De prin lume adunate

#Mos Nicolae in lume #mos nicolae #copii

Mos Nicolae vine in aceasta noapte! Cum este asteptat de copiii din diverse tari

Mos nicolae nu ii viziteaza doar pe copiii din Romania, ci pe toti ceilalti copii. Traditia lui Mos Nicolae este raspandita in special in Europa, unde Mosul vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si le aduce daruri copiilor cuminti sau nuieluse celor rai. Mos Nicolae asaza cadourile, cu grija, in ghetutele lustruite de copii.

 

Cu toate acestea, legendele si modul in care este perceputa aceasta sarbatoare in diverse tari, sunt putin diferite. Iata cum astepata copiii din diverse tari venirea lui Mos Nicolae.

Austria

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii autrieci, care-l stiu ca pe un mosneag invesmantat asemenea unui episcop, cu haine lungi si mitra pe cap, pe care Dumnzeu se indura sa-l lase pe pamant pentru a le arata copiilor ascultatori generozitatea lui. El are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, o fiinta inspaimantatoare, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii care nu au dat ascultare parintilor, scrie clickpentrufemei.ro.

Italia

Copiii din Italia asaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va urma. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate.

Belgia si Luxemburg

Pe 6 decembrie, este sarbatoare si in Belgia si Luxemburg, unde copiii isi asaza ghetutele in fata usii pregatesc un pahar de vin pentru mosul, dar si morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker, care le lasa nuieluse celor neastamparati.

Franta

Pentru copiii francezi sarbatoarea lui Mos Nicolae este la fel de importanta ca aceea a lui Mos Craciun. In ajun, cei mici ii lasa Mosului un pahar de vin, iar pentru magarusul acestuia (deoarece aici se spune ca Mosul vine calare pe un magar) cativa morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce si fructe.  Copiii din Franta stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa) care este invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard le lasa celor rai cate o nuielusa. 

Olanda

Copiii olandezi il celebreaza pe Mos Nicolae, despre care se spune ca ajunge la ei din Spania, dupa un lung drum pe mare. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca fiind unul neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.

Germania

In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae. Acesta este vazut de germani ca un batran ce care un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele. Alaturi de scrisoare, copiii lasa si cativa morcovi pentru caii Mosului. Copiii care n-au fost cuminti, primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea