De prin lume adunate

#unde iesim #restaurant #scriitori #casa memoriala

La masa cu Cella Delavrancea si Caragiale

Brand, marketing sau management sunt cuvinte care nu au nicio legatura cu marii scriitorii ai literaturii romani si nici cu vocabularul limbii romane din secolul trecut. Fostele locuinte ale scriitorilor romani au fost transformate in ultimii ani in restaurante si baruri, unde cei care le pasesc pragul nu se gandesc ca iau masa si beau un pahar cu fantomele lui Caragiale sau Cella Delavrancea.

 

restaurant chinezesc in locuinta Cellei Delavrancea

 

Pe strada Mihai Eminescu a locuit Cella Delavrancea, pianista si scriitoare romana, fiica lui Barbu Stefanescu Delavrancea, si prietena apropiata a Reginei Maria a Romaniei. Se pare ca trecutul ei a fost sters cu buretele, iar casa in care a locuit nu are nicio inscriptie care sa ateste acest lucur. In zilele noastre, casa din care se auzeau acorduri de pian, a fost transformata in restaurant chinezesc. Templul Soarelui este astfel amplasat intr-o veche cladire in stil romanesc, dar care a fost deghizata in pagoda.

Probabil ca multi din cei care trec pragul acestui restaurant stiu povestea lui si a cladirii care il gazduieste. Cella Delavrancea nu este amintita in niciun fel, nu exista nicio placa memoriala, ospatarii si proprietarii fiind cei care stiu cu adevarat cui a apartinut casa.

Restaurantul Templul Soarelui este unul dintre cele mai vechi restaurante cu specific chinezesc din capitala si atrage clientii prin mancarurile asiatice exotice. Bucataria chinezeasca este cunoscuta in intreaga lume prin gustul special, diversitatea sortimentala si prin prepararea inedita a mancarurilor. In meniul de la Templul Soarelui vei gasi aperitive, salate, orez, mancaruri pe baza de carne, peste si specialitati din peste si fructe de mare si deserturi. Restaurantul Templul Soarelui se afla pe strada Mihai Eminescu, la numarul 151, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.211.16.93.

Sursa foto: reteteleluiradu.ro

Radu Petrescu bea o bere La Copac

 

Pe strada Pitar Mos din capitala, in apropiere de Facultatea de Limbi Straine, se afla o casa in stil colonial britanic, casa care a apartinut scriitorului Radu Petrescu. Acesta era membru al "grupului de la Targoviste", iar placa memoriala de pe cladire vine sa sustina acest lucru. Fosta casa a sciitorului a adapostit de-a lungul timpului mai multe baruri, printre care Colony si mult mai recentul La Copac. Denumirea vine cel mai probabil de la copacul din mijlocul gradinii, care vara umbreste si da racoare terasei din curte.

O bere la aceasta terasa este un bun prilej de a descoperi o parte din Bucurestiul de altadata, iar cartierul cu cladiri vechi si pitoresti iti ofera liniste si meditare. In meniul de La Copac vei gasi bauturi alcoolice si nonalcoolice, bere, vin, cafea, racoritaore, dar si cateva preparate culinare: pizza, paste, supe, salate si peste. Pubul La Copac se afla pe strada Pitar Mos, la numarul 23, iar rezervari se pot face la numarul de telefon: 021.319.27.57.

La masa cu scriitorii

 

Calea Victoriei din Bucuresti adaposteste unele dintre cele mai impresionate cladiri din Bucuresti: Casa Monteoru – Catargi, care adaposteste in prezent sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. Casa Monteoru-Catargi este una dintre cele mai valoroase cladiri din patrimoniul Capitalei si a fost construita in 1874 de Alecu Niculescu.

Casa Monteoru Catargi impresioneaza prin portile maiesuoase din fier forjat, statuile din marmura, coloanele dorice si decoratiunile din piatra. Interiorul cladirii este imbracat in marmura multicolora, lambriuri din esente rare de lemn, matasuri fine frantuzesti, oglinzi si cristaluri din Viena. Casa Monteoru Catargi adaposteste in prezent sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, sediul editurii Cartea Romaneasca, redactia revistei Noua literatura si restaurantul Il Gattopardo Blu.

Interiorul restaurantului Il Gattopardo Blu pastreaza aceeasi atmosfera maiestuoasa a cladirii si impresioneaza prin mobila veche sculptata, lambriurile din lemn, decorurile antice, tavanul din mahon si oglinzile venetiene. Parfumul locului este accentuat de micile detalii, precum florile asezate pe fiecare masa si lumanarile parfumate. Daca vrei sa ai parte de un pranz sau o cina care sa rememoreze vremurile de altadata, intr-o atmosfera intima si eleganta, Il Gattopardo Blu este alegerea perfecta. In zilele de vara, restaurantul deschide si terasa, in curtea cu multa verdeata. Restaurantul Il Gattopardo Blu se afla in incinta Casei Monteoru Catargi, pe Calea Victoriei, la numarul 115.

Sursa foto: wikipedia.ro

O alta casa care a fost transformata in restaurant a fost cea a lui I.L. Caragiale. Pe strada cu acelasi nume a exista multi ani restaurantul Casa Caragiale, insa a dat faliment.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea