De prin lume adunate

#carti #biblioteca nationala #lectura #evenimente #evenimente bucuresti

S-a redeschis Biblioteca Nationala

Biblioteca Nationala a Romaniei s-a deschis in noul sau sediu din Bulevardul Unirii din Bucuresti. La trei ani de la reluarea restaurarii cladirii, inceputa inca din 1986, si la cateva luni de la inaugurarea oficiala, Biblioteca a fost deschisa o serie de evenimente.

Timp de cinci zile, sub deviza "O perspectiva asupra culturii – Biblioteca Nationala a Romaniei", va avea loc un program inaugural care va incerca sa prezinte publicului larg activitatile si misiunea unei biblioteci nationale, atat zonele de interferenta intre biblioteca nationala si celelalte tipuri de biblioteci, cat si cele de interferenta intre biblioteca nationala si alte institutii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Iubitorii de lectura vor avea la dispozitie de acum 14 sali de lectura unde vor putea citi peste 12 milioane de volume. De asemenea, vor putea vizita librarii, dar si cafenele unde sa se relaxeze. Biblioteca dispune de 6 sali pentru conferinte si o aula cu 400 de locuri.

Biblioteca Nationala a Romaniei este cea mai importanta investitie culturala din ultimii 20 de ani. Toate camerele sunt dotate cu birouri insotite de cate un calculator cu acces la internet, pentru ca cititorii sa poata cauta in baza de date cartea dorita. si pentru ca totul sa fie si mai usor, cartile vor fi aduse in camera de unde au fost solicitate cu ajutorul unui mini-lift inteligent, care le preia din depozite.

Sali de lectura tematice

Salile Bibliotecii Nationale sunt impartite in mai multe categorii. Una dintre sali este destinata elevilor din ciclul primar si gimnazial, care vor avea acces la titlurile din bibliografia scolara, diverse culegeri, numeroase atlase si harti. Spatiul a fost conceput pentru a putea functiona ca un after-school, un loc unde elevii isi pot face teme. In cadrul bibliotecii a fost amenajata si o ludoteca, pentru copiii care vor incepe in acest an clasa pregatitoare.

O alta sala de lectura este cea destinata celor interesati de lucrarile de Drept si documente juridice, o sala de la ferestrele careia se poate vedea Tribunalul Bucuresti. Langa aceasta sala se afla sala destinata celor care doresc sa citeasca presa, una dintre cele mai solicitate sali de-a lungul vremii. Cea mai mare sala de lectura, cu o capacitate de 80 de locuri si o zona destinata artei este cea de literatura.

Cum se face permisul

Accesul in salile de lectura ale Bibliotecii Nationale se face pe baza unui permis care se elibereaza pe loc, in mod gratuit. Este nevoie de o fotografie si de buletin. Daca se pierde, pentru urmatoarul abonament vei plati echivalentul a 10 euro . Pentru celelalte zone ale bibliotecii nu este nevoie de permis.

Istoricul Bibliotecii Nationale

In anul 1955 a fost infiintata Biblioteca Centrala de Stat, ca principala biblioteca publica a tarii, o institutie creata pe baze biblioteconomice moderne, avand atributiile specifice unei biblioteci nationale, conform standardelor UNESCO. Potrivit celor mai multi istorici si cercetatori, Biblioteca Nationala a Romaniei isi gaseste originile intr-una dintre cele mai vechi si reprezentative biblioteci din Romania si anume Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucuresti.

Dupa prabusirea comunismului Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aceasta isi dezvolta functiile, implicandu-se activ in numeroase proiecte nationale si internationale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea