De prin lume adunate

#minerale #muzee #roci #baia mare #muzeul de mineralogie

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

muzeul de mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, iar multe dintre exponatele sale sunt unicate mondiale si valori de patrimoniu. La acest muzeu vei descoperi numeroase atractii importante, care au fost admirate de personalitati din toate colturile lumii.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost vizitat de personalitati importante, precum printul Albert de Monaco , regele Mihai, dar si de sefi de stat si ambasadori din toata lumea.

Mic istoric

Muzeul din Baia Mare a fost infiintat in anul 1989. Pana la aceea data functiona in cadrul Muzeului Judetean Maramures o sectie de mineralogie. Colectia de minerale a inceput sa se constituie din anul 1969 in jurul unui nucleu de 1500 de minerale.

Treptat, prin colectari din subteran, achizitii si donatii, colectia a crescut numeric. In anul 1975 colectia cuprindea peste 3000 de esantioane, iar in anul 1985 a ajuns la peste 14000.

Ce poti vedea la Muzeul de Mineralogie

Patrimoniul muzeului se compune din esantioane minerale, roci , esantioane din diverse zacaminte ale regiunii. Acest patrimoniu exista din anul 1968.

La parter, expozitia de baza prezinta alcatuirea geologica a Nord-Vestului Romaniei, sistematica mineralelor hidrotermale si zacamintele de metale neferoase de pe rama sudica a muntilor Oas-Gutai, precum si din Tibles si zona Borsa-Viseu.

La etaj, spatiul expozitional cuprinde piesele cele mai impresionante, pline de poezie si culoare, invaluite intr-o muzica de ambianta ce creeaza un sincretism imagine-melos propice desfasurarii unor evenimente culturale de inalta tinuta. Aici se desfasoara anual manifestarea de decernare a premiilor "Cartile Anului".

Mineralele din zacamintele de metale neferoase din zona Muntilor Oas-Gutai-Tibles sunt importante din punct de vedere al raritatii lor si sunt denumite flori de mina.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare are o colectie constituita din peste 16.000 esantioane minerale, roci si fosile, toate din regiunea Baia Mare. Multe dintre exponate sunt considerate raritati mondiale. Colectiile mineralelor din Maramures au fost prezentate in muzee din lumea intreaga.

Printre raritatile muzeului se numara minerale precum andorit, fizelyit, semseyit, klebersbergit, fuloppit, berthierit, cinabru, pirotina, rodocrozit, scheelit, wolframit, vivianit sau cronstedtit.

Alte atractii ale Muzeului de Mineralogie din Baia Mare sunt calcitele albe si negre de Herja, calcitele roz de Sasar si Cavnic , baritinele transparente, galbene, rosii, albastre, verzi de Cavnic, baritinele rosii de Baia Sprie, gipsul alb si negru de Herja.

Mineralele expuse la muzeu fac parte din zacaminte din Maramures, descoperite in localitati precum Cavnic, Herja, Baia Sprie, Baiut, Ilba, Sasar, Nistru, Baia Borsa sau Razoare.

Unde se afla Muzeul de Mineralogie

Muzeul de Mineralogie se afla in Baia Mare, pe Bulevardul Traian, la numarul 8. Este deschis in zilele de marti, joi, vineri si sambata intre orele 9.00 - 17.00, miercurea intre 9.00 si 20.00, iar duminica intre 9.00 si 14.00. Pretul de intrare este de 5 lei integral si 2 lei redus.

Autor: Mihaela Rotaru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea