De prin lume adunate

#bucuresti #film #film romanesc #premiile gopo #gala premiilor gopo

Premiile Gopo la Bucuresti

Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor , care recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei autohtone, are loc pe 26 martie, la Bucuresti. Filmele de lung metraj fictiune, documentar si animatie, precum si scurtmetrajele autohtone lansate anul trecut sunt eligibile pentru nominalizarile acestei editii.

Urmand modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezinta cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului romanesc.

98 de titluri autohtone de lungmetraj fictiune, documentar si scurtmetraj, carora li se adauga 36 de productii europene de lungmetraj prezentate anul trecut pe marile ecrane din Romania intra in cursa pentru nominalizari.

in juriul de la Gopo

De-a lungul primelor cinci editii ale Galei Premiilor Gopo, profesionisti din toate domeniile cinematografiei romanesti au fost recompensati pentru performantele lor.

In 2011, lungmetrajul "Eu cand vreau sa fluier, fluier" a cucerit cele mai multe statuete Gopo, pentru Cel mai Bun , Cea mai Buna Regie ( Florin serban ), Cea mai Buna Actrita intr-un Rol Secundar (Clara Voda), Premiul Publicului, Premiul Tanara Speranta (George Pistereanu), dar si primul trofeu pentru Film de Debut (Florin serban) din istoria Premiilor.

Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie alcatuit in acest an din 11 profesionisti ai domeniului: regizorul Florin Serban, actrita (nominalizata la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita intr-un Rol Principal la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (castigator al Premiului pentru Cea mai Buna Scenografie la Gopo 2011), monteurul Dan Nanoveanu, directorul New Films Romania Radu Nicolau, scriitoarea Ana Maria Sandu si criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Birsan, Dana Duma, Andrei Rus si Codruta Cretulescu.

Principalele nominalizari

Cinci lungmetraje autohtone candideaza in 2012 la castigarea Premiului Gopo pentru Cel mai Bun Film, cea mai importanta distinctie a cinematografiei autohtone: Aurora, Crulic – Drumul spre Dincolo, Din dragoste cu cele mai bune intentii , si Periferic.

Pentru Premiul Gopo pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal va reveni in 2012 unuia dintre actorii Cristi Puiu sau Vlad Ivanov. Ada Condeescu, Ana Ularu si Natasa Raab sunt actritele pe care Juriul premiilor le-a nominalizat la Premiul pentru Cea mai Buna Actrita intr-un Rol Principal.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea