De prin lume adunate

#legenda iepurasului #iepurasul de paste #iepuras #legende #paste

Legenda Iepurasului de Paste! Tu stii ce semnificatie are Iepurasul?

Iepurasul de Paste este un personaj indragit in intreaga lume. Acesta este asteptat cu nerabdare de catre copii cu daruri in noaptea de Paste. De-a lungul timpului au aparut multe legnde privind provenienta acestui obicei, insa se pare ca Iepurarul de Paste si-a facut aparitia pentru prima oara in Germania in jurul anului 1500.

Legenda Iepurasului de Paste

In urma cu mii de ani, o pasare nemaivazuta si-a facut aparitia intr-un copac batran, dintr-o poienita. Pasarea era de o frumusete rara, penele ii straluceau in lumina soarelui in toate culorile curcubeului, iar atunci cand canta, vantul statea in loc sa o asculte. Aceasta era iubita de toate vietuitoarele si fermecase intreg tinutul cu trilurile sale.

Insa, intr-o zi friguroasa de iarna, pasarea a incetat sa mai cante si a cazut din copac, fiind pe moarte. Vietatile padurii s-au dus la zeita Ostara, zeita Lunii, pentru a o salva de la moarte pe pasarea maiastra care bucura intreaga padure cu trilurile sale.

Zeita Ostara a trasformat atunci pasarea in iepuras, dar i-a lasat insa puterea de a face oua. In perioada echinoctiului de primavara, toata padurea sarbatoarea atat venirea primaverii si a anotimpului calduros, dar si pe zeita Ostara.

Toate animalele padurii au venit la zeita cu ofranda, iar iepurasul, in semn de recunostinta ca i-a salvat viata, i-a adus zeitei un cos plin cu oua, vopsite in toate culorile curcubeului. De atunci, iepurasul a continuat sa ii aduca zeitei cate un cos cu oua colorate, in semn de recunostinta.

In acelasi timp, o alta legenda vorbeste despre o zeita anglo-saxona, a carui slujitor credincios era un iepuras. Se spune ca tocmai acest iepuras a vopsit pentru prima data ouale intr-o zi frumoasa de primavara.

Simbolul Iepurasului de Paste

Inainte de toate insa, Iepurasul de Paste este considerat un simbol al fertilitatii si al renasterii naturii. Asocierea lui cu sarbatoarea de Paste este legata tocmai de anotimpul in care are loc aceasta sarbatoare: primavara.

Iepurasul de Paste este un simbol al primaverii. Acesta le ofera copiilor cuminti cadouri si oua colorate sau oua din ciocolata.

Sursa foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea