Concertul va avea loc vineri, 27 iunie 2008, si este cel de-al doilea eveniment al "Anului Romaniei" la Muzeul National de Etnografie al Poloniei, inaugurat in luna aprilie printr-un concert al Fanfarei din Vorona.
Fanfara va porni din fata Muzeului National de Etnografie, va trece prin fata Palatului Prezidential si a Ministerului Culturii si, dupa ce va depasi cladirea Institutul Cultural Roman, va ajunge in Piata Palatului Regal, cel mai turistic punct al Varsoviei.
"Anul Romaniei" la Muzeul National de Entografie al Poloniei este un proiect de colaborare intre Institutul Cultural Roman din Varsovia si Muzeul National de Etnografie din Varsovia, realizat cu sprijinul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, Muzeului Banatului din Timisoara si al Muzeului de Etnografie din Brasov.
"Anul Romaniei" la Muzeul National de Etnografie al Poloniei isi propune sa puna in evidenta dimensiunea traditionala a culturii romane prin evenimente instructive, interesante si autentice , care sa nu intareasca anumite prejudecati ale polonezilor cu privire la Romania - adeseori vazuta doar ca o tara exotica prin ruralitatea sa pitoreasca, in care te poti delecta cu un folclorism de vitrina - si sa nu perpetueze ipostaze pervertite sau comercializate.
"Anul Romaniei" a debutat cu un concert al Fanfarei din Vorona (Botosani) la Varsovia, urmat a doua zi de un concert in aer liber in centrul Orasului Evreiesc din Cracovia. La sfarsitul acestei saptamani, tot ca parte a acestui program al ICR-Varsovia, va concerta in Polonia un alt ansamblu desoperit si promovat in cadrul Programului "Ethnophonie" al Muzeului Taranului Roman, Fanfara din Lapusnicul Mare (Caras-Severin).
Formata din 12 instrumentisti coordonati de profesorul Ilie Mihailescu, Fanfara este unul dintre cele mai autentice dar si spectaculoase ansambluri de suflatori din Romania, imbinand intr-un sunet plin de forta influente romanesti, sarbesti si germane, specifice Banatului.
Concertul se va desfasura sub forma unui mars - obisnuit pentru acest gen de ansambluri care, la sarbatori, se misca intre diferite puncte rituale - prin una dintre cele mai populate zone a capitalei poloneze.
Vineri 27 iunie, la ora 19,00, dupa cateva acorduri in fata Muzeului de Etnografie din Varsovia, Fanfara va porni spre Orasul Vechi, trecand prin fata Universitatii, a Palatului Regal, a Ministerului Culturii si a Institutului Cultural Roman, toate situate nu departe unele de altele pe artera istorica Krakowskie Przedmiecie. Ansamblul se va opri in piata larga din fata Palatului Regal, in Orasul Vechi, dupa care se va intoarce pe acelasi traseu care nu depaseste, in total, cateva sute de metri.
A doua zi, in seara zilei de 28 iunie, Fanfara din Lapusnicul Mare va sustine un concert in pitorescul Castel renascentist din Krasiczyn, in sudul Poloniei, nu departe de Przemysz, ca invitat special la "Festivalul Galitian", un eveniment de mare anvergura la care Romania a fost invitata de onoare in anul 2007 si unde cultura romana, traditionala sau culta, este de cativa ani reprezentata regulat.
Pana la sfarsitul anului 2008, in cadrul "Anului Romaniei" la Muzeul National de Etnografie al Poloniei, vor mai fi organizate doua mari expozitii: intre 24 octombrie si 19 noiembrie - Expozitia "Civilizatia painii", realizata cu sprijinul Muzeului de Etnografie din Brasov; intre 12 decembrie 2008 si 18 ianuarie 2009 - Expozitia "Strigoi, vampiri & Co", realizata cu sprijinul Muzeului Taranului Roman si al Muzeului Banatului.
INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.Fanfara din Lapusnicul Mare, la Varsovia
Fanfara din Lapusnicul Mare, la Varsovia Concertul va avea loc vineri, 27 iunie 2008, si este cel de-al doilea eveniment al "Anului Romaniei" la Muzeul National de Etnografie al Poloniei, inaugurat in luna aprilie printr-un concert al Fanfarei din Vorona.- 2008-06-26 2008-06-26
Articole din noutati
Cauta-ti perechea