De prin lume adunate

#teatru #festival #fnt #spectacole

Festivalul National de Teatru 2010

Festivalul National de Teatru se va desfasura la Bucuresti, in perioada 30 octombrie - 7 noiembrie. Dupa vizionarea a peste 100 de spectacole produse de teatrele din Romania in stagiunea 2009 - 2010, criticul de teatru Cristina Modreanu a decis care dintre ele se vor putea mandri, in 2010, cu participarea la FNT in Romanian Showcase 3.

Cele doua premiere in FNT 2010 sunt: "Interzis accesul animalelor", un spectacol de Rodrigo Garciade la Teatrul National "Mihai Eminescu" din Timisoara si "Masura pentru masura", de William Shakespeare, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

FNT 2010 va cuprinde si spectacole din strainatate: Hey, Girl! regizat de Romeo Castelucci, Regele moare de Eugene Ionesco, in regia lui Silviu Purcarete, coproductie Les Arts et Mouvants, Cie a l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival ( Slovenia ), UNITER, Institutul Cultural Roman prin programul Cantemir, Dibuk, dupa Szymon Anski si Hanna Krall, regia Krzysztof Warlikowski, TR Warszawa si Trilogia stereoscopica, un spectacol de Billy Cowie.

FNT 2010 este completata cu dezbateri, conferinte, intalniri, lansari de carte, filme despre teatru si dans.

Biletele s-au pus in vanzare la agentiile de bilete ale teatrelor si salilor unde se desfasoara evenimentele. Festivalul National de Teatru se desfasoara la Teatrul National Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul National de Opereta, Teatrul Luni de la Green Hours, Opera Nationala Bucuresti si Centrul National al Dansului Bucuresti.

"Ca structura, FNT a ramas in mare parte ca in 2008 si 2009, fiindca am dorit sa inchei rotund acest mandat de selectioner. In schimb, am hotarat ca în 2010 sa nu mai separam productiile independente de selectia oficiala pentru ca acestea difera doar ca sistem de productie, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent avand o dezvoltare dinamica si benefica, asupra careia vreau sa atrag atentia"
, a declarat Cristina Modreanu, selectionerul si directorul artistic al FNT, in cadrul unei conferinte.
 

Invitati speciali in FNT 2010
 

Lee Breuer este profesor, regizor de film, poet, scriitor si regizor de teatru. Este directorul artistic al Mabou Mines Theater Company din New York, companie la fondarea careia a participat, in 1970. In cadrul FNT 2010, Breuer va sustine o conferinta si o prezentare video a activitatii sale in compania Mabou Mines.

Romeo Castellucci combina regia de teatru cu arta plastica intr-un mod visceral, iar rezultatul il plaseaza in topul mondial al regizorilor. Dupa ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, in 1981, alaturi de sotia sa, dramaturgul Chiara Guidi si sora sa, scriitoarea Claudia Castellucci, Societas Raffaello Sanzio. Munca lui Romeo Castellucci alaturi de Societas Raffaello Sanzio este considerata de multi a fi cel mai vizionar teatru experimental al timpurilor noastre. Spectacolul Hei Girl! vine in 2010 la FNT dupa turnee in Europa sau America de Nord.

Rodrigo Garcia s-a nascut in Argentina, unde a trait pana la 19 ani. Din anul 1986 s-a stabilit la Madrid, unde a fondat, in 1989, compania Carniceria Teatro (Teatrul Macelaria). Piesele lui Rodrigo Garcia vorbesc direct, brutal, despre excesele consumismului care nu mai lasa loc reflectiei, despre ipocrizia globalizarii si a "politicii corecte". In vara aceasta, va face primul spectacol in Romania, la Teatrul National din Timisoara, spectacol care va fi prezentat in FNT in premiera.

Michal Kobialka este profesor invitat al Universitatii din Utrecht in anul 2009. Preda Teatru la Universitatea din Minnesota, in cadrul departamentului de Teatru, Arte si Dans. A scris despre teatrul medieval, despre teatrul contemporan european, dar si istorii de teatru. De asemenea, este specializat in Kantor, despre a carui munca a publicat in 2009 volumul: Further on, Nothing: Tadeusz Kantor's Theatre-a book-length study of Tadeusz Kantor's theatre. Tot despre Kantor va sustine, in cadrul FNT 2010, o conferinta insotita de o prezentare video.

Matthias Langhoff este regizor german, nascut la Zurich. A condus, Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Radical si surprinzator in regie, opera sa dovedeste o rigoare perfecta. Face parte din estetica sa felul in care satureaza scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiectie de film, referinte la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri si costume extrem de complexe. Majoritatea montarilor sale raman in istorie. Invitat sa lucreze in Romsnia de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezinta, in premiera în FNT, Masura pentru masura de William Shakespeare.
 

Romanian Showcase 3 / Spectacole romanesti de top
 

20/20, scris si regizat de Gianina Carbunariu, Studio Yorick din Targu Mures
Aici, la portile beznei dupa Euripide , regia Mihai Maniutiu, Teatrul National "Vasile Alecsandri", Iasi
Aniversarea de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, regia Vlad Massaci, Teatrul "Nottara", Bucuresti
Breaking the Waves (Viata binecuvantata a lui Bess) adaptare scenica dupa un scenariu de de Lars von Trier, regia Radu Nica, Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu
Capete infierbantate de Mihaela Michailov, regia David Schwartz, Centrul de Introspectie Vizuala si Tanga Project, Bucuresti
Codrii de David Mamet, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Clasic "Ioan Slavici", Arad
Cucuie-n frunte dupa Eric Bogosian, regia Radu Iacoban si Tudor Aaron Istodor, Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucuresti
Elling dramatizare de Axel Hellstenius in colaborare cu Petter Naess dupa romanul Frati de sange de Ingvar Ambjornsen, regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie, Bucuresti
Femeia care si-a pierdut jartierele de Eugene Labiche, regia Silviu Purcarete, Teatrul de Comedie, Bucuresti
Hamlet de William Shakespeare, regia Uray Peter, Studio M, Sfântu Gheorghe
Herr Paul de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, Teatrul Tineretului, Piatra Neamt
Hotii de Conor McPherson, regia Cristi Juncu, Teatrul 74, Targu Mures
Legenda Marelui Inchizitor dupa F. Dostoievski, regia Radu Penciulescu, Teatrul National Bucuresti
Livada de visini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul National Bucuresti
Miriam W. de Savyon Liebrecht, regia Radu Afrim, Teatrul "Toma Caragiu", Ploiesti
Odiseea de Homer, regia Tim Caroll, Teatrul National "Marin Sorescu", Craiova
Povesti de familie de Biljana Sbrljanovic, regia Cristian Ban, Teatrul "Andrei Muresanu", Sfantu Gheorghe
Pyramus & Thisbe 4 You dupa William Shakespeare, regia Alexandru Dabjija, Teatrul Odeon, Bucuresti
Royal Fashion, regia Dan Puric, Teatrul National de Opereta, Bucuresti
Sfarsit de partida de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis, Bucuresti
Strigate si soapte de Ingmar Bergman, regia Andrei Serban, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
Supermarket, scenariu si regia Theo Herghelegiu, Teatrul Inexistent si Club La Scena , Bucuresti
 

Premiere in FNT
 

Masura pentru masura de William Shakespeare, regia Matthias Langhoff, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
Spectacol de Rodrigo Garcia, Teatrul National "Mihai Eminescu", Timisoara
 

 

Spectacole invitate din strainatate
 

 

Hey, Girl!, un spectacol de Romeo Castellucci, Romeo Castellucci & Societas Raffaello Sanzio
Regele moare de Eugene Ionesco, regia Silviu Purcarete, coproductie Les Arts et Mouvants
 

Debut in FNT
 

Exil in pamantul uitarii, regia si coregrafia Andreea Tanasescu, Centrul National al Dansului, Bucuresti
Functionarii dupa A.P. Cehov, regia Alexandru Mazgareanu, Teatrul Metropolis, Bucuresti
 

Dezbateri, conferinte, intalniri
 

Lee Breuer, fondator Mabou Mines, USA - conferinta si prezentare video
Michal Kobialka - conferinta si proiectii spectacole semnate Kantor
Conferinte creatori români
Dezbatere - Starea teatrului romanesc (la editia XX)
 

Lansari de carte
 

Editura UNITEXT - Colectia FNT:
50 key Theatre Directors (editori Maria Shevtsova si Shomit Mitter, Routledge, 2005) - traducere Anca Ionita si Cristina Modreanu
Against Interpretation and other Essays de Susan Sontag, Picador, USA - traducere Ioana Ieronim
Kantor de Michal Kobialka - traducere Cipriana Petre; in colaborare cu Catedra de Teatru a Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea