De prin lume adunate

#terapia prin arta #art terapia #arta #pictura #teatru #muzica #dans #cursuri #psihologie #comunicare

Terapia prin arta

Pictura, muzica, desenul si teatrul reprezinta mult mai mult decat forme de arta. Ele reprezinta o cale catre dezvoltarea personala si cu ajutorul lor putem depasi anumite probleme. Chiar daca nu suferi de vreo afectiune in special, cursurile de arta de vor ajuta sa te deconetezi de la un program incarcat si te vor face sa redescoperi placerile vietii.

De ce terapia prin arta?

Atunci cand privesti o lucrare de arta te concentrezi asupra ei si uiti de problemele pe care le ai. Arta a fost folosita inca din antichitate pentru a vindeca oamenii de anumite afectiuni. Primii "terapeuti" care au pus in aplicare aceasta metoda au fost Platon, Aristotel, Plutarh si Pitagora care recomandau arta ca mijloc terapeutic.

Vracii din China si Japonia credeau ca arta poate fi folosita pentru a insanatosi o persoana bolnava sau cu o stare psihica precara. Pacientilor li se recomanda pictura in natura care ii stimula. Nu insa orice forma de arta poate fi aplicata generalist. In functie de afectiunea fiecarui pacient, acesta este indrumat catre o anumita forma de arta.

Anumite opere de arta pot avea insa si urmari mai putin placute. De exemplu, contemplarea picturii lui Leonardo Da Vinci, celebra Gioconda, are efecte nelinistitoare si trebuie evitata de catre persoanele agitate. In schimb, operele pictorilor David Jacques-Louis, Poussin, Manet sau Renoir au un efect terapeutic extrem de pozitiv.

Terapia prin arta poate fi folosita pentru a trata afectiuni precum bolile gastrice, hepatice sau pancreatice. Schimbarea starii psihice a pacientului, eliminarea stresului si efectele benefice ale culorilor duc la o vindecarea mai rapida decat cu ajutorul terapiilor clasice.

Una dintre cele mai populare terapii prin arta este pictura. Fie ca faci parte dintr-un program intens in care trebuie sa vizitezi muzee si sa admiri opere de arta, fie ca te inscrii la un curs de pictura, aceasta terapie este una dintre cele mai de succes in tratarea anumitor afectiuni, dar si a starilor de anxietate.

Cui se adreseaza aceasta terapie?

Terapia prin arta este o terapie alternativa care se adreseaza in special copiilor si adolescentilor care sunt reticenti la metodele traditionale. Aceasta metoda poate fi aplicata si in cazul adultilor, care reusesc astfel sa depaseasca anumite probleme personale, reusesc sa se cunoasca mai bine, sa aiba mai multa incredere in propria persoana si sa depaseasca limitele comunicarii. Terapia prin arta este recomandata si toxicomanilor, persoanelor marginalizate si batranilor.

Terapia prin arta implica mai multe forme de arta: pictura, teatru, dans, colaj, modelaj sau fotografie si are un efect benefic asupra persoanelor. Scopul terapiei prin arta este de a indeparta stresul sau traumele traite de catre persoana si deschiderea sa catre altfel de lucruri care duc la evolutia personala. Tot prin aceasta terapie, o persoana devine mult mai umana, prin simplul fapt ca nu isi mai reprima adevaratele sentimente si trairi.

Acest Timp de terapie implica mai multa comunicare, exprimare si conectare la propria persoana. Arta este si o sursa de eliberare care ajuta la transformarea personalitatii si depasirea anumitor probleme. Nu in ultimul rand, terapia prin arta ajuta la creatie si la dezvoltarea spiritului creator din fiecare dintre noi. Chiar daca nu suferim de o anumita afectiune sau nu am trecut prin traume, terapia prin arta este o cale de descoperire a sinelui si a propriei personalitati, care duce la o stare de bine si confort.

Ce arte alegem?

Acesta terapie este un tip nou de tratare a afectiunilor fizice si psihice, care, chiar daca a aparut in antichitate, a inceput sa fie practicata abia in anii 1930, in Anglia si Statele Unite. Experientele din trecut si visele pentru un altfel de viitor pot fi redate prin terapia prin arta. Imaginile pe care un pacient le reda prin arta dezvaluie adevarata sa personalitate.

Atunci cand mergi la un curs de terapie prin arta nu trebuie sa fii specialist in arta respectiva. De exemplu, care vrei sa mergi la cursurile de pictura nu este obligatoriu sa stii sa pictezi sau desenezi. Trebuie doar sa fii pasionat de frumos si sa ai dorinta de a te exprima liber. Astfel poti alege mai multe forma deĀ  arta: desen, sculptura, teatru, dans, povestiri, muzica, marionete sau masti.

Formele artistice precum teatru si dansul pun in micare corpul si functioneaza ca o supapa. Aceste forme de arta ajuta la indepartarea angoselor si temerilor. Artele platice ajuta pacientul sa se distanteze si sa vada lucrurile cat mai obiectiv. Muzica ajuta comunicare si dezvolta creativitatea, iar marionetele dezvaluie emotiile ascunde si indeparteaza inhibitiile.

Unde putem face cursuri de terapie prin arta?

Clinica TerapiaM organizeaza cursuri de terapie prin arta sustinute de psihoterapeutul Cristiana Haica. Terapia prin arta abordeaza diversele aspecte ale personalitatii prin mijloace artistice, al caror scop este sa descopere potentialul personal si sa-l foloseasca pentru dezvoltarea armonioasa a persoanei. Art terapia foloseste arta ca maniera de exprimare personala, pentru comunicarea trairilor, pentru o explorare a interiorului in scopul cresterii si armonizarii fiintei.

Prin aceasta terapie se dezvolta inteligenta emotionala, toate canalele senzoriale sunt stimulate, capacitatea de exprimare este mult mai dezvoltata, creativitatea este stimulata, se creaza o stare afectiva tonica, se reduce tensiunea si anxietatea. Modalitatile de lucru de la TerapiaM sunt desenul, pictura, modelajul, colajul, dansul si euritmia, muzica sau dramaterapia.

Cursul este structurat pe cinci module a cate doua ore pentru fiecare modul, iar costul unui astfel de modul este de 100 de lei. Inscrieri se pot face la numarul de telefon 021.210.25.65.

Agora Art Studio te ajuta sa depasesti problemele psihice sau fizice prin cursuri de arta. Daca iti doresti sa te exprimi creativ si sa explorezi universul fascinant al artelor te poti inscrie la unul dintre cursurile de arta. Agora Art Studio iti ofera sedinte de recreere prin arta si un spatiu in care sa visezi.

De la initierea in tainele desenului si pana la magia amestecului culorilor, de la intalnirea cu misterele Egiptului Antic pana la marii artisti ai secolului 20, sedintele de creatie sunt diverse si interesante, facute pentru a explora propriul univers creativ. Pe langa pictura aici se organizeaza si cursuri de design interior si vestimentar. Inscrieri se pot face la nuamrul de telefon 0751.883.213.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea