De prin lume adunate

#mare #ama #sport extrem #litoral

Sporturile extreme nautice – senzatia verii in Romania

E vara, e soare, e cald si vrem cat mai multa balaceala in apa marii sau, ca in fiecare an, cat mai multe aventuri de neuitat. Daca tot vorbim de aventuri, sezonul calduros si balaceala, atunci haideti sa ne oprim putin la sporturile de apa. Dar nu acele sporturi pe care le intalnim de cativa ani buni – caiac, jet sky, etc... - pe litoralul romanesc, Delta Dunarii sau diverse lacuri. Nu, acum o sa vorbim despre altele, mult mai “exotice”, mai excentrice, mai extreme.

Iata cateva sporturi nautice extreme pe care le puteti practica pe litoralul romanesc, in cele mai cunoscute lacuri sau chiar si in pesteri.

Wakeboard

Despre -Wakeboardul este un sport acvatic care consta in parcurgerea suprafetei apei pe o singura placa, asemanatoare cu cea de snowboard, de care practicantul legat. Pentru a se pune in miscare, practicantul este tras de o ambarcatiune cu motor.

Distanta dintre ambarcatiune si parcticant este intre 14 si 18 metri, in functie de pregatirea acestuia, ca si in cazul vitezei de , intre 26 si 39 de km pe ora. Pentru practicare aveti nevoie de o placa, un costum special, sfoara si mai ales o ambarcatiune motorizata, acest factor crescand considerabil costul acestui sport.

Cat costa? - Un wakeboard costa intre 2000 si 4000 RON, iar un cablu intre 300 si 600 RON.

Unde poti invata/practica - Cea mai cunoscuta tabara pentru acest sport este Junior’s Camp – prima tabara de wakeboarding din Romania, situate in apropierea lacului Snagov – ale carei costuri incep de la 350 de euro pentru o zi de pregatire si care ajung pana la 1450 de euro pentru 5 zile de pregatire si cazare inclusa.

Water Skiing (Schii nautic)

Despre - Schiul nautic este unul dintre cele mai vechi (poate chiar cel mai vechi) sporturi de apa. In anul 1922, Ralph Samuelson si-a modificat vechile sale schiuri, le-a pus pe apa, fiind tras de o barca cu motor outboard.

Water Skiing-ul este practicat in Romania de ani buni, iar motoarele dezvolta din ce in ce mai multi cai putere, astfel ca si viteza pe apa sa fie din ce in ce mai mare.

Cat costa? - O pereche de schiuri costa intre 850 RON cea mai ieftina si peste 3000 RON cea mai scumpa. Firmele care inchiriaza echipamentul pentru acest sport se intrec in oferte in fiecare sezon estival – daca nu ai nevoie de curs de initiere, atunci pentru 30 de minute de distractie trebuie sa platesti 100 RON.

Unde pot invata/practica - Acest sport este des intalnit pe litoral – in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia - si pe lacurile Siutghiol si Snagov. Pe cel din urma veti gasi Academia de Ski-Nautic, care iti ofera curs de initiere gratuit, plus echipamentul necesar, iar tu vei plati doar turele pe care le faci in jurul lacului. O tura costa 50 RON si dureaza intre 8 si 10 minute.



Despre – Kitesurfingul presupune utilizarea unei parasute de mici dimensiuni, dar suficient de puternica pentru a-l trage pe apa pe practicantul legat de o placa wake sau o placa de surfing pentru incepatori. Viteza maxima atinsa la acest sport sare putin peste 70 km pe ora.

Desi aflat inca la inceput, kitesurfingul creste foarte rapid in popularitate. In 1998, existau mai putin de 30 de kiresurferi in toata lumea, iar in 2008 numarul lor a fost estimat la 200 de mii.

Cat costa? - Un zmeu/ parasuta poate costa intre 1500 si 5500 RON, iar daca ai o placa de surfing sau un wakeboard, nu trebuie sa mai scoti niciun ban din buzunare.

Unde pot invata/practica - Pe litoralul Marii Negre putem gasi foarte multe locatii bune pentru a practica acest sport. Kiteboarding IKO Romania se afla intre cele doua statiuni bine cunoscute Mamaia si Navodari, mai precis pe plaja Kazeboo.

Cave diving


Despre - Daca speologia (stiinta care se ocupa cu studiul si explorarea pesterilor) este o pasiune pentru tine si preferi linistea muntelui in locul agitatiei de pe litoral, atunci Cave diving-ul (scufundari in pestera) este sportul spre care ar trebui sa te indrepti.

Despre Cave Diving se mai spune ca este unul dintre cele mai periculoase sporturi extreme . De ce? Poti cu usurinta sa-ti pierzi orientarea sau calea pe care ai venit, poti fara oxigen sau iti poti deteriora echipamentul de peretii pesterii.

Cat costa? - Carpatica Dive Center ofera doua pachete de servicii: primul pachet, care costa 50 de euro, include 10 scufundari si posibilitatea obtinerii unui brevet OWD ( open water diver) si cel de 75 de euro pentru 20 de scufundari si posibilitatea obtinerii brevetului Aowd (Advanced diver) . De retinut ca preturile nu includ costumul, vesta, manometrul, detentorul si lanternele, care puse toate la un loc ajung la suma de 70 de euro.

Unde pot invata/practica - Cea mai cautata pestera de catre cave-diveri este Pestera Isverna din muntii Mehedinti, ce ofera printre cele mai bune conditii din Europa pentru practicarea acestui sport.

La fel de vestita precum pesterile scufundate din Mexic , Florida sau Alpi, Isverna pastreaza inca farmecul care a facut faimoasa salbaticia naturii romanesti din Carpati.

Kite Tubing


Despre - La categoria “sporturi nautice prea extreme” intalnim Kite Tubing-ul. Un sport atat de extrem incat numarul ridicat al plangerilor a dus la incerzicerea acestuia in multe tari din lume.

Cei pentru care sporturile extreme nu mai reprezinta o extremitate au inventat acest sport numit Kite Tube. Practicantul se aseaza pe burta pe o saltea care este prevazuta cu manere de sustinere pentru maini si picioare.

Ca si in celelate sporturi, salteau salteaua este legata cu un cablu de o barca cu un motor puternic. Salteaua se va inalta cativa metri in aer atunci cand ambarcatiunea atinge viteze mari – odata ajuns sus, practicantul va avea mari dificultati la manevrare, aceasta fiind aproape imposibil de miscat in aer.

Kite Tubingul este practicat in unele tari la limita legii , iar salteaua speciala nu poate fi gasita in magazine, fiind ilegala comercializarea ei. In 2006, compania Sportsstuff a oprit fabricarea acestor saltele si a retras de pe piata aproximativ 19 mii de exemplare. La noi foarte putini oameni au auzit despre el, dar nimeni nu s-a incumetat sa-l incerce.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea