INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

De prin lume adunate

Targuri de Paste din tara

Cele mai frumoase oua incondeiate , bucate traditionale romanesti, multa muzica si voie buna sunt cateva dintre atractiile cu care organizatorii festivalurilor de Paste isi asteapta vizitatorii. Pe langa traditionalele oua si cozonaci, vei putea incerca si feluri speciale de mancare saseasca, te poti plimba cu caleasca trasa de ponei sau poti participa la ritualul de aprindere a candelelor pascale.

Targul de oua inchistrite de la Gura Humorului

Targul de oua inchistrite se desfasoara anual la din Bucovina, in Gura Humorului. Festivalul a devenit o traditie si are loc dupa sarbatoarea Floriilor, in ziua de marti. In acest an, evenimentul are loc pe 14 aprilie. Targul se adreseaza tuturor creatorilor si mestesugarilor care respecta tehnica oualor pascale inchistrite traditional.

An de an vin la Gura Humorului cele mai renumite incondeiatoare de oua din , Poiana Stampei, Vatra Moldovitei, Suceava, Slatioara, Plesa, Brodina, Radauti, Rogojesti-Botosani, Gura Humorului sau Suceava.

La acest festival exista si cateva premii care se acorda pentru cel mai bun incondeiator si pentru revigorarea traditiei. Trofeul Targului de Pasti din Gura Humorului confera castigatorului recunoasterea calitatii de mester autentic. Pe langa oua, vizitatorii gasesc la acest targ si alte produse de factura populara, sculpturi din lemn sau icoane. Targul se desfasoara pe 14 aprilie, intre orele 10 -19, in foaierul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, iar intrarea este libera.

Daca te afli in Bucovina, in perioada sarbatorilor Pascale, e bine sa stii ca aici sarbatoare si petrecerile se tine lant, din noaptea de Inviere pana pe 21 aprilie. La Manastirea Humorului are loc pe 19 aprilie un concurs de ciocnire a oualor rosii. Concursul are loc in curtea bisericii noi din Manastirea Humorului, intre orele 18-20.

Tot la Manastirea Humorului are loc, in Noaptea de Inviere, ritualul de aprindere a candelelor din zona centrala a orasului cu lumina invierii. Pe 20 aprilie are loc sarbatoarea cosurilor pascale, expozitie cu degustare si muzica de fanfara. Pe 21 aprilie toata comunitatea participa la ateliere de icoane pe lemn si expozitii de fotografie, pe ritmurile muzicii de fanfara.

Festivalul oualor incondeiate de la Ciocanesti

Oul este simbolul fundamental al dragostei, detine misterul fertilitatii si exprima frumusete, armonie si perfectiune. De la acest simbol au pornit si organizatorii Festivalului National al Oualor Incondeiate de la Ciocanesti, un evenimente care a devenit traditie in partile Bucovinei. In acest an, evenimentul are loc in perioada 10 - 12 aprilie.

Ciocanesti este gazda acestui festival, care aduna artisti din toata Romania pentru a participa la concursul de decorare al celui mai frumos ou. Pe langa concursul de incondeiat oua, la eveniment au loc si parade ale portului popular, festivaluri folclorice cu muzica populara si concursul "Glasul trambitei, buciumului si tulnicului".

Din programul festivalului nu vor lipsi festivitatea de alegere a oului urias si obiceiul nuntii. La festivalul oualor incondeiate au loc si concursuri gastronomice cu degustare, cu preparate traditionale de post, concerte religioase si pascale.

Un factor de atractie al comunei este si ornarea caselor. Fiecare casa in Ciocanesti este decorata in exterior cu motive florale si geometrice. Exista o regula nescrisa care spune ca nici o casa sa nu semene cu cealalta. Astfel, fiecare model de casa este unic in lume. Inventatorul acestui stil a fost Dumitru Tomoiaga, un constructor din sat, a carui sotie era priceputa in arta broderiei pe costume nationale si l-a inspirat in arta decorarii. In prezent, Ciocanesti este declarata comuna - muzeu. Comuna mai este cumoscuta si pentru alte doua festivaluri care au loc anual, al pastravalui si al iernii.

Ostermarkt - Targul de Paste al sasilor

Festivalul Ostermarkt dateaza de pe vremea cruciadelor si se organizeaza anual la Bistrita. Evenimentul incearca sa reinvie spiritul germanilor care au colonizat zona in 1206. Ostermarkt se organizeaza in fiecare primavara, in apropierea sarbatorilor Pascale. Evenimentul aduna sute de vizitatori, atrasi de cultura si portul popular al diferitelor nationalitati din Transilvania.

Festivalul cuprinde targul cu vanzare de obiecte cadou pentru Paste si manifestari culturale. Cu aceasta ocazie au loc concerte de muzica populara, rock, militara si religioasa, parade ale portului popular si prezentari de carte. La targul de vanzare vei gasi costume populare, picturi, vase din lemn sau ceramica, produse din miere, standuri de parfumuri si bijuterii realizate manual si nelipsitele oua incondeiate.

Sasii din Romania picteaza ouale de Paste pe fond negru, aceasta culoare simbolizand eternitatea. Tot de Paste, sasii impodobesc un copac fara frunze cu oua, iar cei mici primesc cadouri, pe care trebuie insa sa le caute prin curte.

Alte

Pe langa targurile cu specific traditional, cu traditie, in tara au loc si targuri de cadouri pentru sarbatorile Pascale. Daca petreci Pastele la Bacau, Timisoara, , Arad, Cluj sau Mangalia, e bine sa stii ca in aceasta perioada vei gasi standuri special amenajete pentru achitionzarea de cadouri.

La aceste targuri vei gasi de imbracaminte, incaltaminte, oua incondeiate, dulciuri in forma de iepurasi si ou, , cozonaci si alte produse de patiserie traditionale, cosmetice si bijuterii. Din program nu lipsesc nici premiile, tombolele cu surprize, concertele de muzica live si parcuri de distractii, unde atractia principala sunt plimbarile in caleasca trasa de ponei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea