De prin lume adunate

#teatrul national bucuresti

Istoria Teatrului National din Bucuresti: lucruri mai putin stiute

Considerata una dintre cele mai prestigioase institutii de teatru din Romania, Teatrul National I.L Caragiale (TNB) a supravietuit multor schimbari in timp, din cauza diverselor evenimente istorice care au avut loc in secolul trecut.

Lucrarile de constructie au inceput in 1848 dupa planul arhitectului vienez, A. Hefft. Initial, teatrul avea numele de Mare Teatru, iar mai tarziu, in 1875, a devenit Teatrul National din Bucuresti. Costache Caragiale a fost primul regizor al teatrului. A fost unchiul celebrului dramaturg roman Ion Luca Caragiale, al carui nume a fost dat Teatrului National la un secol dupa inaugurare.

Cladirea de teatru de pe Calea Victoriei a fost considerata un reper al vietii culturale din Bucuresti pana in august 1944, cand teatrul a fost bombardat de aviatia germana in timpul unei misiuni din cel de-al Doilea Razboi Mondial, care avea ca scop distrugerea Palatului de telefonie, o cladire vecina.

Dupa bombardarea care a distrus cladirea de pe Calea Victoriei, teatrul si-a continuat activitatea in alte sali din apropiere numite Comedia (Majestic), Studio in Piata Amzei, sali de festivitati ale liceelor ​​Sfantul Sava, Matei Basarab si Cercul Militar.

Forma de palarie

Forma de palarie a cladirii, care amintea multora de "palaria lui Caragiale", a fost motivul pentru care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a solicitat remodelarea cladirii in 1978, dupa incendiul care a distrus sala mare. Cererea lui pentru o forma clasica i-a obligat pe arhitectii sa proiecteze o carcasa care sa acopere palaria. Odata ce au urmat noile modificari, a fost construita o noua sala: Sala Amfiteatru.

Dupa Revolutie, multe voci au cerut revenirea la forma sa initiala. Iar ideea a venit in 2002, dupa ce un studiu seismic a aratat ca structura de rezistenta a fost slabita. Teatrul avea nevoie de consolidare.

Astfel, Teatrul National din Bucuresti a fost din nou renovat si consolidat incepand cu 2011. In urma acestor lucrari, fatada TNB a revenit la forma sa initiala - cea anterioara lucrarilor de remodelare a erei comuniste - si numarul salilor a crescut la sapte, inclusiv o sala in aer liber. Mai mult, Sala Mare si-a recapatat forma initiala, loja oficiala comandata de Nicolae Ceausescu a fost scoasa din plan.

Noul Teatru National a fost inaugurat in noiembrie 2014, iar primul spectacol a fost pus in scena cateva luni mai tarziu, in aprilie 2015.

Teatrul National este un adevarat simbol cultural de importanta nationala, institutie culturala care a contribuit la formarea a numeroase generatii de actori de-a lungul anilor.

Teatrul are un amfiteatru in aer liber pe acoperis si este deschis publicului din mai pana in septembrie. Locul gazduieste o varietate de spectacole, de la teatru si dans la concerte de jazz, rock sau folk, proiectii de filme sau intalniri cu artisti.

De asemenea, Teatrul National organizeaza tururi ghidate in interiorul teatrului prin noile spatii, biletele pot fi gasite atat online, cat si la Agentia de Bilete, in holul Marii Sali.

I.L. Teatrul National Caragiale este situat in centrul Bucurestiului, in Piata Universitatii, la o scurta plimbare de Hotelul Cismigiu. Cea mai apropiata statie de metrou este Piata Universitatii, iar autobuzele care au statii in apropiere sunt 137. 336. 601. 381.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea