De prin lume adunate

#expozitii #concerte #traditie #targuri #targ #festival

Festivalurile lunii septembrie

Luna septembrie aduce in tara numeroase festivaluri si targuri. Concertele, atelierele tematice, vizionarile de filme si degustarile gastronomic sunt doar cateva dintre atractiile festivalurilor de toamna din tara.

 

Padina Fest cu sporturi extreme, filme si concerte

 

Padina Fest este un festival pesntru iubitorii muntelui si se desfasoara pe Platoul Padina la inceputul lunii septembrie. In cadrul festivalului au loc  workshopuri de origami, hartie manuala, lectii de chitara, concursuri de catarat pe plasa, filme si ateliere handmade. La eveniment vor sustine concerte trupe precum Tapinarii, Toulouse Lautrec, Kumm, Suie Paparude, Les Elephants Bizarres si OCS. Intrarea la eveniment este gratuita. 

 

Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara la Portul Cultural Cetate

 

In perioda 5 - 12 septembrie, in Portul Cultural Cetate din judetul Dolj are loc prima editie a Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara. Prima editie a festivalului se va intitula "Balcanii" si va avea cate o zi dedicata unei tari balcanice. Astfel, vor exista seri tematice dedicate unor precum Albania, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia si Romania. In fiecare zi invitatii vor avea parte de filme din cate o tara si vor fi serviti cu preparate culinare traditionale din aceeasi tara.

Festivalul are ca scop cunoasterea si promovarea cinematografiilor balcanice care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare. In cadrul festivalului, publicul va urmari filme premiate la festivaluri internationale importante, precum cele de la Cannes, Berlin, Venetia sau Salonic. Organizatorii au pregatit si expozitii de sculptura si fotografii, standuri cu vanzare de carti de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzica balcanica veche, serenade si mancare traditionala din tarile invitate.

Evenimentul este deschis tuturor pasionatilor de film si gastronomie. Vizionarea filmelor si cazarea sunt gratuite. Portul Cultural Cetate se afla la 2 kilometri de localitatea Cetate si la 18 kilometri de Calafat.

 

Pita de Banat la Timisoara

 

Pita de Banat este un festival gastronomic cu specific de panificatie si produse traditionale. Festivalul se desfasoara la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, in perioada 17 - 19 septembrie. In cadrul festivalului vor avea loc concerte de muzica populara, spectacole de dansuri populare, parada modei in aluat, ateliere cu retete traditionale si concursuri de modelaj in paine.

 

Targul Olarilor la Sibiu

 

Targul Olarilor este un eveniment organizat anual, in prima sambata si duminica a lunii septembrie. Targul isi propune promovarea si conservarea valorilor artei populare traditionale a olaritului. La targ vor fi prezenti mesteri olari din intreaga tara. Astfel la targ vei gasi obiecte din ceramica si lut de la Horezu, Vladesti, Oboga, Slatina, Baia Mare, Radauti, Marginea, Neamt, Hunedoara, Corund, Caras-Severin sau Bihor. Maestrul olar va purta, in perimetrul targului, costumul popular din zona de olarit pe care o reprezinta.

Timp de doua zile, Piata Mare a Sibiului este locul de intalnire al olarilor din toata tara. La targ vei gasi oale, ulcioare, farfurii si alte produse din lut si ceramica. Poti asista de asemenea la demonstratii de plamadire a lutului.

 

Zilele Humorului la Gura Humorului

 

Zilele Humorului este un eveniment care se desfasoara anual la Gura Humorului. In acest an, evenimentul are loc in perioada 2- 3 septembrie. In cadrul Zilelor Humorului vor avea loc Festivalul de Grafica Satirica si Literatura Umoristica si Festivalul International de Film "Toamna la Voronet".

Tot de Zilele Humorului vor avea loc si concerte cu muzica populara, festivaluri culinare si targuri de mestesugari populari. In cadrul evenimentului va avea loc si un salon de fotografie, unde vor fi expuse aproximativ 250 de lucrari trimise de artisti fotografi din 18 tari. O premiera a editiei din acest an este Festivalul taietorilor de lemne. Pe scena evenimentului vor urca si trupe cunoscute precum Directia 5 si Hi-Q.

 

Festivalul Plai la Timisoara

 

Daca ajungi la festivalul Plai de la Timisoara vei avea parte de jazz, muzica traditionala din diferite colturi ale lumii si workshopuri tematice. Invitatii de anul acesta sunt Misia , Ara Dinkjian, Trilok Gurtu si Christoph Pepe Auer Group . Festivalul Plai are loc in perioada 10 - 12 septembrie, la Timisoara. Locul de desfasurare este Muzeul Satului Banatean.

Bilete pentru editia din acest an a Festivalul Plai pot fi achizitionate online de pe myticket.ro si ticketpoint.ro, precum si din reteaua Magazinelor Diverta. Pretul unui bilet la festival este de 40 lei pentru ziua de vineri, 10 septembrie si de 45 lei pentru ziua de sambata, 11 septembrie. Duminica, 12 septembrie, intrarea este libera pe baza unui bilet din zilele precedente.

 

Oktoberfest la Brasov

 

In perioada 9 - 12 septembrie, la Brasov are loc o noua editie a festivalului Oktoberfest. La acest eveniment vei avea parte de bere si muzica saseasca. Fanfara traditionala germana "Buzenland", grupurile de dans sasesti si concursurile vor intretine atmosfera in cadrul festivalului. Locul de desfasurare a evenimentului este Complexul Ion Tiriac.

 

Festivalul Fanfarelor la Sighisoara

 

In zilele de 5 si 6 septembrie, la Sighisoara are loc Festivalul Fanfarelor. Evenimentul se adreseaza iubitorilor muzicii de promenada. La festival vor participa atat fanfare din tara, cat si din strainatate. Pe parcursul celor doua zile ale festivalului vor avea loc mini recitaluri sustinute de fanfare in diferite cartiere ale orasului. In fiecare zi, cu incepere de la ora 14, va avea loc defilarea fanfarelor pe strada Horia Teculescu, iar concertele vor incepe de la ora 16.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea