De prin lume adunate

#parada militara #ziua nationala #1 decembrie

Parada militara de 1 Decembrie

De 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, in Piata Arcului de Triumf din capitala va avea loc loc parada militara. La eveniment vor participa peste 1500 de militari si tehnica militara. Pe cerul Bucurestiului vor survola
si cateva avioane si elicoptere militare.


 

Ce vedem la parada militara de 1 Decembrie
 

Parada militara dedicata Zilei Nationale a Romaniei va avea loc anul acesta in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti. La parada vor participa peste 1500 de militari si tehnica militara apartinand Ministerului Apararii Nationale. Parada va incepe la ora 11.00.

In cadrul evenimentului vor participa soldati si ofiteri din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza .

Bucurestenii care vor alege sa urmareasca traditionala parada militara vor putea admira totodata tehnica de lupta a Armatei Romane. Avioanele IAR 99 Soim , elicoptere si un IAR Puma Socat vor survola pe cerul Capitalei. Avioanele sunt dotate cu tunuri, doua mitraliere laterale si acrosaje exterioare care pot include rachete antitanc.

Tot in Bucuresti vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari romani cazuti la datorie, amplasat în fata Palatului National al Copiilor din Parcul Tineretului si Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Incepand cu ora 17.00, militari din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torte pe itinerariul Palatul Cercului Militar National, B-dul. Regina Elisabeta, Piata Operei, Pod Cotroceni, B-dul. Geniului, B-dul. Vasile Milea si B-dul. Timisoara.

Militarii romani aflati in misiune in teatrele de operatii vor organiza manifestari specifice dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanti ai Armatei Romaniei vor participa la ceremonii militare si religioase de depunere de coroane de flori si solemnitati de retragere cu torte. Drapelul national va fi arborat in toate institutiile militare din tara, iar la bordul navelor maritime si fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.
 

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei
 

Ziua Nationala a Romaniei se serbeaza pe data de 1 decembrie din 1990, in cinstea Marii Uniri a Principatelor Romane de la 1918. De-a lungul timpului, ziua nationala a Romaniei a suferit cateva modificari. Astfel, in comunism, ziua nationala era sarbatorita pe 23 august. Aceasta data celebra eliberarea tarii de sub ocupatia fascista. In timpul regelui Carol I ziua nationala a Romaniei era sarbatorita pe 10 mai, data la care Principele Carol I a fost proclamat rege al Romaniei .

Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania. Unirea Basarabiei cu Romania a avut loc pe data de 21 noiembrie 1917 cand Sfatul Tarii a proclamat "Republica Democratica Moldoveneasca", Pe data de 24 ianuarie/6 februarie 1918 s-a adoptat declaratia de independenta. Pe 27 martie/9 aprilie 1918 Sfatul Tarii de la Chisinau a decis cu majoritate de voturi unirea cu Romania a Republicii Democratice Moldovenesti.
 

Imnul national al Romaniei
 

Poemul "Un rasunet" al lui Andrei Muresanu a fost scris in vremea Revolutiei de la 1848. Din 1990 a devenit imnul national al Romaniei, cunoscut sub numele de "Desteapta-te romane!". Muzica imnului este atribuita lui Anton Pann. Imnul lui Andrei Muresanu a fost cantat pentru prima data data pe 29 iunie 1848 la Ramnicul Valcea, la cateva zile dupa izbucnirea revolutiei.

Primul imn al Romaniei a fost poemul Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnnitor", scris de Eduard Hubsch, in 1862. In anul 1884, Vasile Alecsanri scrie scrie "Imnul regal". Acest poem devine imnul de stat al Romaniei pana in anul 1947.

In perioada comunista au circulat mai multe imnuri. "Trei culori cunosc pe lume" este cel mai cunoscut si imnul Romaniei pana in 1989. Imnul era o modificare a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Pormbescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea