De prin lume adunate

#Chimborazo #cel mai inalt munte #muntele everest #everest

Everest, detronat! Care este cel mai inalt varf din lume

Everestul si-a pierdut reputatia de cel mai inalt varf din lume. Masurand 8.848 de metri, Everestul a fost detronat de Muntele Chimborazo din Ecuador, care masoara cu 2.168 metri mai mult decat vestitul versant.

Masurand doar ce se afla deasupra nivelului marii, acest munte are numai 6.268 de metri inaltime, dar cand masuratoarea se face de la Nucleul Pamantului, inaltimea ajunge cu 2.168 metri peste cea a Everestului, mai exact.

Potrivit Descopera, acest lucru inseamna ca, desi Everestul poate fi cel mai inalt varf de pe Pamant, Chimborazo poate fi cel mai proeminent, ceea ce inseamna ca "iese" in evidenta mai mult decat oricare altul.

Dar mai exista si Mauna Kea, un vulcan adormit de pe insula Hawaii. Cu cei 4.207 metri deasupra nivelului marii, acesta nu se poate apropia nici de Everest, nici de Chimborazo. Dar daca apa din jurul muntelui este indepartata, atunci inaltimea acestui munte ajunge la 9.330 de metri, potrivit mediafax.ro.

Motivul pentru care acest vulcan vechi este atat de inalt este ca acesta sta asezat pe crusta oceanica, care e mai densa decat crusta continentala pe care sta Everestul. Iar crusta oceanica poate suporta greutatea unor munti mai inalti decat crusta continentala.

In orice caz, acest lucru paleste in comparatie cu adancimile celui mai adanc punct din ocean. Challenger Deep, gasit la sudul arhipelagului japonez, de 10.984 metri sub suprafata oceanului. Cu aceasta adancime, groapa este cu 2.136 de metri mai adanca decat inaltimea Muntelui Everest.

Sursa foto: twinfinite.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea