprilie. Pentru Galeria de Arta Europeana pretul unui bilet este 8 lei, pentru Galeria Nationala este de 10 lei, iar un bilet combinat, pentru ambele galerii este de 15 lei.

 

Palatul Ghika Tei , cu vedere spre lacul Plumbuita

 

Palatul Ghika Tei este situat in Parcul Plumbuita si este o constructie in stil neoclasic. A fost ridicat de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica in anul 1822 si terminata zece ani mai tarziu, dupa planurile arhitectului catalan Xavier Villacrosse. Palatul a fost ridicat pe locul vechii curti parintesti a banului Dumitrache Ghica si este unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen din Bucuresti.

Domeniul Ghika ocupa o suprafata vasta si are vedere catre lacul Plumbuita. Un lucru inedit la acest palat este si tunelul de refugiu, lung de un kilometru, care face legatura intre palat si manastirea Plumbuita. Poarta palatului este incadrata intre doi vulturi impresionanti, realizati din piatra, iar aleile curtii sunt strajuite de teii imensi. Palatul este construit in stilul neoclasic, un stil de origine italieneasca.

Palatul este compus din subsol, parter, etaj si mansarda. Interiorul palatului este alcatuit din saloane spatioase care si-au pastrat pana in zilele noastre denumirile de altadata. In prezent, la Palatul Ghika este deschisa si o terasa. Aici se pot viziona filme si au loc frecvent concerte. Palatul Ghika se afla pe strada Doamna Ghica, la numarul 5, la intersectia bulevardului Lacul Tei cu strada Doamna Ghica. Rezervari pentru terasa se pot face la numarul de telefon 0722.258.367.

 

Palatul Bragadiru, stralucirea de altadata a boierilor romani

 

Palatul Bragadiru a fost construit in 1905 ca un loc de recreere pentru muncitorii de la fabrica de bere si cuprindea sala de bal. Aceasta functiona si ca sala de teatru sau de concerte. In palat se mai gaseau si o biblioteca, o gradina de vara si o terasa. Cu o arhitectura eclectica, cu scari in spirala in stil Normand, cu stucaturi, statui inserate in fatada cladirii, oglinzi venetiene, balcoane in stil victorian, cu ornamente si cu lemn sculptat, palatul bragadiru are o valoare deosebita.

Palatul Bragadiru este situat in centrul Bucurestiului, in sectorul 5, in apropierea Palatului Parlamentului, pe strada Calea Rahovei numarul 147-153. Se afla la o scurta distanta de Hotelul Marriott. Palatul poate fi vizitat doar atunci cand se organizeaza evenimete culturale, destinate publicului larg. La Palatul Bragadiru au loc de obicei evenimente culturale deosebite, concerte de muzica clasica sau experimentala. Palatul Bragadiru, supranumit si Colosseum, ramane una dintre cele mai impunatoare si mai impresionante constructii ale Bucurestiului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea