De prin lume adunate

#parc #parcul ioanid #plimbare

La plimbare prin Parcul Ioanid

Parcul Ioanid din Bucuresti este unul dintre cele mai frumoase si cochete parcuri din capitala. In ciuda schimbarilor pe care le-a suferit de-a lungul timpului, parcul inca mai patreaza atmosfera speciala a epocii belle epoque. Inconjurat de vile somptuoase, transformate in ambasade si resedinte oficiale, declarate monumente istorice, parcul te imbie la relaxare si liniste. Profita de ultimele zile insorite si fa o plimbare pe aleile intortocheate ale parcului Ioanid, in incercarea de a-ti recapata linistea.

 

Gradina Breslea, locul preferat de relaxare al bucurestenilor de altadata

 

Catre sfarsitul secolul XVII, ceausul David Corbea, un ofiter aflat in slijba lui Constantin Brancoveanu cumpara terenurile din zona Ioanid - Gradina Icoanei. Aici el ridica mahalaua Ceaus David, care in acele vremuri se afla la marginea orasului. David Corbea mai ridica si o biserica, cunoscut sub numele de Biserica Icoanei.

Aceasta se afla in Gradina Icoanei. Zona aceasta era una dintre cele mai verzi din Bucurestiul acelor vremuri. Aici existau mai multe gradini, cea mai cunoscuta fiind Gradina Breslea. Aceasta este mentionata chiar si in cartea lui Nicolae Filimon, "Ciocoii vechi si noi". Aceasta gradina era cultivata cu vii si arbori speciali, iar in anumite ocazii devenea si loc de petrecere pentru bucuresteni.

Gradina Breslea era locul de relaxare al locuitorilor Bucurestiului din clasa de mijloc. Acestia erau "deprinsi cu viata orientala cea plina de lene si poezie, iar vara se adunau la gradinile Breslea, Cismigiu. Acolo fiecare cap de familie isi intindea masa si impreuna cu casnicii si amicii, beau si mancau, apoi incepeau a invarti hora stramoseasca si danturile cele vesele".

Gradina Breslea este descrisa si de Constantin Bacalbasa ca fiind "o gradina de margine de oras unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau printre tufisuri lautarii".

 

Parcul Ioanid, gradina cu pomi exotici

 

n anul 1856, George Ioanid, un librar si editor din Bucuresti, cumpara terenul de la aga Pana Babeanul. Pentru acest teren, George Ioanid plateste 2100 de galbeni. George Ioanid era proprietarul uneia dintre primele edituri din Bucuresti. Aceasta editura era situata pe Calea Victoriei. De asemenea, George Ioanid a fost si primul editor de carte din tara. Acesta intemeiaza si colectia Biblioteca Literara, o colectie de manuale scolare . In anul 1868 devine furnizorul de carte al regelui Carol I.

Dupa ce devine proprietarul terenului, Ioanid il transforma intr-o gradina frumoasa, apreciata de calatorii straini. Un jurnalist francez , aflat in aceea perioada in Bucuresti, descrie astfel gradina Ioanid:

"Nu departe de Palatul Regal, la doi pasi de strazile cele mai frecventate din Bucuresti se intinde un vast domeniu care intr-o alta tara ar valora milioane si care chiar aici are o mare valoare. Pe el se afla o locuinta incantatoare, intr-un stil original, in genul celui elvetian, apoi o imensa gradina sau mai de graba un parc plin de pomi exotici si indigeni, o vita de vie magnifica, un parter ce contine florile cele mai rare si mai frumoase, o gradina plina de legume bine cultivata. Toate apartin dlui G. Ioanid, un simplu librar, ce a dobandit toata aceasta proprietate cu pretul muncii sale".

Dupa ce George Ioanid falimenteaza, terenul intra in posesia fratelui acestuia, Nicolae Ioanid. Aceasta plateste ipoteca si il lasa pe librar sa locuiasca in vechile case pana la moartea sa, in 1907. Atunci cand a dat faliment, George Ioanid a incercat sa se asocieze cu Banca Marmorosch Blank pentru a realiza un cartier rezidential, care insa nu a fost concretizat. Dupa moartea sa, mostenitorii lui George Ioanid au vandut proprietatea Primariei Capitalei.

 

Vintila Bratianu, primarul cu viziune de arhitect

 

Primarul Bucurestiului din aceea vreme, Vintila Bratianu, realizeaza un vast proiect urbanistic in zona Gradinii Ioanid. Proiectul "Blocul de vile si gradina publica Ioanid" a avut inca de la inceput o lotizare bine stabilita. Exista un regulament clar de licitatie al terenurilor si de constructie a vilelor. Cei care cumparau loturi aici aveau obligatii clar stipulate in contract. Planul urbanistic al parcului continea un lac, un chiosc, alei si stanci decorative.

Vilele din zona parcului Ioanid au fost realizate de arhitecti cunoscuti. Printre acestia se numara Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu sau Paul Smarandescu. Vilele sunt realizate atat in stil national romanesc, cat si in stil eclectic, stil apreciat in aceea vreme in Europa.

Cei care cumparau terenuri in zona erau doctori, avocati, oameni politici sau membri ai unor vechi familii boieresti. Printre cei care aveau vile in cartierul Ioanid se numara Adina Costinescu , sotia liderului liberal Emil Costinescu , Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals si Zoe Manu sau Vintila Bratianu. Parcul Ioanid a fost inspirat de arhitectura romantica, in stilul gradinilor englezesti, cu pavilionae, lac si mici piatete.

 

Parcul Ioanid, muzeu in aer liber si zona protejata

 

Parcul Ioanid este strajuit de unele dintre cele mai frumoase vile din capitala. Realizate dupa un plan urbanistic bine pus la punct, aceste vile au un aer cosmopolit si european. Au fost realiate de unii dintre cei mai importanti arhitecti ai epocii. Ion Mincu, Ion Berindei, O. Mausgh, Dimitrie Harjeu, Jean Monda, Tiberiu Niga sau Horia Creanga sunt doar cativa dintre arhitectii care au contribuit la realizarea uneia dintre cele mai frumoase ansambluri rezidentiale ale capitalei. Berindei a realizat de altfel patru cladiri in jurul parcului Ioanid. Zona poate fi considerata un adevarat muzeu in aer liber.

Zona de vile care inconjoara parcul Ioanid reflecta parfumul perioadei belle epoque. Conform legislatiei monumentelor de arhitectura, intreaga zona Ioanid este considerata monument istoric, fiinf apreciata ca un "tesut rezidential traditional tipic, unicat, de o valoare arhitecturala ridicata".

 

O plimbare pe aleile parcului Ioanid

 

Parcul Ioanid este unul dintre cele mai frumoase din capitala. Mic si cochet, parcul inca mai pastreaza atmosfera belle epoque a Bucurestiului. Aflat chiar in centrul capitalei, parcul ofera insa momente de relaxare si intimitate, departe de agitatie si zgomot. Vilele somptuoase care inconjoara parcul ii dau un aer aparte si simti ca te plimbi prin curtea interioara a unui palat. Aleile fumos serpuitoare, bancile rasfirate si vegetatia abundenta te fac sa te simti, chiar si pentru cateva momente, intr-o capitala europeana civilizata.

Parcul Ioanid are mai multe intrari, insa cea mai impunatoare este cea din Piata Gheorghe Cantacuzino, care face legatura intre Parcul Ioanid si Gradina Icoanei. Intreaga zona este de o frumusete aparte, cu numeroase vile si case vechi boieresti, care si-au pastrat farmecul.

Pe oricare dintre strazile din jurul Parcului Ioanid te-ai plimba, vei descoperi frumuseti arhitecturale deosebite, zone verzi si linistite. Majoritatea vilelor care inconjoara parcul sunt ambasade sau resedinte. Atat in Piata Gheorghe Cantacuzino, cat si pe strada Dumbrava Rosie si Bulevardul Dacia, vei putea admira detaliile arhitecturale ale unor vile cu adevara speciale si somptuoase.

Punctul de atractie al parcului Ioanid este foisorul. Acesta este situat langa lac. Din acest punct poti vedea intreg parcul, cu aleile sale. Lacul dispune si de o mica cascada, de stanci si de un pod din lemn. Pe timpul verii, lacul este populat de ratuste.

 

Relaxare in Parcul Ioanid

 

La orele amiezii, parcul este populat in special de copii, care au un loc special amenajat pentru joaca si pentru pracitcarea anumitor sporturi in aer liber. Pe alei vei vedea insa si numeroase cupluri, care ies la plimbare pentru cateva momente de liniste si aer, dar si pentru a-si plimba animalele de companie.

Parcul Ioanid este ideal pentru o plimbare linistita alaturi de persoana draga. Este un loc potrivit si pentru confesiuni. Bancile nu sunt inghesuite si vei avea astfel intimitatea de care ai nevoie pentru a discuta lucruri importante. Parcul Ioanid este un loc placut si pentru a citi. In zilele de toamna, cu soare clad si bland, o plimbare intr-un parc cu o atmosfera romantica poate fi o alegere potrivita pentru petrecerea timpului liber.

Parcul Ioanid este primitor si cald. Poate fi pasajul tau secret pentru a ajunge la cateva destinatii culturale intresante precum Institul Cultural Francez, Teatrul Bulandra sau Scoala Centrala de Fete. In parcul Ioanid vei descoperi un crampei de natura urban, care reuseste sa te farmece si sa isi imprime personalitatea asupra starii tale.

Tot pe aleile parcului vei descoperi si statuia lui Ion Voicu, unul dintre cei mai celebri violonisti romani, elev al lui George Enescu. Parcul Ioanid a primit in anul 2003 denumirea de Parcul Ion Voicu, in amintirea celui care a locuit in aceasta zona.

Asadar, daca ai nevoie de cateva clipe de relaxare, Parcul Ioanid este o alegere potrivita. Vei avea ocazia sa admiri unele dintre cele mai frumoase vile din oras, sa te bucuri de natura si sa redescoperi o parte din atmosfera unui Bucuresti cosmopolit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea