De prin lume adunate

#ceasuri #muzeul ceasului #muzeul ceasului din ploiesti #muzeul nicolae simache #nicolae simache

Muzeul Ceasului din Ploiesti

ploiesti a fost infiintat in anul 1963 de catre Nicolae Simache . Este unul dintre putinele muzee de acest gen din Europa si unicul din Romania.

Muzeul cuprinde o bogata colectie de ceasuri realizate de mesteri vestiti din Europa. Multe dintre ceasurile de la acest muzeu sunt adevarate opere de arta.
 

Istoria Muzeului Ceasului din Ploiesti


Muzeul Ceasului si deschis portile in anul 1963, intr-una din salile Palatului Culturii din Ploiesti. Colectia de ceasuri a fost mutata mai apoi intr-o cladire care a apartinut lui Luca Elefterescu, un cunoscut politician din Prahova. Casa si-a pastrat arhitectura si decoratiile originale din secolul XIX.

Casa are un stil arhitectural romantic, iar initialele primului proprietar se regasesc si astazi incadrate in feroneria usilor de la intrare.
 

Ce vedem la Muzeul Ceasului din Ploiesti


Cei care ajung in acest muzeu au ocazia sa cunoasca evolutia mijloacelor de masurare a timpului, de la primele ceasuri, mai rudimentare, pana la ceasornice mecanice moderne. Muzeul are o colectie bogata, de aproape 1000 de piese.

Printre exponate vei avea ocazia sa admiri ceasuri precum cadranul solar, pendulul construit din lemn in 1634, ceasul pus in miscare printr-o cadere de apa, primul ceas de buzunar sau orologii de turn.

In cadrul colectii se gasesc si piese realizate de maestrii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure. Colectia este completata de lucrari ale ceasornicarilor francezi Benjamin Balber, George Charle, Meuron, austriecilor Philipp Iacob, Beyr sau elvetienilor Pres Vaucher, A. Hess.

In acest muzeu pot fi vazute si ceasuri cu mecanisme muzicale care canta Marseilleza, Desteapta-te, romane, valsurile lui Strauss.

Sunt prezentate si ceasuri care au apartinut unor personalitati din Romania. Astfel ai ocazia sa vezi ceasuri care au apartinut lui Constantin Brancoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, Cezar Bolliac, B.P. Hasdeu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu sau Ioan A. Bassarabescu.

La Muzeul Ceasului vei vedea si ceasuri distractive: ceasul morarului, fierarului, frizerului sau motanului si ceasuri cu diverse indicatii in afara orelor.

Cel mai vechi ceas al colectiei dateaza din anul 1562 si este prevazut cu cadrane astronomice. Printre exponatele de pret ale muzeului se numara si pendulele stil Ludovic al XIV-lea , cu decoratiuni din bronz cizelat, cu numeroase simboluri precum soarele, timpul sau copilul cu clepsidra in mana.

Din colectia muzeului nu lipsesc ceasornicele de buzunar, realizate industrial, la firme elvetiene, franceze, germane sau engleze. In muzeu vei avea ocazia sa admiri si ceasornice - bijuterii, realizate din aur sau argint, impodobite cu pietre pretioase . Astfel, se disting ceasurile care au apartinut regilor romani Carol I si Carol al II-lea, tarului Alexandru al II-lea sau poetului Vasile Alecsandri.

Printre curiozitatile muzeului se numara si ceasul invizibil, cu cadran transparent, ceasul "uzina cu aburi", ceasul - umbrela, ceasul - stampila sau ceasul cu figurine mobile.

Tot la acest muzeu ai ocazia sa vezi si o colectie de cutii muzicale, care functioneaza cu ajutorul mecanismului de ceasornic.
 

Unde se afla Muzeul Ceasului


Muzeul Ceasului din Ploiesti se afla pe stada Nicolae Simache, la numarul 1. Se viziteaza zilnic, de marti pana duminica, intre orele 9.00 - 17.00. Taxa de intrare este de 2 lei pentru copii si pensionari si de 4 lei pentru adulti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea