De prin lume adunate

#centru cultural #comedie #premiera mondiala #spectacol #cultura #teatru #edinburgh fringe

Parabole si adolescenti la Fringe

Doua spectacole: „ The Shadow ” si “The Bird And The Bee: The Bee” – si doua teme: o parabola despre diferenta dintre viata si supravietuire si o poveste despre adolescenti si internet .

Spectacolul „The Shadow” realizat de compania britanica Feast Theatre este un tur de forta imaginativ dupa o poveste de Hans Cristian Andersen, la sfarsitul caruia este pusa sub semnul intrebarii dorinta de a controla viata si de a o face sa para „mai buna”.
Lumea mirculoasa a clown-ilor
3 fete ciudate, 3 clowni care stapanesc arta giumbuslucurilor, atrag publicul intr-o lume miraculoasa in care umbra se simte chinuita de lipsa de ingaduinta a posesorului ei, un poet, pentru existenta ei.

Tinzand spre ideal, poetul uita de existenta lucrurilor pamantesti, scriind plictisit si fara chef poezii care nu intereseaza pe nimeni. Tensiunea ciudata creata de cele 3 personaje povestitori-clowni care nu se inteleg asupra povestii pe care vor sa o spuna este captivanta. De altfel subiectul insusi, venit din zona metaforica si poetica a existentei umane, nu putea decat sa sustina constant o curiozitate copilareasca, de multe ori uitata in cotidian.
Pe scena abia incap un ecran de proiectie mobil, o masa si un scaun, si totusi ceea ce reusesc sa realizeze din aceasta minima recuzita, cu ajutorul unor lumini minimale, este uimitor. Cele 3 actrite interpreteaza pe rand povestitori si personaje, trecerea de la un statut la altul fiind simbolica dar marcata precis.
Dilemele vietii contemporane

Umbra , Poetul si Printesa devin cele trei personaje ale unei povesti cu referiri directe la dileme ale vietii contemporane, care arboreaza idealuri , dar in acelasi timp le neaga pentru ca respinge adevarul – crimele, ororile, violenta , stupiditatea, neputinta.
Umbra sau ceea ce este mai putin vizibil din noi nu stie sa traiasca in lumina plina, si prin trucurile ei cateodata ne lasa sa ne iluzionam ca eforturile noastre ar putea da nastere unor lucruri ideale.
Yukio Mishima vorbea undeva de fascinatia momentului in care un parasutist se apropie de pamant : singura oara cand umbra exista separat de trup. In acest spectacol imaginatia pusa in joc si talentul celor 3 actrite imping relatia dintre om si umbra lui mult mai departe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea