De prin lume adunate

#targ #carte #bookfest #herta muller

Leaganul respiratiei, romanul laureatei premiului Nobel, Herta Muller, acum in limba romana

Leaganul respiratiei, cel mai recent roman al laureatei Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, Herta Muller , a aparut la Humanitas Fiction , in traducerea lui Alexandru Al. Sahighian. Cartea considerata de presa germana "eveniment european"  si "marturie literara fara echivalent in istoria literaturii germane" va fi publicata in 45 de tari si este primul titlu din seria de autor "Herta Muller". Alte doua titluri, Calatorie intr-un picior si Omul e un mare fazan pe lume, urmeaza sa apara in toamna acestui an.

Dupa lungi discutii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) si cu alti supravietuitori ai lagarelor de munca sovietice, Herta Muller a adunat materia epica pe care a contopit-o in acest mare roman aparut la Carl Hanser Verlag in vara lui 2009, cu doar cateva luni inainte de a i se acorda Premiul Nobel.

"Aceasta carte este scrisa cu sange. Un manifest al neuitarii si al limbajului, al caror raport complex este acum dovedit intr-un mod extrem de emotionant. O capodopera."

Romanul Leaganul respiratiei va fi lansat mai intai la Bookfest 2010, sambata 12 iunie, ora 16.30 si va fi prezentat de Mircea Cartarescu , Simona Kessler, Alexandru Al. Sahighian, Rodica Binder, Denisa Comanescu.

"Uneori obiectele din lagar se napustesc asupra mea nu succesiv, ci in haita. (...) Vin peste mine noaptea si vor sa ma deporteze, sa ma duca inapoi acasa in lagar. Si pentru ca vin in haita, imi raman infipte nu doar in creier. Am o strangere de stomac ce-mi suie pana-n cerul gurii. Leaganul respiratiei se da peste cap, rasuflu iute si sacadat. Asa o increngatura de piepten-ac-foarfeca-oglinda-periuta e-un monstru, asa cum si foamea-i un monstru. Iar obiectele nu m-ar mai bantui daca nici foamea n-ar fi existat ca obiect." (Herta Muller, Leaganul respiratiei) 

"Mama mea a fost si ea cinci ani intr-un lagar de munca. Fiindca amintea de trecutul fascist al Romaniei, tema deportarii a fost tabu. Despre anii de lagar nu se vorbea decat in familie si cu cei foarte apropiati care fusesera si ei deportati. Dar chiar si atunci doar aluziv. Aceste discutii purtate pe furis mi-au insotit copilaria. Nu le-am inteles continutul, dar am simtit frica din ele." (Herta Muller, Leaganul respiratiei, Cuvant de incheiere)

La sfarsitul lunii septembrie, Herta Muller va veni la Bucuresti. Programul ei cuprinde o conferinta de presa, o lectura publica la Ateneul Roman si lansarea volumelor Leaganul respiratiei si Calatorie intr-un picior, urmata de o sesiune de autografe . Volumul Omul e un mare fazan pe lume va fi lansat in luna noiembrie, la Gaudeamus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare