Nu, nu am gresit. Ortografierea cu i din i te duce inevitabil cu gandul la Epoca de Aur, cea cu cozi la carne si la fructe, cu serbari grandioase inchinate Maretului Conducator si al Savantei de renume mondial, cu pionieri si soimi ai patriei etc. Dincolo de poarta de fier am descoperit o casa veche cu 2 nivele, cu terasa atat la etaj, cat si la parter. Imobilul pare renovat de curand, fiind vopsit pe exterior cu alb, in vreme ce in interior predomina rosul.
Am gasit masa la primul nivel, intr-o camera in care tronau la loc de cinste drapelul rosu cu indemnul pionieresc “Tot inainte”, tablourile cu tovarasii Stalin, Lenin si Ceausescu, draperii aurii cu ciucurasi.
Parizer pe ziar si creveti vietnamezi
Prezentarile fiind facute, sa trecem si la meniu. Preparatele culinare sunt in mare parte cu specific romanesc. Pe langa bucate traditionale ca mamaliguta cu branza, smantana si ou (9,5 RON), carnati Plescoi (6,5 RON -100g), ciorba de burta (8,5 RON), fasole cu ciolan (14 RON), “La Scinteia” iti ofera doua specialitati care iti aduc aminte de perioada predecembrista. Prima dintre ele este parizerul pe ziar, o specialitate cu iz muncitoresc: cateva feliute de parizer, bucati de branza, masline, o jumatate de ceapa plus o chifla.
Nu m-am putat abtine sa nu rad vazand ca la cea de-a 2-a specialitate sunt trecuti crevetii vietnamezi. Vi-i aduceti aminte? Erau omniprezenti in galantarele alimentarelor de alta data, de multe ori existand o mai mare probabilitate sa gasesti creveti decat carne, branza sau oua. Mi-am comandat o portie (5 RON) si am descoperit ca au exact acelasi gust ca-n copilarie. Parca erau un pic mai tari la mestecat, semn ca mai trebuiau prajiti un pic.
In ceea ce priveste bauturile, nu ai cum sa nu remarci preturile, care par intrate la apa comparativ cu cele practicate in centru. Astfel, o bere la 0,5 l o gasesti si cu 3, 5 - 4 RON (Stejar, Timisoareana), sucurile la 0,25 l au acelasi pret (4 RON), indiferent daca-s acidulate sau nu, sticla de vin o poti gasi cu preturi care variaza intre 18 si 70 RON. Am incercat vinul casei (alb sau rosu, dupa preferinte), servit la carafe mici (0,5 l) sau mari (1 l), bine racite la frigider.
Muzica e din alta poveste
Si pentru ca intre timp se eliberase o masa in curte, m-am mutat la terasa, unde forfota imi amintea de o zi petrecuta undeva pe litoral.
Daca ai vreo retinere in a folosi toaleta, te sfatuiesc s-o lasi acasa. W.C.-urile si chiuvetele sunt nesperat de curate. Si cum tematica localului era strans legata de perioada de dinainte de ’89, cred ca s-ar fi putut opera modificari la designul baii, care asa cum arata acum este puternic ancorata in prezent nicidecum in perioada cu impliniri marete.
Puncte tari:
Adresa “La Scanteia": Bd. Ferdinand nr.73, sector 2, Bucuresti, telefon: 021 252 70 53.