De prin lume adunate

#carte #lume #omenire

Sex, religie si politica: carti care au schimbat lumea

Atunci cand oamenii se gandesc la lucrurile care au schimbat lumea cred ca acestea au fost evenimentele extraordinare, precum asasinarea liderilor, razboaie sau dezastre naturale. Toate acestea sunt exterm de dramatice, insa exista si altele lucrurile la fel de puternice: cartile. Nu numai regimurile politice, oamenii de stiinta si inventatorii au influentata cursul istoriei umanitatii, dar si cartile pe care acestia le-au scris.

Aceste carti au asezat lumea pe un alt curs, mai bun sau mai rau si aduna in ele subiecte care ating filozofia, politica, stiinta si religia. Cartile au vorbit despre reforme si revolutii, au rasturant guverne sau au declansat razboaie. Au schimbat perceptiile si vietile oamenilor. Chiar si astazi, unele dintre acestea continua sa nasca controverse.

Originea speciilor de Charles Darwin

Cartea a fost epuizata inca din prima zi de aparitie. Pentru opera sa, Darwin a fost declarat cel mai periculos barbat din Anglia de catre teologi. Carte contravenea credintelor contemporane si distrugea ideea ca toate speciile au fost facute in cea de-a saptea zi a Creatiei.

Originea speciilor este considerata in continuare una dintre cele mai importante lucrari biologice. De-a lungul timpului, prin selectie naturala, speciile evolueaza. Darwin a argumentat ca lupta pentru supravietuire are loc nu numai intre specii, dar si in interiorul acestora, iar acest lucru asigura transmiterea urmasilor a celor mai bune trasaturi. O alta teorie pe care Darwin a reusit sa o explice este cea a descendetei omului din maimuta. Teoria sa nu este nici in zilele noastre acceptata de creationisti si conservatorii religiosi.

Materialele pentru aceasta carte au fost adunate de Darwin in timpul calatoriei in jurul lumii, vasul “Beagle” intre 27 decembrie 1831 si 2 octombrie 1836.

Pentru lucrarile sale, Darwin a fost decorat in 1864 cu medalia Copley de catre Societatea Regala, cea mai inalta distinctie pe care societatea o putea acorda.

Drepturile Omului de Thomas Paine

Paine a influentat prin scrierile sale democratia americana. Un sigur citat din cartea sa “acestea sunt timpuri de restriste pentru sufletul omului” a reusit sa declanseze revolutia din America.

Considerat un radical, Paine a reusit ata sa anticipeze cat si sa incite la revolta prin scrierile sale puternice. Paine a desfiintat monarhia si a vazut in guverne un rau necesar. S-a opus vehement sclaviei si pedepsei capitale. Paine a fost un sustinator aprins al drepturilor omului.

Publicarea “Drepturilor omului” a creat in Anglia o adevarata revolta. Paine a fost condamnat in absenta cu pedeapsa capitala pentru subminarea Coroanei Britanice.

Manifestul comunist de Karl Marx si Friedrich Engels

Acest tratat a fost scris la indemnul Partidului Comunist si a devenit unul dintre cele mai importante lucrari politice din istorie. Manifestul prevedea “intoarcerea” la proletariat si  infrangerea burgheziei.

Principalele schimbari sociale pe care Manifestul Partidului Comunist le-a proclamat au fost: abolirea proprietatii private asupra pamantului, taxe ridicate asupra venitului, abolirea dreptului la mostenire, obligativitatea muncii pentru toti si scolarizarea gratuita si obligatorie a tuturor copiilor. 

Biblia

Nu este nicio indoiala ca Biblia a schimbat radical lumea, mai mult decat oricare alta carte. La numai doua sute de ani dupa ce a fost creata, Biblia a dus la convertirea intregului Imperiu Roman de la o religie pagana la crestinism. De atunci, crestinismul a devenit cea mai mare religie din lume, cu aproximativ doua miliarde de aderenti.

Biblia are doua parti: Vechiul Testament si Noul Testament. Vechiul Testament a fost preluat din editiile folosite de Isus si de apostoli, iar cel Nou a fost scris de unii Apostoli, dupa moartea lui Cristos. Biblia de la Gutenberg a fost prima carte tiparita. Biblia este cea mai cumparata carte din lume.

Coranul

Coranul este cartea sfanta a religiei islamice si a fost revelat de ingerul Gabriel, trimisul lui Allah. Revelarea Coranului a durat 23 de ani. Coranul raspunde tuturor cerintelor vietii si este un mesaj pentru intreaga omenire.

Dupa moarte profetului Mohamed textul Coranului a ramas in forma sa actuala. Limba in care este scris Coranul este araba. Insa, textul sau este aproape intraductibil. Numeroasele traduceri sunt interpretari ale textului original.

 

“Married love” de Marie Stopes

Marie Stopes a scris un manual sexual pentru femei dupa ce a consultat mai multe carti medicale. Ea a ajuns la concluzia ca era inca virgina cu toate ca era casatorita de un an. Prima carte care sugera ca femeile trebuie sa se bucure de sex in aceeasi masura ca si barbatii, a fost interzisa atat de doctori, Biserica, dar si de presa.

Printre cartile care au schimbat radical omenirea se numara si:Cercetarea experimentala in electricitate de Michael Faraday, Al doilea sex de Simone de Beauvoir, Atlas Shrugged de Ayn Rand, Thora, Coliba unchiului Tom, Interpretarea visurilor de Sigmund Freud , Utopia de Thomas More, Satyagraha de Ghandhi, Mein Kampf de Adolf Hitler , Jurnalul lui Christopher Columb si Principia Mathematica de Isaac Newton.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea