De prin lume adunate

#evenimente #festival #teatru #festivalul international de teatru de la sibiu #spectacole #piese #concerte #muzica

Festivalul international de teatru de la Sibiu

Cea de-a XVII-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in perioada 28 mai – 6 iunie 2010 si va avea tema "Intrebari/ Questions". FITS, cel mai important festival anual de artele spectacolului din Romania si al treilea ca amploare si importanta din lume, propune un program care aduce la Sibiu participanti din 70 de tari si prezinta 350 de evenimente ce se desfasoara in 66 de spatii de joc.

Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori romani si straini, critici, operatori din turismul cultural local si regional, operatori culturali straini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locala, regionala si internationala se intalnesc la Sibiu pentru a sarbatori, pe parcursul a zece zile, creatia si creativitatea artistica in cadrul unui eveniment cultural ce urmareste promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

 

Oferta culturala pentru toate gusturile

 

Oferta culturala a acestei editii este deosebit de bogata si variata, cuprinzand de la productii reprezentative ale marilor teatre romanesti, dar si din strainatate, spectacole de strada in orasul vechi si in cetatile si bisericile fortificate medievale din imprejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de papusi, spectacolele de lumini, de muzica, de pantomima, pana la conferinte, dezbateri, expozitii de fotografie si pictura, lansari de carte,  instalatii si ateliere, care au loc atat in spatii conventionale, cat, mai ales, in spatii neconventionale, transformand Sibiul intr-o veritabila capitala culturala a lumii.

Actuala editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu gazduieste spectacole ale unora dintre cei mai importanti si apreciati regizori de teatru de pe scena internationala. Odin Teatret (Danemarca) prezinta la Sibiu, in cadrul unui eveniment special, doua spectacole ce poarta semnatura reputatului regizor italian Eugenio Barba . Schauspielhaus Zurich (Elvetia) impreuna cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) si Bart Production s.a.r.l. prezinta cel mai nou spectacol al unuia dintre monstrii sacri ai teatrului contemporan: Peter Brook.

"Intrebari" este o meditatie asupra teatrului, care incearca sa-i gasesca acestuia radacinile si ratiunile existentei prilejuind, in acelasi timp, publicului intalnirea cu o mare actrita: Miriam Goldschmidt de la Burgtheater (Viena, Austria). Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin intr-un spectacol dupa una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol: "Insemnarile unui nebun", regia Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi.

In premiera absoluta, Transversal Theater Company (Statele Unite/Olanda) vine cu o provocare la adresa codurilor cavaleresti ale regelui Arthur si ale Cavalerilor Mesei Rotunde in spectacolul "Cavalerul Verde".

Programul acestei editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va cuprinde, pentru prima data in istoria unui festival din Romania, o sectiune de patrimoniu in care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu. Spectacolele de teatru-dans ocupa si in acest an o pozitie importanta in programul Festivalului de la Sibiu.

 

Spectacole in aer liber

 

Spectacole de strada uluitoare, spectacole de instalatii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatand aerul, apa sau focul, vor anima, din nou, timp de zece zile, centrul istoric al orasului. Cie Transe Express (Franta), specializata in "arta celesta" si "teatrul de interventie" pare a nu avea limite in privinta modalitatilor de expresie folosite si invita publicul sa ia parte la trei spectacole exceptionale: "Tobele de foc", "Pietonul aerului" si "Dansul noptii".

Marionete uriase vor invada burgul in spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice si focul vor crea seri de neuitat in spectacolele francezilor de la Salamandre. In premiera, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmarite spectacolele de strada ale unei companii din Romania: Xtreme imbina acrobatia cu miscari coregrafice spectaculoase ce sfideaza gravitatia.  Grupul este format si antrenat de Dorel Mois, medaliat cu aur la Campionatele Europene si Mondiale de Gimnastica Aerobica, si de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

 

Concerte de muzica in Piata Mare

 

Pentru iubitorii de muzica, in cadrul Festivalului de la Sibiu, vor concerta pe scena din Piata Mare unii dintre cei mai iubiti muzicieni romani si moldoveni: Holograf, Cargo, Zdob si Zdub si Directia 5.

Pe toata perioada festivalului vor avea loc lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte, care vor aduce la masa de discutii personalitati marcante ale lumii culturale nationale si internationale precum Eugenio Barba, George Banu sau Pippo Delbono.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea