Cultura s-a chinuit dintotdeauna pentru a reusi sa fie in prim-plan. In vremea lui Michelangelo, din nevoia de supravietuire, multi dintre artisti creau la comanda. Nu realizau neaparat creatii culturale ci doar umflau orgoliul si statutul oamenilor bogati ai epocii, dornici de a ramane in istorie prin opere de arta grandioase. Astfel, au aparut numeroase opere de sculptura sau pictura considerate in zilele noastre drept varfuri de lance. Printre ele , un compromis facut de Michelangelo preotilor avuti ai vremii. In secolul nostru, cultura sta chircita in spatele programelor “ciaodarwiniste” de la televizor sau este eclipsata de fustite scuturate pe ritmuri de pop.
In cazul Cenaclului (filosofic) Lovinescu sau al Fundatiei Calea Victoriei , cultura s-a ascuns intr-o casa cu bulina rosie care sta sa se prabuseasca si, respectiv, intr-un apartament fara pat sau fotolii, dar cu scaune confortabile si proiector pentru cei care participa la numeroasele ateliere. se bucura de mai multa promovare, iar programele acestui vin in intampinarea tuturor celor interesati de limbi straine, teatru sau muzica.
Membrii Fundatiei Calea Victoriei par a fi inteles ca relaxarea inseamna, de multe ori, si invatare. De aceea, apartamentul micut de pe strada Stefan Mihaileanu nr. 28 b pare un loc unde te duci ca acasa pentru a te relaxa cu un ceai bun si pentru a frunzari o carte. Numai ca, in acest caz, asociatia iti propune un mod interactiv si creativ de a-ti petrece timpul liber.
Atelierele predate de profesori sau profesionisti cu CV-uri impresionante sunt o varianta surprinzatoare a invatarii. Acestea acopera o aria ampla de domenii incepand cu cinematografia, arheologia sau istoria pana la ateliere in care cursantii sunt pusi in ipostaze surprinzatoare. Este o modalitate care ii ajuta sa se cunoasca mai bine pe sine sau sa reinvete unele gesturi si atitudini.
Atelierele creative ale Fundatiei Caii Victoriei costa. Cam cat o pereche de blugi de firma. Banii, insa, sunt reinvestiti in burse care se acorda studentilor ce nu au puterea financiara de a participa la aceste ateliere.
Mai multe informatii despre cursurile Fundatiei Calea Victoriei gasesti aici.
Un minut pentru filosofie
In ceea ce priveste (Bd. Kogalniceanu nr. 49, ap.45), acesta se adreseaza pasionatilor de literatura si filosofie. In cladirea incarcata de istorie (aici a locuit si tot aici s-a organizat celebrul cenaclu Sburatorul) se organizeaza de cativa ani intalniri cu nume celebre ale culturii romanesti.
Printre cei care au sustinut seminarii se numara Dan C. Mihailescu, Mircea Cartarescu sau Ion Manolescu si, fireste, Gabriel Liiceanu . O data pe luna, ei se aduna ca sa discute despre teme controversate de actualitate culturala. Fundatia nu are un site, de aceea ar fi bine sa fii pe faza si sa iti faci timp pentru dezbateri filosofice.
British Council vine in intampinarea celor creativi. Ultimul proiect al acestui centru cultural se numeste Colaborare Creativa si este, de fapt, o invitatie la dialog. Parteneri vor fi nume cunoscute ale lumii artistice internationale care sustin artele si educatia, implicarea sociala si partea creativa a personalitatii umane.
Mai multe informatii despre British Council gasesti aici.