De prin lume adunate

#stagiune #premiere #teatru

Premierele noii stagiuni

Piese adaptate dupa bloguri, opere clasice si drame sunt cateva dintre atractiile acestei toamne la teatrele din Bucuresti in stagiunea 2008-2009. "Lear", "Orfeu si Euridice" sau "Sapte dintr-o lovitura” sunt doar cateva dintre spectacolele care vor fi prezente pe scenele teatrelor.

“Sapte dintr-o lovitura” la Teatrul National

Chiar daca la sfarsitul anului va intra renovari si va inchide mai multe sali, Teatrul National pregateste in continuare cateva piese noi. In deschiderea stagiunii, piesa “Inca-i bine” de Rodica Popescu Bitanescu va avea premiera sambata 27 septembrie, de la ora 19.00, la Sala 99.

Dupa ce a debutat cu succes in dramaturgie cu spectacolul "Cinci femei de tranzitie", Rodica Popescu-Bitanescu, interpreta si regizoare, ne ofera o noua incursiune, la fel de incitanta si de acida, in cotidian.

Cu verva, cu haz, dar si cu o unda de gravitate, dialogurile dezvaluie atitudini si comportamente confruntate cu subiecte „la zi" dintre cele mai variate: de la succesul agramatilor in afaceri la stupiditatea emisiunilor de televiziune, de la dependenta de calculator la mediocritatea clasei politice, de la hrana ecologica la salvarea constiintelor prin credinta.

In distributie alaturi de autoarea piesei, Rodica Popescu-Bitanescu, joaca Cezara Dafinescu, Eugenia Maci, Ecaterina Nazare, Oana Vanatoru, andrei Duban si Eduard Adam.

Tot la Teatrul National si tot in deschiderea stagiunii, Lia Bugnar vine pe scena cu o piesa noua: “Sapte dintr-o lovitura”. Spectacolul a fost special conceput pentru cei sapte actori tineri care au fost angajati, recent, de TNB. Din distributia spectacolului fac parte tinerii actori Carmen Ungureanu, Ana Macovei, Aniela Petreanu, Mihai Calota, Axel Moustache, Alexandru Nedelcu si Florin Lazarescu. Spectacolul “Sapte dintr-o lovitura” este construit dupa conceptul Big Brother. Personajele piesei sunt actori care vin la un casting si care traiesc impreuna evenimente inedite, care le marcheaza existenta.

Vechi si nou la Teatrul Bulandra

Pentru aceasta stagiune, Teatrul Bulandra vine cu piese adaptate dupa operele clasice, dar si piese mai putin conventionale, adaptate dupa bloguri. In noiembrie este programat “Lear” in regia lui Andrei Serban. Piesa are o distributie de zile mari, in exclusivitate feminina: Mariana Mihut, Valeria Seciu, Dana Dogaru, Ioana Pavelescu, Virginia Mirea, Andreea Bibiri, Dorina Chiriac, Daniela Nane si Cristina Casian.

La sfarsitul lunii octombrie, la Bulandra si la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj – Napoca, se va desfasura Ferstivalul Teatrelor Europene. Spectacolul de opera, in regia lui Alexandru Darie, "Orfeu si Euridice", va fi prezentat, in premiera, in deschiderea festivalului, ca spectacol al gazdelor. Intr-o noua versiune de Adrian Enescu, cu variatiuni pe teme de Gluck, scenografia spectacolului este semnata de arhitectul Octavian Neculai, iar proiectiile video de Daniel Gont.

Tot la Teatrul Bulandra, in cadrul proiectului “Bulandra Underground Blog The Theatre”, vor fi prezente pe scena trei piese adaptate dupa cele cinci bloguri castigatoare in concursul organizat de Teatrul Bulandra, in vederea participarii Romaniei la festivalul Blog The Theatre de la Graz: Re: Re: Re: Hamlet, Buy Me With a Coffee si Scent of a woman.

Stirile se muta pe bloguri. Noi vedem stirile din capul bloggerilor. Trei oameni vad un spectacol cu Hamlet. Noi vedem spectacolul din capul lor. Re: Re: Re: Hamlet dupa blogurile Ozanessme si Zuzu, poarta semnatura regizorala a lui radu apostol. Muzica este realizata de Bogdan Burlacianu aka Bobo de la Fara Zahar, iar din distributie fac parte Andreea Boboc, Viorel Cojanu, Cosmin Selesi si Katia Pascariu.

Trei oameni obisnuiti au sansa sa fie eroii lor preferati in fata publicului. Lupta a inceput, armele sunt povestile lor iar miza e un mod diferit de a vedea viata in cenusiul Bucurestiului. Buy Me With a Coffee, de Peca Stefan, este o alta piesa adaptata dupa un blog. Dupa textele Analiza de Andreea Dora Musetescu, blog Ozanessme; Mata de Mihai Alexandru Lazar, blog Kaizer Gogu , Pauza s-a terminat de Ioana Carina Gheorghe, blog Janie, piesa este regizata de Ana Margineanu. Din Distributie fac parte Katia Pascariu, Laurentiu Banescu si Cristina Marchisano.

Umbre de lumina la Odeon

Teatrul Odeon are in program trei premiere: “Extrem”, in regia lui Sorin Militaru, "Epopeea lui Ghilgames", un spectacol regizat de Dragos Galgotiu si un spectacol marca Razvan Mazilu, “Umbre de lumina”.

"Umbre de lumina", un one man show marca  Razvan Mazilu, va avea premiera pe 10 octombrie. Coregrafia si scenografia spectacolului poarta semnatura lui Philippe Trehet (Franta), muzica si efectele video vor fi asigurate de Jean-Jacques Schmidely si Ronan Legendre, iar costumele sunt create de Doina Levintza.

Pe 26 septembrie spectacolul lui Sorin Militaru, “Extrem”, vine pe scena Teatrului Odeon. Adaptare dupa piesa "Extremities" a lui William Mastrosimone, “Extrem” care trateaza problema violului si a victimelor sale. Distributia este formata din Crina Muresan, Antoaneta Zaharia, Mihai Smarandache si Nicoleta Lefter.

Pentru luna decembrie este programata piesa “Epopeea lui Ghilgames”, in regia lui Dragos Galgotiu. In rolul lui Ghilgames il veti intalni pe Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei Morgenstern.

Commedia dell arte la Teatrul Masca

Teatrul Masca ne asteapta in aceasta stagiune cu mai multe premiere si festivaluri. “Pe 20 august au inceput repetitiile la spectacolul de Commedia dell Arte, “Indragostiti”, in regia lui Modesto Michele Casarin din Italia, iar pe 25 august repetitiile la “Acul cumetrei Gurton” de W. Stevenson in regia regia lui Mihai Malaimare. Cu una din aceste piese vom deschide stagiunea in octombrie”, a declarat pentru Acasa.ro, Anca Pislaru, PR Teatrul Masca. 
 
Va asteptam la inceputul acestei toamne sa ne bucuram impreuna de ultimele zile de soare, iar apoi sa ne fiti alaturi in incercarea noastra de a va oferi noi spectacole. Pregatim pentru aceasta stagiune in regia Modesto Michele Casarin o Commedia dell Arte cu titlul Indragostitii si acul cumetrei gurton de W. Stevenson, cu Olga Delia Mateescu in rolul titular. Si in acest an stagiunea in sala va fi precedata de o noua editie - a patra - a Festivalului Masca – Sarbatoarea cartierului”, declara Mihai Malaimare, directorul Teatrului Masca. 

In programul Teatrului Masca mai gasim si cateva proiecte deja cumoscute publicului: “Masti Europene la Masca, editia a IV-A,  continuam Orasul de sub Oras cu piese la metrou si Concertul de Craciun. In masura in care timpul este favorabil, vom juca in continuarein aer liber  pana la inceput de octombrie”, a mai declarat Anca Pislaru, pentru Acasa.ro.   

Teatul Masca va invita la Sarbatoarea Cartierului

Teatrul Masca organizeaza la sediul din Bulevardul Uverturii a patra editie a festivalului “Sarbatoarea Cartierului”. Va puteti intalni la acest sfarsit de saptamana cu artisti ambulanti: jongleri, statui vivante, puteti viziona e expozitie de fotografii si un targ de mestesugari, momente de dans, sau pur sa simplu puteti savura o cafea in ritmurile de jazz ale lui Mircea Tiberian.

Va asteptam in aceasta toamna cu un spatiu in aer liber in mijlocul cartierului rezervat publicului iubitor de teatru, menit sa creeze o simbioza intre cultura, spectacol si distractie. Este o bucurie pentru noi toti sa va invitam si in acest an sa treceti pragul casei noastre – Teatrul Masca! “, le-a transmis Mihai Malaimare, directorul teatrului, locuitorilor din Cartierul Militari.  

Femeia din Trecut la Teatrul Metropolis

Saptamana care urmeaza la Teatrul Metropolis este dedicata premierelor. Trei autori, un contemporan, Schimmelpfennig, un clasic, Shakespeare, si un modern, Schwajda, si trei regizori, Theodor Cristian Popescu, Dragos Galgotiu si Alice Barb ne asteapta la Saptamana Premierelor.

Joi, 25 septembrie, are premiera “Femeia din trecut” de Roland Schimmelpfennig,  in regia lui Theodor Cristian Popescu. La intalnirea cu “Femeia din trecut” afli ce valoare poate avea o iubire de-o vara in comparatie cu 20 de ani de casnicie, dar si  o promisiune in comparatie cu un contract. In distributie ii vei gasi pe: Lucian Pavel, Lelia Ciobotariu, Cristina Toma, Conrad Mericoffer si Andreea Boboc.

Luni, 29 septembrie, este programata o alta premiera: “Visul unei nopti de vara” de Shakespeare, regia, scenografia si coloana sonora Dragos Galgotiu. “Visul unei nopti de vara” este povestea utopiei pe care incercam s-o atingem in vis si de care radem cu pofta atunci cand ne trezim. In rolurile principale ii vom vedea pe Marian Ralea, Ionel Mihailescu si Gabriel Spahiu. 

Pe 2 si 3 octombrie primim “Ajutorul”.  Dupa “Imnul” de Schwajda Gyorgy, “Ajutorul” este un spectacol manifest despre  violenta in familie, despre degradarea umana, si despre soarta copiilor intr-o lume condusa de parinti. Regia este semnata de Alice Barb si in rolurile principale ii regasim pe Luminita Gheorghiu si Mihai Constantin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea