De prin lume adunate

#cultural #arta #literatura #reviste

Reviste serioase pentru oameni destepti

Intr-un articol trecut ne-am ocupat de revistele cool, care prind mai mult la publicul nonconformist, dornic de noutati urbane, mondene si atractive din punct de vedere social.

O alta alternativa o reprezinta si revistele culturale, cu teme literale si pe piata culturala din Romania exista astfel de  materiale care pot intr-o oarecare masura sa potoleasca setea de cunoastere.

Dilema veche sau noua?

Inca din vremuri proaspat post-comuniste, in Romania a aparut pe piata culturala o revista care s-a impus in preferintele intelectualilor si ale literatilor. Dilema a aparut din dorinta de a arata oamenilor si o alta fata a Romaniei in acea perioada tulbure.

Dilema a fost fondata in 1993 de Andrei Plesu care a mai cooptat si alte nume ca Tita Chiper, Zigu Ornea, Mircea Vasilescu, Radu Cosasu. Revista pune accentul pe eseu, dezbaterea de idei si publicistica literara.

In ianuarie 2004 din cauza unor neintelegeri la nivel de conducere, o parte din redactie a parasit vechiul format. In acelasi an, Andrei Plesu a pornit un nou proiect: Dilema Veche, actionand pe cont propriu. Dilema veche beneficiaza si de un supliment Dilemateca, specializata pe teme literare.

Idei in dialog?


Anul 2004 a fost prolific pentru revistele literar culturale din Romania. Dupa Dilema Veche, isi face prezenta, in acelasi an, o alta revista: “Idei in dialog”, sub conducerea lui Horia Roman Patapievici.

Aparitia revistei a fost considerata un adevarat eveniment mediatic si a fost primita entuziast de floarea intelectualitatii.

Revista "Idei in dialog", are un tiraj lunar si sta sub deviza: "calmul discutiei - seninatatea valorilor".

Revista 22, decenii de cultura

“Saptamanal independent de analiza politica si actualitate culturala”, Revista 22 este editata de Grupul pentru Dialog Social, iar primul sau numar s-a lansat in ianuarie 1990.

De atunci, saptamanal, revista aduce informatii despre politica, cultura, literatura sau interviuri.

Revista are in paginile ei si materiale inedite, despre viata scriitorilor sau artistilor. Unul dintre aceste materiale, care a facut senzatie la vremea respectiva, a fost si cel despre scriitori si narcotice, in care autorul andrei Oisteanu face o istorie a narcoticelor de la Odobescu la Mircea Eliade.

Daca “Noi, nu”, atunci cine?!

“Revista de atitudine si cultura”, “Noi,  nu”, apare lunar si atrage prin tonul incisiv in care sunt scrise articolele. In cea mai MARE parte, materialele se axeaza pe teme literare, religioase si istorice.

Revista isi doreste sa aduca in prim plan adevaratele valori artistice si culturale ale societatii noastre.

Academia Catavencu, o revista pamflet

Poate ca nu mai are nevoie de nici o prezentare. O stim aproape toti. Inca din anii 90, revista a facut senzatie prin stilul pamfletar pe care il promova, dar si prin subiectele serioase si anchetele de de investigatie.

In “era” noastra, revista are si suport online, atragator, usor de utilizat, dar cu acelasi aer de pamflet inteligent, si usturator de cele mai multe ori, pentru cei vizati.

Revista ne aminteste in fiecare zi ca scriitorul “Caragiale nu a murit, Caragiale se transforma”, daca putem parafraza melodia lui Mihai Margineanu.

Academia Catavencu, pe langa zambetul in coltul gurii, ne face sa ne punem si semne de intrebare despre “timpurile” in care traim.

Fie ca vrei sa iti prinzi urechile “in dialog” sau vrei sa te amuzi copios, academiceste, o revista culturala poate fi optiunea ta de petrecere a timpului, seara sau dimineata la o cafea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea