De prin lume adunate

#sociologie #carte

Dialog neterminat, un dialog onest despre trecut

Vineri, 19 octombrie 2007 a avut loc lansarea cartii “Dialog neterminat” la Facultatea de Sociologie si asistenta sociala. Volumul apare la numai 40 de zile de la disparitia profesorului si sociologului Ioan Mihailescu, rector al Universitatii Bucuresti.

Evenimentul a adunat rude, prieteni, fosti elevi, colegi si admiratori intr-un cadru extrem de primitor, poate si gratie respectului si emotiei vadite ale asistentei.



Dialoguri cu talc despre sociologia romaneasca



Cartea insumeaza o serie de convorbiri intre sociologul Zoltan Rostas si profesorul Ioan Mihailescu, incepute in primavara lui 2007: “Atunci cand, la inceputul acestui an, am demarat convorbirile cuprinse in volumul de fata, ne-am dat seama din primele momente ca este mai firesc sa punem in centrul discutiilor nu societatea, ci sociologia romaneasca, si prin aceasta sa vorbim de lumea noastra.” Cartea urma sa fie „un tablou al societatii romanesti bazandu-ne pe experienta si perceptia personala a doi sociologi din aceeasi generatie, dar cu background-uri foarte diferite.”

Prima serie de convorbiri a durat din februarie in mai, iar cea de-a doua urma sa fie continuata dupa vacanta. Disparitia profesorului l-a determinat pe interlocutorul sau sa publice aceasta carte cat mai repede, aducandu-i astfel un omagiu si deschizand o poarta autentica catre trecutul sociologiei romanesti.



De la comunism la tranzitie si prezentul nostru



Unul dintre fostii lui elevi, lector dr Petronel Dobrica, sociolog si jurist, este doar una dintre persoanele care au luat cuvantul la lansare, alaturi de alte personalitati, Maria Larionescu, Doina Jela , Catalin Zamfir si insusi autorul Zoltan Rostas. O calitate a acestui volum, dupa spusele fostului sau student, este faptul ca nici o alta scriere nu contine atata informatie despre sociologia romaneasca de dinainte de ’89.

Cartea este un document de istorie orala, cunoscuta de catre apropiatii profesorului, dar imposibil de redat altfel unei lumi intregi. Volumul contureaza istoria a doua epoci, cea comunista si cea de tranzitie, de dupa revolutie, cu luptele, tacerile, sperantele sau dezamagirile traite, aducand impreuna sociologia romaneasca si cea europeana. Ceea ce seduce in mod incontestabil este pe de o parte limbajul extrem de accesibil. Pe de alta parte sunt problemele abordate, cu care orice roman s-a confruntat in aceasta perioada.

De exemplu apetenta pentru carte a generatiilor tinere din anii ’60 se explica nu printr-o mai mare seriozitate, in comparatie cu prezentul, ci prin lipsa aproape totala a oricaror modalitati de distractie. Un alt exemplu, de data aceasta privind evolutia culturii si a stiintelor romanesti, este usoara deschidere catre occident de dupa ’70. Romanii gaseau literatura europeana in librarii si puteau citi publicistica straina. Este asadar o carte pentru toti, nu doar pentru academicienii si cei din domeniul sociologiei.



Privirea inteleptului asupra luptei dintre generatii



Lasand la o parte valoarea sa istorica, stiintifica sau testamentara, “Dialog neterminat” este si o carte din care transpar extrem de fin invataminte de viata. Desi este un cuvant pe care-i mai bine sa-l ocolesti, volumul poarta vocea unei intelepciuni venite odata cu varsta si evolutia spirituala: "Dupa mine, trecerea anilor trebuie sa fie o acumulare de experiente si de intelepciune. Intelepciunea inseamna nu sa cazi intr-un relativism extrem, desertaciune, desertaciune, desertaciune sunt toate, ci sa incerci sa privesti lucrurile cu o anumita detasare pe care ti-o da propria experienta de viata. [...] Eu cred ca acele persoane care au fost incercate de viata, fie printr-un mare necaz, fie printr-o boala sau alte probleme dificile, dobandesc fata de altii, care nu au fost confruntati cu aceleasi probleme, o doza de acceptare, de multumire, de impacare cu propria situatie, cu propriul destin, deci nu un fatalism ci o satisfactie care vine de fapt din bogatia trairii interioare si nu din onoruri sau din satisfactiile materiale pe care ti le poate permite o pozitie sociala".

Studentii care cred ca profesorii lor nu sunt capabili sa-i respecte si sa-i inteleaga vor fi extrem de placut surprinsi. Cei varstnici gasesc exemple de cai de comunicare cu generatiile actuale. Impresionanta este modestia si vocea echilibrata a acestui om, pe care fostii lui colegi il admira inca pentru cunoasterea profund umana a societatii, pentru intuitia nativa si inteligenta cu care privea persoanele din jur. Impresionant este ca si-a dedicat ultimele luni din viata acestor dialoguri, spre o cunoastere mai buna a ceea ce-am trait in ultimii 50 – 60 de ani.



Prima editie a “Dialogului neterminat”



Cartea contine indice de nume si o serie de fotografii intitulate, din viata si cariera profesorului Ioan Mihailescu, precum si doua scurte biografii ale interlocutorilor. O a doua editie ar putea permite si cateva note de subsol, pentru o clarificare a diverselor notiuni aparute in text. Avand in vedere rapiditatea cu care s-a lucrat, este un volum excelent editat, care-si merita toti banii atat pentru calitate, cat si pentru continut.



Caseta tehnica



Dialog neterminat Autor: Ioan Mihailescu, Zoltan Rostas Editura Curtea Veche . Colectia: Interviuri Anul aparitiei: 2007 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea