De prin lume adunate

#concert #grigore lese #rapsozi

Grigore Lese si ultimii rapsozi la Sala Radio

Studioul de Concerte Mihail Jora va gazdui pe 4 decembrie un concert cu Grigore Lese si ultimii rapsozi . Publicul va participa la un spectacol aparte, cu tot felul de cantari: de ascultare, despre pastori, dragoste, dor sau instrainare.

Pe scena vor urca oameni cu talpile tabacite de drumuri, cu maini asprite de munca pamantului, oameni fara dichisuri si podoabe. Rafinamentul lor este cântecul izvorat din plamada lor, taraneasca. I-a gasit Grigore Lese, in preumblarile lui, "La portile ceriului”. Sunt adunati de pretutindeni: Maramures, Rasca, Cogealac.

Cântarile lor sunt speciale, nu le gasesti la tot pasul. Aproape uitata, muzica promovata de Grigore Lese are darul de a desfereca tainitele sufletului, oferind noi perspective asupra lumii si schimband stari pentru ca nu este firesc sa uitam de unde de tragem si sa lasam uitarii traditiile stramosesti si cantecele mosilor nostri.

"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred ca spre obarsii urci, nu cobori, caci pentru a-ti putea atinge radacinile trebuie sa-ti inalti sufletul. Cred in sensibilitatea, in emotia si in forta de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea in aceasta lume este sa-mi innobilez stramosii prin cantec", spune maestrul Grigore Lese.

Printre invitatii lui Grigore Lese de la Sala Radio se numara aromanii Farseroti din Cogealac, printre ultimii rapsozi care mai stiu sa mai cante polifonic. Cantarile din Maramures vor fi aduse de Grupul Iza, iar grupul barbatesc din Rasca va aduce colinde stravechi din Tara de Sus a Moldovei.

Biletele se gasesc in reteaua Eventim, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea