De prin lume adunate

#mistere #mistere elucidate #mistere 2013

Top 3 mistere elucidate in 2013

Oamenii de stiinta se lupta in permanenta cu o multitudine de mistere, unele dintre ele vechi de sute de milioane de ani, carora nimeni nu a reusit sa le gaseasca o explicatie. Din fericire, tehnologia avansata si cercetarile extensive reusesc sa faca lumina anual in cazul catorva dintre ele. Iata trei dintre misterele elucidate in 2013!

1. Misterul crustaceului fara forma adulta

Cerataspis monstrosa este numele unei specii de crustacee identificate in urma cu 180 de ani. Creatura nu a fost descoperita, pana recent, decat in stadiu de larva, fapt care a intrigat comunitatea stiintifica, hotarata sa afle mai multe despre curiosul crustaceu.

Anul acesta, profesorul Keith Crandall de la Universitatea George Washington, SUA, a analizat ADN-ul micii creaturi si a descoperit cu stupoare ca, de fapt, este forma larvara a unei alte creaturi, despre care se credea ca apartine unei cu totul alte specii, Plesiopenaeus armatus!

De ce legatura le-a scapat oamenilor de stiinta pana acum? Deoarece larva arata complet diferit decat animalul adult si, in plus, creatura isi duce existenta in apele adanci ale Oceanului Atlanic, fiind, astfel, dificil de studiat.

2. Misterul ciupercii care a declansat Marea Foamete din Irlanda

Marea Foamete a lovit statul irlandez in anul 1845 si a fost declansata de mana cartofului, provocata de o ciuperca, originara din America. Foametea si epidemiile care i-au urmat au dus la moartea a 750.000 de oameni si au fortat alti 2 milioane sa isi paraseasca locuintele.

Desi se stia ca mana cartofului a fost provocata de o ciuperca, aceasta ramasese, insa, neidentificata. Oamenii de stiinta credeau ca este vorba despre tulpina US-1, dar o analiza ADN a unor fragmente de plante de acum 120-170 de ani a revelat faptul ca era o cu totul alta ciuperca, una care intre timp a disparut complet.

3. Femeile rosesc si in intuneric?

Aceasta este intrebarea la care un savant din secolul al XVIII-lea, Georg Lictenberg, considera ca este foarte dificil sa oferi un raspuns. In 2013, oamenii de stiinta au reusit, insa, sa gaseasca raspunsul mult dorit: da, femeile rosesc si in intuneric!

In acest sens, o echipa de cercetatori din Germania si Tarile de Jos au folosit o camera de filmat sensibila la schimbarile de temperatura pe care au indreptat-o catre o femeie care putea rosi dupa bunul plac. Cand au rugat-o sa roseasca intr-o incapere aflata in bezna, camera a inregistrat un val de caldura dinspre obrajii sai, demonstrand ca femeile rosesc si in intuneric.

Sursa foto: onlinelibrary.wiley.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea