De prin lume adunate

#topire ghetari #era glaciara #cercetatori #incalzire globala

Ne asteapta o noua era glaciara? Ce spun oamenii de stiinta

Ne confruntam cu fenomenul de incalzire globala, care afecteaza masiv topirea ghetarilor. Efectul acestui fenomen este insa paradoxal, deoarece topirea acestora poate duce la aparitia unei noi ere glaciare.

 

Cercetatorii de la Universitatea Cardiff, care analizau cauzele aparitiei erelor glaciare, au ajuns la concluzii surprinzatoare.

Erele glaciare prin care a trecut Terra de-a lungul timpului au fost determinate de schimbari periodice ale orbitei Pamantului in jurul Soarelui, care influenteaza cantitatea de radiatii primita.

Desi aceste modificari ale orbitei sunt minore, schimbarile care apar la nivelul climei sunt majore.

Astfel, cercetatorii au identificat inca o cauza care determina instalarea unei epoci de gheata: desprinderea si deplasarea ghetarilor din Antarctica. Fenomenul duce apoi la cresterea cantitatii de apa dulce din oceanul Atlantic, afectand astfel curentii marimi si schimband totodata clima intregii planete.

Astfel, intre oceane apare un dezechilibru de salinitate. Apele oceanului din nord devine mai dulci, iar cand se intalnesc cu apele din oceanul de sud, care sunt mai sarate, se produce un efect de sera care rezulta prin incalzirea planetei.

Aceste fenome au avut loc in trecut, in ulrimii 1,6 milioane de ani. Si se vor repeta si in viitor, insa nu se stie in ce masaura si cum, deoarece activitatea omului a schimbat dramatic clima. 

In prezent, Pamantul se afla intr-o perioada mai calda, interglaciara, iar urmatoarea epoca de gheata ar putea sa aiba un parcurs diferit fata de cele anterioare, din cauza activitatii omului.  Oamenii de stiinta sustin ca este posibil ca acest lucru sa nu se mai intample la acelasi nivel deoarece apele oceanului sunt foarte calde iar ghetarii care se desprind se topesc inainte de a ajunge duficient de departe pentru a influenta curentii oceanici, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea