De prin lume adunate

#oras #case #Coober Pedy #oras australian #case sub pamant

Orasul in care oamenii traiesc sub pamant

La prima vedere, Coober Pedy este un oras din desertul australian ce pare aproape parasit. De fapt, majoritatea rezidentilor a ales sa traiasca in subteran, in vechiile galerii folosite pentru extractia opalului.

Cobber Pedy este un oras minier aflat in nordul Australiei de Sud, fiind considerat capitala mondiala a opalului, aproape 95% din productia mondiala a acestei pietre semipretioase provenind de aici, scrie portalul 35mm.instantfundas.com.

Totusi Cobber Pedy a devenit faimos pentru faptul ca aproape jumatate dintre cei 3.000 de rezidenti au ales sa isi construiasca o locuinta in galeriile miniere dezafectate.

In 1916, cand minerii s-au mutat in acest oras pentru a extrage opal, temperaturile crunte de peste 40 de grade Celsius i-au facut sa se mute in pesteri sapate in dealurile din apropiere. Chiar si astazi, locuitorii din Cobber Pedy prefera sa isi construiasca locuintele sub pamant, in galerii abandonate. Iar doritorii au de unde alege: sub oras si imprejurul lui exista in jur de 250.000 de puturi miniere.

Pentru ca astfel de gauri sunt intalnite la tot pasul, autoritatile din oras au instalat semne precum "alergatul interzis" sau "interzis mersul cu spatele". Micile gauri reprezinta calea de acces catre galeriile vechi, insa pe masura ce se coboara, spatiul se largeste.



O casa noua in Coober Pedy se poate construi mult mai ieftin si mai rapid, comparativ cu metodele de constructie conventionale, mentioneaza sursa citata. Aici, locuintele moderne sunt sapate in deal. In general, intrarea se afla la nivelul strazii, iar camerele se afla in spate, sapate in stanca.





Printre distractiile locale se numara si un teren de golf, unde doritorii vin sa joace noaptea, cu mingi fosforescente, din cauza temperaturilor ridicate. O alta atractie a orasului o constituie biserica locala, de asemenea construita intr-o caverna, dar si hotelurile amenajate sub pamant. Desi apartamentele sunt proprietate privata, turistii sunt intotdeauna bineveniti.



Sursa foto: misfitsarchitecture.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea