De prin lume adunate

#arta fotografica #fotografie #arta

Este sau nu fotografia o arta?

Printre cel mai des intalnite dezbateri, de-a lungul timpului, se afla si intrebarea daca fotografia este sau nu o forma de arta. Facand o paralela intre arta traditionala (pictura, muzica, teatru) si fotografie, unii afirma ca cea din urma este vazuta doar ca o imitare a realitatii, o captura a unui moment real, existent, ce nu evoca o anume emotie. Pe cand, pictura este o reprezentare stilistica a unei realitati simbolice vazute de autorul acesteia. Nimic mai fals.

 

Desi, intr-o prima instanta, poate parea asa, fotografia este un lucru mult mai complex decat captarea unei simple scene. Artistii fotografi isi dezvaluie propria viziune a unei scene, traseaza liniile unui univers pe care ei doresc sa ni-l arate si, mai mult decat atat, ne provoaca o reactie cand privim rezultatul final.

Cele mai celebre fotografii din lume certifica faptul ca fotografia este o arta si ca are puterea de a trezi in suflet emotie, putere si frumusete. De exemplu, faimoasa fotografie a lui Alfred Eisenstaedt, ce infatiseaza doi tineri care se saruta. Un moment simplu, insa faptul ca barbatul era imbracat in uniforma, ca celebrau sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca cei doi tineri erau de fapt straini, nu face altceva decat sa exprime emotia puternica de fericire pe care acestia o traiau in acel moment.

Nu a durat mult pana cand fotografia a devenit emblematica, tocmai pentru ca reusea sa redea atat de simplu un moment istoric important, anume sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai mult decat atat, exprima sfarsitul suferintei, inceputul unui nou capitol pentru poporul american si frumusetea viitorului ce urmeaza sa vina.

Munca fotografilor este cu atat mai grea cu cat ei trebuie sa transforme ceva simplu, real, obisnuit, intr-un mesaj puternic, intr-o arta vizuala placuta sau, pur si simplu, intr-o scena care sa trezeasca ceva in ochii privitorului. Iar acest lucru este posibil doar printr-o serie de instrumente. Se joaca cu lumina, cu contrastul, cu diferite unghiuri sau te lasa sa vezi ceea ce vor ei sa vezi.

In zilele noastre, exista multe studiouri in care tinerii artisti au ocazia sa creeze arta. Se folosesc de diferite accesorii pentru studiouri foto, care ii ajuta sa realizeze cea mai buna fotografie. Photosetup are o gama larga de produse care contribuie la crearea unei fotografii, cu adevarat, de arta.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea