De prin lume adunate

#religie #vatican #asasinare #ultimul papa #miguel rocha

Miguel Rocha – “Religia este cel mai mare cancer al lumii”

Cartea Ultimul Papa de Miguel Rocha , aparuta la editura Tritonic , este bazata pe fapte reale si ani de documentare. Autorul sustine ca pentru scrierea acestei carti a fost sprijinit chiar de catre asasinul Papei, care a dorit sa dezvaluie adevarul. Epilogul cartii a fost scris chiar de catre acesta.  In septembrie 1978, la doar 33 de zile de la numirea sa in functie, Vaticanul anunta moartea Papei Ioan Paul I. Cauza mortii - un atac de cord , conform certificatului de deces. Moartea Papei a ramas insa un mister nerezolvat.

Douazeci si opt de ani mai tarziu, ziarista Sarah Monteiro gaseste la Londra, la intoarcerea din vacanta, un plic cu o lista de nume necunoscute si un mesaj codificat. Aparent inofensive, hartiile care i-au intrat in posesie o vor pune in pericol si in situatii limita, pe masura ce descopera povestea lor. Lista se dovedeste a fi o dovada pretioasa pentru demascarea unui complot de proportii internationale, care implica personalitati politice si religioase antrenate in incredibile abuzuri de putere, coruptie si crime.

Reteaua conspirativa pe care ziarista ajunge sa o dezvaluie putin cite putin, o conduce catre noaptea mortii „Papei zambitor”, Ioan Paul I. Sarah Monteiro lupta pentru viata ei, amenintata de o organizatie secreta interesata de documentele cu pricina, dar si pentru adevar, cu aceeasi indarjire, incercand sa afle ce s-a intamplat de fapt in acea noapte din 1978, de ce, dar mai ales in interesul cui.

Moartea Papei este un secret pe care Vaticanul il pastreaza de zeci de ani. Ultimul Papa este un thriller intr-un ritm ametitor, bazat pe fapte veridice.

In perioada 3-8 iunie, scriitorul portughez Miguel Rocha se afla in Romania, intr-un turneu de promovare a cartii. El va sustine conferinte si lansari de carte atat in capitala cat si la Sibiu.

Scriitorul a fost de acord sa ne acorde un scurt interviu pe care il puteti citi in continuare:

Acasa.ro: Sunteti o persoana religioasa?
Miguel Rocha: Sunt o persoana de credinta. Cred ca religia este cel mai mare cancer al lumii.

Acasa.ro: De ce ati scris cartea “Ultimul Papa”?
Miguel Rocha: Anumite evenimente m-au ales sa scriu aceasta carte. Povestea aceasta m-a gasit. Am aflat anumite lucruri care m-au convins sa scriu. Pentru mine a fost o misiune.

Acasa.ro: Care a fost reactia Vaticanului la aparitia acestei carti?
Miguel Rocha: Vaticanul a tacut. Toata lumea a citit cartea, chiar si Papa, dar au decis sa nu vorbeasca despre acest lucru. Eu cred ca a fost o decizie inteleapta.

Acasa.ro:  Care este relatia dumneavoastra cu Vaticanul?
Miguel Rocha: Am prieteni foarte buni la Vatican.

Acasa.ro: V-ati intalnit personal cu cel care l-a asasinat pe Papa?
Miguel Rocha: L-am intalnit, insa la aceea vreme era deja un batranel. Arata ca un bunicut fragil si bun. Mi s-a parut foarte lucid, foarte rational, un barbat foarte misterios, dar si foarte batran. Cu toate acestea arata ca o persoana in care poti avea incredere.

Acasa.ro: Ati aflat anumite lucruri legate de asasinat, lucruri pe care nu le-ati prezentat in carte?
Miguel Rocha: Am aflat cateva lucruri foarte sensibile, pe care nu le voi relata niciodata intr-o carte. Sunt lucruri care le pastrez pentru mine si in care cred foarte mult. Trebuie sa nu intindem coarda mai mult decat ne este permis.

Acasa.ro: Credeti ca Serviciile Secrete au avut vreun rol in asasinarea Papei?
Miguel Rocha: Nu numai Serviciile Secrete, dar si membrii Bisericii, cardinali, preoti si episcopi au avut o mare influenta in asasinarea Papei. Nici persoane foarte importante de la Vatican nu sunt straine de acest eveniment.

Acasa.ro: Credeti ca in curand vom vedea si  pe marile ecrane povestea acestui asasinat?
Miguel Rocha: Da, lucram la acest proiect, care cu siguranta se va materializa cat mai curand.

Acasa.ro: Ce secrete ne mai dezvaluiti?
Miguel Rocha: In prezent lucrez la o noua carte, un thriller despre Vatican. Marele secret va fi impartasit tuturor in 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea