De prin lume adunate

#opereta #festival

“Silvia” la Teatrul National de Opereta

Festivalul International al Artelor Spectacolului “ Viata e frumoasa ” va invita astazisa luati parte la evenimentele sale. O noua lansare de carte va avea loc, “Dialoguri Intre viata si arta” de Ioan Moldovan, urmand ca apoi sa debuteze vernisajul expozitie pe tema “Leonard – Printul Operetei”, in incercarea de a familiariza publicul actual cu marea vedeta a acestui gen de la inceputul secolului XX. De la ora 19:00, teatrul de opereta si Musical din Budapesta va juca “Silvia” de E. Kalman, in regia lui Kerenyi Miklos Gabor.

Lansari de carte si expozitii

La ora 18.00 are loc in foaierul TNO lansarea de carte “Dialoguri Intre viata si arta” de Ioan Moldovan.ora 18.30 De la are loc vernisajul expozitiei “Leonard – Printul Operetei”. Leonard a facut parte din generatia ce domina inceputul acestui secol: V. Maximilian, de care-l lega copilaria lui buzoiana, G. Carussy, N. Ciucurette, Florica Cristoforeanu, Elena Theodorescu, si multi altii cu care impreuna a cunoscut rasunatoarele succese la Teatrul Liric, in Parcul Oteteleseanu, in toata provincia, paralel cu generatia actorilor de drama, de aceeasi varsta cu ei, Tony Bulandra, Ion Manolescu, Maria Giurgea, Lucia Strurdza Bulandra, Marioara Voiculescu.

Nascut la 13 decembrie 1886, in cartierul Badalan din Galati, Leonard reprezinta un capitol important in istoria teatrului romanesc, cunoscand o popularitate unica, fermecand cateva generatii de spectatori si adorat de tineret. A luat primele lectii de canto cu un profesor din Buzau, acelasi dascal, N. Athanasiu, care il invatase si pe Maximilian sa cante, devenind in timp un tenor stralucit, supranumit si „Printul Operetei”.

Conturarea personalitatii „Printului Operetei”,  asa cum a fost numit de contemporanii sai, a fascinat pe toti. A dat nastere la fabulatii si legende incredibile, toate acestea constituind motive de inspiratie pentru romane – foileton in reviste si brosuri.

Poveste de iubire

De la ora 19,00 avem intalnire cu “Silvia” de E. Kalman in regia lui Kerenyi Miklos Gabor de la  Teatrul de Opereta si Musical Budapesta, Ungaria.

Se spune ca nu trece un minut in lume, fara ca o melodie a lui Emmerich Kalman, nascut acum 125 de ani, sa nu fie auzita pe scena, la televizor, intr-un concert sau gala. Si cel mai adesea, este vorba chiar de o bucata muzicala din Silvia, opereta care i-a adus primul loc in ierarhia compozitorilor acestei ere. Dupa premiera din 1915, lucrarea a fost preluata instantaneu de Suedia, Finlanda, Polonia, Rusia si Italia, in ciuda razboiului mondial, pentru ca apoi sa ajunga la Budapesta, in 1916 si pe Broadway, un an mai tarziu.

Libretul spune povestea amorului fara speranta dintre Ducele Edwin si Silvia, vedeta a cabaretului Orpheum din Budapesta, dragoste care este dezaprobata de familia ducelui. Parintii fac tot ceea ce le sta in putinta pentru a-l atrage pe fiul lor inapoi la Viena, unde il asteapta o partida adecvata, Contesa Stazi. Pentru a urgenta rezolvarea situatiei, parintii ii fac rost Silviei de un contract la New York, in virtutea despartirii grabnice a celor doi.

Dar Contele Boni conspira sa ii ajute pe cei doi indragostiti, la fel si chelnerul, Miska, fratele sau geaman Alfons, valetul din casa Lippert-Weilersheim si Unchiul Feri, prietenul lui Boni, de la Orpheum. Principalul tesator al intrigilor, acesta este dispus chiar sa-si deconspire iubirea din tinerete, insasi mama lui Edwin, pentru a reusi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea