De prin lume adunate

#evenimente culturale #turku #tallin #capitala culturala europeana

Tallinn si Turku, capitale culturale europene in 2011

Orasele din Estonia si din Finlanda au fost desemnate capitalale culturale ale anului 2011. Stafeta culturala a fost preluata de la orasele culturale din 2010, Istanbul, Essen si Pecs.  In anul 2012, stafeta culturala va fi preluata de oresele Guimaraes din Portugalia si din Slovenia.

Programul " Capitala culturala europeana " a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii din UE in 1985, la iniţiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al culturii din acea perioada. Programul a fost conceput cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Peste 40 de orase au obtinut acest titlu pana in prezent.

Acest program este si o oportunitate de regenerare a oraselor, de relansare a vietii culturale, de crestere a vizibilitatii pe plan international, de stimulare a turismului si de imbunatatire a imaginii orasului pentru propriii locuitori.

Singurul oras din Romania care a detinut titlul de Capitala culturala Europeana a fost , in anul 2007, impreuna cu orasul Luxembourg. Urmatorul an in care Romania va mai putea avea un oras desemnat capitala culturala europeana este 2020.

In anul 2011, la Tallin vor avea loc numeroase evenimente culturale . Printre acestea se numara concertul de jazz Bobby McFerri, spectacolul de balet Monte Carlo, expoziti de si fotografie, sculpturi de foc sau saptamana de moda pentru tineret.

Si orasul Turku va gazdui evenimente muzicale, sportive, teatrale, cinematografice, literare si arhitecturale. Printre spectacole se numara concerte de jazz si opera, dans modern finlandez-japonez, concerte Bridge of Sounds.

Organizatorii au pregatit si o ceremonie de deschidere spectaculoasa in weekend-ul 14 - 16 ianuarie. Cei prezenti vor putea urmari demonstratii pirotehnice si de acrobatie aeriana organizate pe un santier pe muzica unui cor cu 500 de persoane imbracate in salopete.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea