De prin lume adunate

#evenimente #teatru #premiera #teatrul act

Premiera la Teatrul ACT - Alice, o piesa neterminata

Alice in a messy-trouble-romanian-land, adica Alice o da-n ma-sa de treaba romaneasca, este o parafrazaromaneasca pe invers la povestea lui Lewis Carroll. Piesa lui Iosif Naghiu, Calatorii cu Alice, ataca asa numita conditie de basm a actorului-artist si omului roman.

Cum strabate acest univers numita Alice!? Cum ne descurcam noi cu totii (sau doar cei mai „sensibili”) in acest messy-trouble-land, inclusiv cei loviti de-amoru’ artei. Intre constatarea  metaforica a Sir-ului din Stratford, ca "lumea-i o scena si noi actorii ei"...si cea mioritica a monserului din Ploiesti care se limiteaza doar la: "ce lume, dom'le...ce lume!", se zbate universul fantastic de real (sau invers) al omului-artist sau nu, pe nume Alice ori cum i-o mai zice, care cica nu e in stare sa se adapteze la "standardele" de rahat ale lumii prin care nu calatorim ci orbecaim, lume in care se poate doar supravietui, nu vietui...de-ti vine sa ti-o iei in cap sau doar s-o scoti de-acolo, pe WCi.

Plecand de la piesa "Calatorii cu Alice" a lui Iosif Naghiu, regizorul Petru Ionescu modeleaza scenariul si il adapteaza intersectind practic cele doua monologuri, pentru doua personaje, intr-o singura voce. Lucru destul de dificil, actoriceste vorbind. In piesa lui Naghiu, Alice, unul dintre personaje, este o femeie la inceput de drumuri si de experiente dure, violente, marcante, o femeie care rataceste prin lume si prin propriul destin.

Cat se poate de real. O actrita, cel de-al doilea personaj, si ea incercata de poverile exterioare scenei, de subiectivisme si hazard, are de jucat rolul Alice. Faptul ca in spectacolul "Calatorii cu Alice", cele doua personaje se suprapun, usor, ca intr-un palimpsest, si sint interpretate de o singura actrita, mi se pare ca da o tensiune in plus, un accent dramatic substantial. Scenariul este mult mai subjugat teatrului, atmosferei lui.

Visceralitatea interpretarii Silviei Codreanu, felul in care se infige in cuvint, dedublarea insasi - care da dinamica aparte si patologicului - au ca insotitor permanent un soi de vulnerabilitate absolut emotionanta. Tusanta. Este aceea a creatorului, a artistului pentru care sensul major al existentei este devotiunea patimasa fata de meserie.
Din nimic, cu aceasta actrita atit de speciala, de solid asezata pe scena, in personaje si in ea insasi, din saci de plastic cu deseuri, dintr-un pat incert si o camera sordida, cu dusul improvizat dupa o perdea insalubra se naste un spectacol. Care atinge. Care te atinge. Care vorbeste despre fragilitatea acestei lumi si, in acelasi timp, despre fragilitatea actorului. De oriunde si de oricand.

Din distributie face parte Silvia Codreanu. Spectacolul are premiera vineri, 26 martie, de la ora 19:00, la Teatrul ACT . Pretul biletelor este de 20 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea