De prin lume adunate

#evenimente #iepuras #paste #cadouri

Legenda iepurasului de Paste

Iepurasul de Paste este un personaj indragit de copiii de pretutindeni si de toate varstele. El este asteptat cu cadouri si oua de ciocolata in ajunul sarbatorilor Pascale. Legat de aparitia iepurasului de Paste exista mai multe legende. Se pare ca iepurasul si-a facut aparitia pentru prima oara in Germania, in jurul anului 1500. Primii iepurasi comestibili au fost confectionati tot in Germania, in anul 1800, si erau realizati din aluat de  patiserie si zahar.

 

Legenda Iepurasului de Paste

 

Se spune ca acum mii de ani, o pasare nemaivazuta pana atunci si-a facut cuibul intr-un copac batran, dintr-o poienita. Pasarea era de o frumusete rara, penele ii straluceau in lumina soarelui in toate culorile curcubeului, iar atunci cand canta, vantul statea in loc sa o asculte. Pasarea era iubita de toate vietuitoarele padurii si fermecase intreg tinutul cu trilurile sale.

Insa intr-o zi friguroasa de iarna, pasarea a incetat sa mai cante si a cazut bolnava din copac. Vietatile padurii au mers intr-un suflet la zeita Ostara, zeita Lunii pentru a o salva de la moarte pe pasarea maiastra care bucura intreaga padure cu trilurile sale.

Zeita Ostara a trasformat atunci pasarea in iepuras, dar i-a lasat insa puterea de a face oua. In perioada echinoctiului de primavara, toata padurea sarbatoarea atat venirea primaverii si a anotimpului calduros, cat si pe zeita Ostara. Toate animalele padurii au venit la zeita cu ofranda, iar iepurasul, in semn de recunostinta ca i-a salvat viata, i-a adus zeitei un cos plin cu oua, vopsite in toate culorile curcubeului. De atunci, iepurasul a continuat sa ii aduca zeitei cate un cos cu oua colorate, in semn de recunostinta.

O alta legenda vorbeste despre o zeita anglo-saxona, a carui slujitor credincios era un iepuras. Se spune ca tocmai acest iepuras a vopsit pentru prima data ouale intr-o zi frumoasa de primavara.

Mituri despre iepuras

 

Iepurele a fost un simbol important inca din antichitate. Despre el se spune ca reprezinta fertilitatea, abundenta si norocul si este asociat cu Luna. Multe legende spun ca iepurele este fie fratele Lunii, fie un locuitor de pe Luna. Se mai spuna ca daca privesti cu atentie Luna plina vei observ silueta unui iepure sau urmele labutelor.

Vechii azteci credeau ca iepurele a primit de la zei misiunea de a veghea trecerea timpului si a anotimpurilor. Amerindienii spun cred ca iepurele a furat de la soare focul si l-a adus oamenilor, iar de atunci iepuerele se ascunde de lumina soarelui. O alta legenda spune ca pentru a-i potoli foamea lui Budha, iepurasul s-a jerfi pe sine, iar in semn de recunostinta Budha i-a daruit o casa pe Luna.

Iepurasul si Pastele

 

Inainte de toate insa, iepurasul este considerat un simbol al fertilitatii si al renasterii naturii. Asocierea lui cu sarbatoarea de Paste este legata tocmai de anotimpul in care are loc aceasta sarbatoare, cu renasterea naturii si a vietii. Iepurasul de Paste este astfel un personaj indragit de copii, care il asteapta in ajunul Pastelui cu cadouri si oua din ciocolata. Copiii cuminti primesc in aceasta zi numeroase dulciuri din ciocolata confectionate chiar de iepuras.

In perioada sarbatorilor pascale, iepurasul este un simbol al primavarii si ofera copiilor cuminti cadouri si oua colorate sau din ciocolata. Mare jucaus, iepurasul obisnuieste sa ascunda cosuletele cu oua prin gradina  sau prin casa si sa ii lase pe cei mici sa le gaseasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea