De prin lume adunate

#obiceiuri #craciun #traditii

Obiceiuri si traditii de Craciun in casele din jurul lumii

 

Craciunul se apropie cu pasi repezi, si toata lumea se pregateste de cea mai iubita perioada din an. Pe langa discutia despre cadouri, invitati si mancare, auzim vorbindu-se adesea de o problema cu care multi oameni se confrunta – cum ne decoram locuinta pentru Craciun.

 

Fie ca e vorba de o cina mare cu toti prietenii si membrii familiei, sau doar de niste simboluri de care te poti bucura singur, stim ce greu este sa gasesti idei originale pentru a-ti impodobi casa in preajma Craciunului.

De aceea, in dorinta de a te ajuta, am vizitat traditiile oamenilor de pe alte meleaguri ale lumii, pentru a ne putea inspira de la ei!

Indonezia

Indonezia, insula din sud-estul Asiei, renumita pentru vulcanii ei si plajele spectaculoase, este in proportie de 85% o tara musulmana. Insa 10% din populatia acesteia este crestina, ceea ce inseamna aproape 20 de milioane de oameni! Prin urmare, putem afirma ca un numar mare de indonezieni celebreaza Craciunul.

Printre cele mai importante decoratiuni din casele acestor oameni in preajma sarbatorilor sunt prajiturile – acest popor este renumit pentru talentul sau in realizarea deserturilor. In luna decembrie, prajiturile se gasesc pe orice masa, in orice camera, in asteptarea Mosului (Sinterklass).

Kue Nastar este un sortiment renumit in acea regiune, fiind un fursec pe baza de unt, umplut cu gem de ananas. Un altul foarte popular se numeste Kastengel, o prajitura cu branza in forma de bete.

America

Americanii sunt renumiti pentru faptul ca au traditii in mai toate ariile vietii – de la evenimente importante pana la felul in care isi petrec timpul liber, cum ar fi la jocurile slot – acestia au obiceiul sa puna mult suflet in orice fac.

Tocmai de aceea sunt poporul cu cele mai creative idei pentru realizarea decoratiunilor de Craciun. in dorinta de a-si exprima creativitatea si a fi originali, acestia prefera sa isi creeze singuri decoratiunile de sarbatori.

Printre cele mai populare idei sunt ghirlandele din pop-corn si crearea caselor din turta dulce, la fel ca si coroana din globuri sau din beculete. Este foarte simplu sa iti creezi si tu propriile decoratiuni, cu putina rabdare si inspiratie.

Bulgaria

Vecinii nostri de la sud se aseamana cu noi la subiectul sarbatorilor de Craciun. Desi multe tari din estul Europei celebreaza Craciunul la o data diferita, intrucat folosesc calendarul iulian, bulgarii il folosesc pe cel gregorian, ca si noi, deci sarbatoresc si ei venirea Mosului (Dyado Koleda) in noaptea dintre 24 spre 25 decembrie.

O decoratiune populara in aceasta tara este calendarul de Advent. Acesta este calendarul lunii decembrie, insa contine cate un “secret” in fiecare zi. in Bulgaria, calendarul are 40 de zile, si incepe de pe data de 15 noiembrie.

Secretele din calendar pot varia, in functie de preferintele fiecaruia – unii oameni pun provocari, altii dulciuri, altii mici cadouri – decizia este in mainile celui care il creeaza!

Grecia

Traditiile grecesti se aseamana cu cele romanesti. Daca iti vei petrece vreodata Craciunul acolo, vei observa colindatori care iti vor bate la poarta, cu intentia de a-ti canta in schimbul unor bani, dulciuri sau nuci. Diferenta este ca de cele mai multe ori vor avea in mana o barcuta de lemn cu nuci in ea, pictate in auriu – acest detaliu este un element esential in traditia lor de „kalanda” (colinde).

Cat despre decoratiuni, una dintre cele mai vechi si faimoase este cea a unui bol de lemn. Acesta are o bucatica de sarma suspendata pe marginea bolului. De ea, se leaga o cruciulita de lemn, invelita in busuioc, cu niste apa lasata in bol pentru a mentine planta proaspata. in fiecare zi, in general mama, scufunda cruciulita in apa sfintita si apoi o foloseste pentru a o stropi prin casa.

Acest obicei a fost creat pentru a alunga 'kallikantzaroi' Καλλικάντζαρος (spiritele negative) din locuinta.

Concluzie

In apropierea sarbatorilor de Craciun, am facut o vizita in jurul lumii pentru a vedea cum sarbatoresc alte culturi acest moment special din an. Mai presus de atat, am inteles cum acestia isi decoreaza casele in asteptarea Mosului, in concordanta cu traditiile si valorile lor specifice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea