De prin lume adunate

#rezervatie #rezervatie naturala #breite

Rezervatia naturala Breite

Rezervatia naturala este una dintre atractiile orasului Sighisoara , un loc cu o incarcatura emotionala si culturala speciala. Cel mai mare platou de pasune din Europa, Rezervatia Breite atrage turisti si pentru vechi de sute de ani.

Pe platoul Breite de langa Sighisoara se afla cel mai mare, reprezentativ si bine conservat habitat de pasune impadurita cu goruni si stejari multiseculari din centrul si estul Europei. Platoul Breite este o padure modificata cultural care poarta amprenta culturii locale sasesti de peste opt secole si a unei naturi bogate si variate.

Atat din punctul de vedere al patrimoniului natural, cat si ca marturie vie a istoriei orasului Sighisoara, Breite reprezinta o valoare unica in Europa.


Stejarii seculari, atractia principala a rezervatiei


Stejarii de pe Breite sunt cele mai batrane fiinte vii din Sighișoara: unii dintrei ei au fost de fata la asezarea pietrei de temelie a cetatii si au supravietuit evenimentelor din istoria tumultuoasa a Transilvaniei, de la razboaie si schimbari de suzeranitate, pana la incendii, cutremure si cinci decenii de .

Pe platoul Breite traiesc peste 500 de arbori cu varste cuprinse intre 200 si 800 de ani. Fiecare este un microcosmos care ofera adapost si hrana altor zeci de specii de animale si plante, iar peisajul lor deosebit atrage turiști din toata lumea.

Aici au fost localizati 639 de arbori multiseculari. Stejarii nu reprezinta insa singura comoara naturala a platoului. In total 115 specii de vertebrate, majoritatea protejate de lege, si alte zeci de specii de au fost identificate aici.

Padurea parc de pe platoul Breite este cea mai mare din regiunea saxona si cea mai mare din Europa Centrala si de Est.

 

Rezervatia Breite, zona protejata


Rezervatia Breite reprezinta o oaza extrem de valoroasa pentru specii rare, aflate pe cale de disparitie in alte regiuni din cauza distrugerii habitatelor. Acesta este si unul din motivele pentru care zona din sudul platoului Breite este strict protejata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea