De prin lume adunate

#premiul nobel pentru literatura #premiul nobel #Mo Yan #Scriitor chinez

Premiul Nobel pentru Literatura 2012: Mo Yan

Scriitorul chinez Mo Yan a primit joi, 11 octombrie 2012, premiul Nobel pentru literatura pe anul 2012.

Mo Yan este unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului, dar si unul dintre "cei mai piratati autori chinezi ai tuturor timpurilor". In acest an a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul".


Cine este Mo Yan


Mo Yan, care in limba chineza inseamna "Nu vorbi", este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Guan Moye s-a nascut in anul 1955, in provincia Shandong din estul Chinei. Mo Yan publica prima povestire in 1981, iar in anul 1985 pare prima sa opera de dimensiuni mai mari, "Ridichea stravezie", care se bucura de un mare succes. Devine celebru in China cu volumul "Sorgul rosu", publicat in anul 1987.

La notorietatea autorului contribuie cunoscutul film din 1987 al lui Zhang Yimou, "Sorgul rosu", castigator al Ursului de aur la Berlin in 1988, care se bazeaza pe primele doua capitole din textul lui Mo Yan.

Scriitorul a publicat mult in ultimii douazeci de ani, peste optzeci de povestiri si peste zece romane. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara "Cantecele usturoiului din Paradis", "Tara bauturii", "Sani bogati si fese mari", "Patruzeci si una de bombe", "Obosit de viata, obosit de moarte".

Mo Yan a dobandit numeroase premii nationale si internationale si este unul dintre mai apreciati scriitori chinezi contemporani.


Mo Yan la Editura Humanitas


La Editura Humanitas vei gasi volumul "Sorgul Rosu", iar in pregatire este volumul "Obosit de viata, obosit de moarte".

"Sorgul rosu". Cartea lui Mo Yan este o saga violenta si patimasa, transfigurand realitatea, abjecta si mareata in acelasi timp, in legenda. Care este cea mai mare cruzime fata de victimele unei istorii atroce? Uitarea. Impotriva ei lupta naratorul povestii tragice a trei generatii ale unei famili chineze, din anii '30 pana in deceniul al optulea.

In tinutul Gaomi, patria sorgului rosu, viata isi iese din matca odata cu invazia japoneza si nu se va mai reaseza nicicand. Ii urmeaza razboiul civil, instaurarea comunismului si Revolutia Culturala. Tanara Dai Fenglian, mostenitoarea unei averi neasteptate, si comandantul Yu, iubitul ei, care organizeaza rezistenta impotriva japonezilor, sunt cuplul originar in jurul caruia va gravita istoria "clanului sorgului rosu".

Cartea este o istorie plina de patima si de cruzime, in care rosul pasiunii si al sangelui varsat se impletesc, la fel ca trecutul recent si trecutul mitic al tinutului Gaomi.

"Obosit de viata, obosit de moarte". Ximen Nao, un taran instarit din China, se vede nu doar deposedat de pamanturile lui, ci isi pierde si viata in timpul reformei agrare initiate de Mao in China comunista, la jumatatea secolului XX.

In iadul unde este supus la cazne, tipetele lui il induioseaza pana si pe regele Yama, stapanul taramului celor damnati, iar acesta ii ingaduie lui Ximen sa se intoarca printre cei vii. Insa, pentru a-si revedea gospodaria, Ximen trebuie sa parcurga un lung sir de reincarnari.

In lungii ani ai vietilor pe care le traieste, Ximen este martorul si cronicarul unei jumatati de secol in China rurala. Cartea aduce in prim plan chipul unei lumi aparte, in care cei multi se vad mereu siliti sa se supuna si sa se adapteze in fata legilor dictate de cei putini, fauritorii unei Istorii cu chip inuman.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea