De prin lume adunate

#interviu #razvan exarhu #clandestino

Razvan Exarhu - Iti trebuie multa gratie sa faci idiotenii

Asculta-l la .fm. Citeste-i articolele de pe blog sau din ziare. Iti promit ca iti va insufla starea fetei indragostite care zambeste incontinuu de o luna incheiata pentru ca a primit un trandafir rosu de la iubitul ei. In continuare, .

Acasa.ro: Ce nu ar trebui sa lipseasca niciodata din geanta/rucsacul unui barbat?

Razvan Exarhu : Stiloul. Ca sa fim snobi.

Acasa.ro: Sunteti snob?

Razvan Exarhu: Pai da, ca altfel risc sa nu ma mai iubeasca lumea.

Acasa.ro: Bun, sa trecem la intrebari mai complicate. Am vazut ca sunteti implicat in publicitate si sunteti foarte mandru de ceea ce ati realizat in acest domeniu. Dupa parerea mea a folosi emotiile si cuvintele pentru a vinde este cea mai simpla forma de prostituare intelectuala.

Razvan Exarhu: Nu e adevarat. Lumea din asta traieste. Din vandut si cumparat. Publicitatea implica foarte multe forme de gandire, inclusiv una creativa. Si uneori publicitatea face si lucruri foarte bune. Ii mai trezeste pe oameni, in cazul campaniilor sociale.

Acasa.ro: Dar ii si adoarme.

Razvan Exarhu: Dar noi putem sa alegem. Alegi sa nu cumperi un produs. Si asta e o bucurie.

Acasa.ro: Nu putem alege pentru ca in momentul in care ai in supermarket doua, trei multinationale care iti vand o multitudine de produse, insa, in acelasi timp, au eliminat de pe piata micii comercianti care constituiau adevarata …

Razvan Exarhu: Pai vand produse, nu stai sa te uiti ca asta efacut de compania X sau Y. De fapt, e foarte bine. Inseamna ca s-au gandit sa diversifice oferta. Tu nu te bucuri ca ai detergent pentru rufe albe sau pentru rufe colorate?

Acasa.ro: Nu. Cand nu am detergent, imi spal hainele cu detergentul de vase.

Razvan Exarhu: Esti dementa !

Acasa.ro: Pai, nu, detergentii sunt la fel. Sunt pentru spalat. Ca si samponul sau gelul de dus pe care, de asemenea, le inversez.

Razvan Exarhu: Asta e OK, poti sa inovezi oricat. Si eu ma rad, de exemplu, cu un sapun facut din grasimea de la blana de oaie. E un sapun special de ras, englezesc si foarte misto.

Revenind la publicitate, important este ca poti sa optezi. Nu esti dependent. Tie ti se pare ca esti dependent de faptul ca unii produc chestii, in acelasi timp, insa, ai nevoie de ele.

Acasa.ro: Ai nevoie de anumite chestii. Pentru celelate a fost creata aceasta nevoie.

Razvan Exarhu: Dar vad ca nu tie. Tu nu trebuie sa gandesti pentru altii. Nu mai salva oamenii. E suficient un Mesia pe lume. Si lasa-i pe oameni sa cumpere din raft ceea ce au nevoie si sa isi umple carucioarele. E problema lor, nu a celor care produc.

Oricum, eu cand scriam despre publicitate am oprit vreo trei campanii tampite. Deci nu vreau sa crezi ca sunt un individ care nu vede lucrurile urate din povestea asta. Dar imi place sa existe un echilibru in toate discutiile astea pentru ca traim intr-o lume foarte inflamata, isterica. De obicei, are nevoie de foarte putin pentru a intra in tot felul de teorii conspirationiste.

Acasa.ro: Ce a pierdut Razvan Exarhu cel de la 40 de ani fata de cel de la 20 de ani?

Razvan Exarhu: Atunci aveam o vehementa pe care acum, partial, am pierdut-o. Tineretea te inflameaza foarte tare si te face sa gresesti pentru ca nu prea ai rabdare si pentru ca lucrurile ti se par extrem de clare. Cand esti mai tanar nu modulezi, nu treci prin toate starile pentru ca iti lipsesc experientele. Nu ai ce face. Nu e vorba ca ai tu o sensibilitate sau o inteligenta mai scazuta. E doar timpul care trebuie sa te lase sa treci prin toate astea.

Astazi, insa, sunt mai performant in ceea ce fac. Asez mai bine lucrurile in pagina. Din punctul asta de vedere ma simt mult mai bine acum. Acum sunt capabil sa fac multe idiotenii si intalnesc foarte multi oameni care imi valideaza aceasta gratie in idiotenii.

Acasa.ro: Gratie in idiotenii?

Razvan Exarhu: Da, da. Iti trebuie multa gratie sa faci idiotenii. Cred ca acum fac ceva mai multe decat indrazneam cand era mai mic. In plus, deja nu se mai pune problema sa epatez. La varsta asta, nu mai este de demonstrat ceva. Trebuie numai sa fac lucrurile bine. Si mi-a luat foarte mult timp sa inteleg ca trebuie doar sa fac lucrurile bine si ca nu e neaparat nevoie sa le fac cunoscute sau sa fac mult zgomot in jurul lor. A, si trebuie sa si ramai uman in acelasi timp.

Acasa.ro: Si cum reusiti sa ramaneti uman?

Razvan Exarhu: Pai un pas hotarator pentru mine facut aproape impotriva vointei mele, a fost cand acum vreo noua ani, iubita mea a decis ca ar fi foarte dragut din partea mea sa avem o casa undeva la tara. Unde ne-am mutat. A fost foarte peste noapte. Un fel de safari de cateva luni. Am parasit complet orasul si am stat acolo vreo opt luni. Contactul cu lucrurile pe care nu le mai experimentasem m-a ajutat sa ma calmez un pic pentru ca eram si eu prins de lumea in care traiam. Media, radio, TV, sa facem chestii. Nu stiam nimic despre cum traiesc taranii, ce fac ei, cum gandesc, daca sunt oameni sau nu.

Mi-a fost frica ca lumea mea o sa se naruiasca si ca nu o sa mai am niciun punct de reper. Nu intelegeam ca trebuie sa invat, sa evoluez, sa fac si altceva. A fost o decizie dura pentru mine pentru ca luptam cu nevoia de siguranta si cu nevoia de a trai intr-o lume ordonata si foarte sigura. Lucru de care trebuie sa ne ferim. Eu am reusit cu ajutorul iubitei mele. Trebuie sa te rupi incontinuu. Asta e tehnica. Trebuie sa stii sa parasesti lucrurile in care traiesti, sa arunci o parte din lucrurile tale. Am invatat sa fac foarte multe lucruri la tara. Stiu sa am grija de vie, fac rachiu , vin.

Acasa.ro: Iubita, adica actuala sotie?

Razvan Exarhu: Da, si atunci era tot sotia mea, dar continuu sa ii spun iubita mea. Cand aud de Domnul Doctor si sotia ma enerveaza ingrozitor.

Acasa.ro: Foarte frumos ca ii spuneti iubita mea.

Razvan Exarhu: Da, da. E bine sa poti sa faci lucru asta.

Acasa.ro: Va felicit pentru asta. E foarte frumos.

Razvan Exarhu: Multumesc. Si eu ma felicit.

Acasa.ro: V-ati face taran ?

Razvan Exarhu: Mi s-a propus sa fiu primar.

Acasa.ro: Nu!

Razvan Exarhu: In satul asta in care am locuit. E un sat foarte primitiv, nu e afectat masiv de civilizatie.

Acasa.ro: Spuneti-mi un citat dintr-o carte, primul care va vine in minte.

Razvan Exarhu: Daca ar fi sa scap de diavolii mei, mi-ar fi teama ca si ingerii vor pleca de la mine. E din Rilke.

Acasa.ro: Spuneti-mi un citat dintr-un prieten.

Razvan Exarhu: E din fostul meu coleg de banca din liceu, Leo care este medic si caruia ii placea sa maltrateze cuvintele. Eram adormiti dupa o ora imbecila si stateam pe holul liceului. Eu am cascat, el a cascat. Si el a conchis: Intotdeauna cand caste cineva mai caste si altcineva.

Interviu realizat de Violeta Neamtu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea