De prin lume adunate

#targ #sarbatoare #expozitii #muzeul taranului roman

Sarbatoare cu muzici, targ si expozitii la MTR

La inceput de luna noua, Muzeul Taranului Roman isi intampina vizitatorii cu o serie de evenimente interesante. Muzica, targ de bunatati, expozitii si ateliere de creativitate sunt doar cateva dintre atractiile acestei luni.


Expozitia de primavara


In perioada 1 - 15 februarie, in Sala Foaier are loc Expozitia de Primavara. Arta romaneasca a reintrat in normalitate. Artistii Romaniei au trebuit sa se adapteze unei lumi care ar fi fost normala pentru un Petrascu sau Pallady, dar de care cei nascuti dupa 1930 nu au cum sa isi aduca aminte si pentru care constituie o provocare continua, nu doar pentru inspiratia artistica ci, de-a dreptul, pentru supravietuire.

Din subiecte ale propagandei de partid si de stat, din panas al unui regim ipocrit si criminal, artistii au ajuns sa lucreze intr-o lume pe care, adeseori, o percep ostila, poate, mai mult decat acum 25 de ani.

Expozitia de primavara a Asociatiei HDU si a UAP se naste cu speranta si teama, cu fior si serenitate, in acelasi timp. Este, de fapt, o sectiune taiata, cu raceala mintii si cu pasiunea sentimentului curatorului, prin arta contemporana romaneasca.

Este dreptul nostru sa ne placa sau nu ceea ce vedem, sa ne dorim sau nu sa luam acasa aceste opere ori sa le lasam in uitare. Dar, ceea ce mi se pare evident, este ca nu putem ramane indiferenti. Daca pierdem aceasta clipa de intelegere a lumii, ne pierdem pe noi.


Sarbatoare cu muzici


Duminica, 5 februarie, Muzeul Taranului implineste 22 de ani de la reinfiintare. Cu aceasta ocazie, intrarea in expozitia " Pe aripile timpului " va fi libera, iar de la orele 12.00, 14.00 si 16.00, vizitatorii pot participa la vizite ghidate. Esti asteptat intre orele 10.00 si 18.00 pentru o ultima zi de vizitare, dupa care expozitia urmeaza sa fie desfacuta si pregatita pentru refacerea ei in Franta.

De la ora 18.00, in Studioul Horia Bernea , va avea loc proiectia filmului Triptic. Proiectia filmului va fi urmata de un concert de muzici traditionale la Studioul Horia Bernea. Ion Costache si Mihai Dinita din satul Merisani-Dobrotesti, Teleorman, vor canta din caval, diferite feluri de fluiere, cimpoi si ocarina, cantece de dragoste si melodii de joc din Teleormanul de altadata.

Intrarea la eveniment este libera.


Targul Boierului la Muzeul Taranului


In perioada 3 - 5 februarie, intre orele 9.00 - 18.00, in curtea MTR se aduna producatori de bucate traditionale din toate colturile tarii. Asa cum ii sta bine oricarui targ, aici vei gasi produsele celor mai alesi mesteri populari, dar si alese lucraturi de mana pentru cochetele domnite.

Cei mici se vor putea indulci cu serbeturi si dulceturi fine, turta dulce, ciocolata. Asta daca se vor putea rupe de langa jocuri si jucarii sau de langa marionetele de pe scena. Cand nu va fi teatru pentru cei mici, vor fi programate cafe-concert sau cantece de odinioara pentru adulti. Tot la targ se organizeaza si ateliere handmade. La targ vei gasi cu lucruri fine si pline de dichis si numeroase bunatati. Intrarea este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea