De prin lume adunate

#O poveste din Nepos #Mirela Traistariu #vernisaj #expozitie

Mirela Traistariu, o expozitie de exceptie - un storytelling vizual din cel de-al Doilea Razboi Mondial!

Mirela Traistaru uimeste cu o noua expozitie de arta de exceptie. Artista va spune povestea vizuala a strabunicilor si bunicilor ei, care au trait vremuri grele, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 

Vernisajul "O poveste din Nepos" (curator Antigona Silvia Rogozea), va fi prezentata la ARCUB in perioada 14-25 noiembrie, fiind organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB si Expo Arte. Vernisajul expozitiei are loc pe 14 noiembrie, incepand cu ora 19:00. Expozitia poate fi vizitata zilnic, in perioada 14 – 25 noiembrie, intre orele 14:00 si 20:00. Intrarea este libera.

In 1768, Iosif al II-lea, imparat al Sfantului Imperiu Roman, rege al Ungariei si Boemiei, primul fiu al Mariei Therezia, viziteaza pentru prima data Banatul si Transilvania, poposind in casele oamenilor de rand din zona Bistrita-Nasaud. Ajuns la satele graniceresti de pe Valea Somesului Mare, imparatul exclama: Salve parvae nepos Romuli (Va salut, mici nepoti ai Romei!). in amintirea acestui eveniment memorabil, aceste sate dobandesc numele Salva, Parva, Nepos si Romuli.

Proiectul de cercetare si creatie al artistei Mirela Traistaru are ca punct de plecare istoria umana si simbolistica a Neposului, propunandu-si rememorarea evenimentelor ultimului secol de istorie nationala prin mici inserturi personale: o artista originara din Bistrita reuseste sa incapsuleze atmosfera densa, misterioasa si linistita a unor zone reprezentative pentru Romania. Proiectul Un veac, o poveste, o mostenire investigheaza dualitatea definitorie omului contemporan: pe de o parte omul global, omul hi-tech, dependent de o viata traita in viteza si omul traditional, care simte nevoia de reincarcare spirituala din atmosfera mistica a locului de origini, omul care isi cauta identitatea in lada de zestre a bunicilor.

Istoricul personal al artistei Mirela Traistaru sta la baza intregului concept al proiectului: strabunicii si bunicii sai si-au trait vietile sub modelajul celor doua razboaie mondiale. Strabunicul din Ardeal (zona Valea Somesului Mare, Nasaud) a luptat in Primul Razboi Mondial, a fost luat prizonier si a lucrat in mine de carbune in Siberia, intorcandu-se dupa patru ani in Romania, unde a avut zece copii. Ambii bunici au luptat in Al Doilea Razboi Mondial: bunicul patern din Stroesti, langa Horezu, a murit pe front,- ultima amintire a tatalui artistei despre figura sa paterna se concentreaza asupra imaginii unde el copil, de mana cu fratele mai mic, urmareste cum tatal sau, imbacat militar, se indeparteaza pe ulita satului, spre razboiul cu sens unic. Bunicul matern din Nepos (Valea Somesului Mare) a stat in lagar la Odessa, s-a intors in Romania dupa 1945. In acest rastimp strabunicile si ambele bunici coseau si teseau la razboi – femeile si copiii sunt victime directe si ele in aceste conflicte, nu victime indirecte, razboiul femeii fiind personal si familiar, de anduranta in valtoarea istoriei.

Razboiul de tesut al bunicii din Nepos va fi introdus in expozitie, in loc de vesminte, covoare, sunt tesute scrisori, imagini de familie, scrisoarea bunicului militar din 1943. Vor fi expuse lucrari de pictura pe panza cu istoria familiei – strabunicii, bunicii, parintii, copiii si copiii lor, cinci generatii -, folosing pictural modele traditionale (simbolistica Pomul Vietii, Pasarea, Crucea, Floarea Vietii, Fereastra, Poarta), modele ce erau integrate instinctual in sensul si mistica vietii.

"Mirela Traistaru apartine unei categorii fun de artisti, intr-un spirit hippy après la lettre, ea se bucura de arta sa in fiecare zi. Mirela integreaza in lucrarile sale culorile puternice, multa natura exuberanta, hedonism si figurativ, dar si un sens natural si responsabil al fericirii cotidiene", declara Antigona Silvia Rogozea.

Cine este Mirela Traistaru

Absolventa de design vestimentar si pictura a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca si a prezentat peste 60 de expozitii personale in Romania, Statele Unite, Elvetia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud, Danemarca, Japonia si Egipt si a participat la peste 120 de expozitii colective. O artista extraordinar de prolifica, a cochetat si cu filmele de arta si piesele de teatru, realizand costumele si decorurile pentru spectacole importante. Astfel, ea a lucrat cu regizori precum Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Sanda Manu, Anca Colteanu, Chris Simion si Gelu Colceag si actori precum Stefan Iordache, Alexandru Repan, Sebastian Papaiani, Ioana Bulca, Sanda Toma. Pe langa scenografie, decoruri, costume, body painting, este grafician si curator. Mai multe detalii despre artista gasesti aici: http://mirelatraistaru.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea