De prin lume adunate

#festival film #filme animatie #Darko Markovic

Festivalul animatiei macedonene

In perioada 16 - 25 ianuarie, in Bucuresti si Cluj Napoca are loc Festivalul Animatiei Macedonene. Festivalul este organizat in colaborare cu Cinemateca Macedoniei. Cinefilii pot sa vizioneze acum un program de desene animate de Darko Markovic 6 reprezentanti ai animatiei macedonene. La spectacolul de gala participa Mimi Gjorgjovska - Ilievska, directoarea Cinematecii Macedoniei.



Cine este Darko Markovic


Darko Markovic s-a nascut la Skopje pe 18 decembrie 1940. A absolvit arhitectura in 1966, iar in 1972 a facut o specializare in animatie la Zagreb, unde l-a avut ca mentor pe Dusan Vukotic. in 1975 a fost angajat de Vardar Film pentru noul studio de animatie.

Markovic s-a facut cunoscut atat ca autor de desene animate, cat si ca unul dintre cei mai importanti caricaturisti si autori de benzi desenate sub semnatura “Dar-Mar”. Sub penita sa ia nastere in 1979 seria de benzi desenate care il are ca protagonist pe Petko, un urmas al lui Petar cel istet din folclorul macedonean. Aceasta serie de benzi desenate publicata in ziarul “Nova Makedonija” va dura 30 de ani.

Intre 1988-1995, s-a stabilit la Londra. In aceasta perioada a realizat efectele speciale la desenul animat "Freddie broscoiul/Freddie as FRO 7" realizat de conationalul sau Jon Acevski. Abia dupa intoarcerea in Macedonia a putut sa-si reia activitatea de regizor de animatie. In 1996 a intemeiat si a condus pentru scurt timp Telma TV, iar din anul 2000 o alta televiziune privata, A1, i-a finantat si transmis o serie de desene animate avandu-l ca erou principal pe Petko.

Desenele animate impreuna cu caricaturile i-au adus lui Darko Markovic 30 de premii si l-au propulsat ca una dintre cele mai mari personalitati ale culturii macedonene.


Unde au loc proiectiile


In Bucuresti, filmele de animatie pot fi vizionate la cinema Union, iar in Cluj Napoca la cinema Victoria. In Bucuresti, filmele de animatie incep de la ora 17.00, iar la Cluj la ora 20.00. Pretul biletelor este de 8 lei integral si 5 lei redus pentru elevi si studenti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea