Mainile si picioarele au caracteristici uimitoare! Iata 7 curiozitati despre care nu stiai

De prin lume adunate

#curiozitati #picioare #maini #caracteristici #caracteristici maini

Mainile si picioarele au caracteristici uimitoare! Iata 7 curiozitati despre care nu stiai

Le folosesti zilnic pentru a duce la indeplinire cele mai firesti activitati, de la mersul pe jos la apucatul canii de cafea. Insa mainile si picioarele iti permit mult mai mult de atat: fiind actionate de mecanisme extrem de complexe, aceste membre te ajuta sa realizezi chiar si cele mai improbabile sarcini. Iata cateva curiozitati interesante!

1. Mana include unul dintre cele mai complexe si mai reusite mecanisme create vreodata, care permite apucarea si manevrarea obiectelor cu o versatilitate specifica doar rasei umane.

Poate si mai interesant de atat este insa faptul ca majoritatea miscarilor mainii nu este controlata de muschii palmei, ci de unii amplasati in antebrat! Muschii antebratului sunt legati de oasele degetelor printr-o serie de tendoane lungi care traverseaza incheietura. Gratie acestui sistem, degetele beneficiaza de mobilitate si forta, atribute care nu ar exista in cazul in care degetele ar fi prevazute ele insele cu muschi.

2. Prin antrenament asiduu, un singur deget ar putea sustine greutatea intregului corp!

3. Probabil stiai ca degetul mare este cel mai important dintre toate, fiind responsabil de 40% dintre abilitatile mainii. Insa stii care este cel mai putin important? Nu, nu este vorba despre degetul cel mic, ci despre aratator!

4. Pielea care acopera buricele degetelor este foarte specializata si include, sub un strat de tesut adipos, care are rol protector, patru tipuri de receptori. Acestia raspund la atingerile fine, la presiune, la durere si la temperatura.

5. Si labele picioarelor sunt parti anatomice foarte complexe, ce includ nu mai putin de 26 de oase, 33 de articulatii, 19 muschi si 57 de ligamente, carora li se adauga peste 200.000 de terminatii nervoase si mai bine de 250.000 de glande sudoripare.

6. Sub pielea calcaiului se afla un strat protector de tesut adipos al carui rol este acela de a absorbi socurile, dar si de a distribui greutatea corpului.

7. Pentru a asigura trupului o stabilitate cat mai buna, labele picioarelor trebuie sa fie cat mai late si sa aiba degetele cat mai rasfirate. Din pacate, incaltamintea le schimba adesea forma, modificand si axul piciorului si cauzand, astfel, probleme de echilibru.

Sursa foto: reneesw.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea