De prin lume adunate

#premiere #george ivascu #teatrul metropolis #Ingeri in America

Ingeri in America, in premiera la Teatrul Metropolis

un diptic teatral se joaca la Metropolis in doua seri, consecutiv: Partea I - Sarsitul Lumii e aproape pe 25 februarie, ora 19.00 si Partea a II a - pe 26 februarie, ora 19.00.



Spectacolul este o feerie cu ingeri despre vinovatie, iertare si nevinovatie. Scrisa de Tony Kushner si premiata de doua ori cu Tony Award!

Cum sa iti traiesti vinovatia? Cum sa joci cap sau pajura fara sa-ti pierzi viata? Cum poti vedea ingerii?

Opt actori, Virginia Mirea, George Ivascu, George Costin , Sorin Miron, Alexandru Ion, Adrian Nicolae, Nicoleta Hancu, Cristiana Raduta Bobic, raspund la aceste intrebari si te fac sa razi de lucruri despre care n-ai fi crezut vreodata ca se poate rade. Politica, discriminare, iubire si ura, sexualitate si sentiment pur – adunate intr-o radiografie a umanitatii euroatlantice.

Mai simplu spus: Ai grija ce-ti doresti, pentru ca s-ar putea sa ti se intample.

Ingeri in America este un basm postindustrial despre diferente, despre tabu-uri dar mai ales despre Ingerii coborati din mistica urbana a intolerantei. Ei descind din revolta Stonewall si se regasesc in tinerii violenti dar, paradoxal, atat de fragili ai tendintei Emo, ai miscarii Occupy sau New Age. Niste baieti si niste fete care nu pot plange desi traiesc cu lacrima in gat.

Dimensiunea religioasa este aspectul cel mai surprinzator al acestui text. Ingerii lui Dumnezeu coboara pe pamant in cautarea unui nou Mesia. Il gasesc acolo unde te astepti mai putin. Alaturi de problematica sociala a minoritatilor, a orientarilor sexuale, e o piesa in care, paradoxal, cei care ar fi trebuit sa creada in ingeri nu-i vad, iar ex-comunicatii sunt cei care cred in existenta lor.

Reconcilierea religiei cu sexualitatea si testul la care un cataclism de anvergura pandemica supune relatiile interumane sunt cele doua coloane pe care se sprijina aceasta simfonie dramatica.

Incap in ea, in acelasi timp, teme politice, spirituale, personale si estetice, SIDA, mormoni si viata interioara a evreilor. Pune intrebari legate de tema raspunderii si constientei vinovatiei: suntem raspunzatori de viata si de faptele noastre si daca nu ne gasim locul, ne simtim vinovati.

Drama lui Tony Kushner deplange indelung o Lume in care se termina brusc multe: liberalismul, istoria, mileniul si poate si viata.

Ingeri in America este o drama neinduratoare, eclectica si patrunsa de constiinta istorica. Ea priveste inapoi cu manie si foloseste SIDA ca pe o metafora a unei societati trecatoare, lipsita de regrete. Vorbeste despre faptul ca societatea nu a reusit sa-si implineasca visele utopice, asemeni copiiilor "egoisti, tristi, neiubiti si orbi" ai lui Reagan.

Varianta in romaneste este semnata de Ioana Ieronim. Directia de scena apartine lui Victor Ioan Frunza in timp ce decorul si costumele sunt semnate de Adriana Grand.

Sarsitul Lumii e aproape si Perestroika au fost laureate cu 9 premii americane si internationale.

Cele doua texte au generat un celebru film regizat de si interpretat de Merryl Streep, Al Pacino. Opera omonima, compusa de Peter Eotvos tine afisul la Theatre du Chatelet, Paris din 23 noiembrie 2004. Exista de asemeni o versiune muzicala germana si americana.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea