De prin lume adunate

#restaurant #cafenea #bistro #lente #tago mago #gastronomie

Delicii culinare in spatii neconventionale

Sfarsitul de saptamana te imbie la degustari de preparate culinare inedite. La Lente Cafe poti degusta cateva preparate sasesti, printre care si carnatul de elefant, iar merele in pajama iti vor aduce aminte de copilari. In clubul Tago Mago ai parte de un mix de arome si gusturi, la noul bistro.

 

Marlene gateste saseste in Lente Cafe

 

Sambata, 2 octombrie, Marlene gateste saseste in Lente Cafe,  de la ora 14.00.  Esti astfel asteptat la un festiv culinar cu bunatati traditionale. Intr-una din cartile care inventariaza cultura sasilor din Transilvania, scrise cu o nota sugubeata chiar acolo unde situatia era, de fapt, dramatica, un autor neaos zice: si atunci cand n-a mai fost mai nimic de mancare, gospodinele noastre au invatat magia.

Meniul pe care Marlene l-a pus laolata pentru 2 octombrie contine un pic din aceasta magie. Felurile alese sunt mai ales mancaruri de sarbatoare, cand iti permiteai, mai rar, un ospat din gusturile cele mai fine, distilate din ingrediente bogate in locul celor de umplut burta in zilele de munca.

 

Mancaruri sasesti cu mirodenii

 

Sasii sunt cunoscuti pentru morala sanatoasa, puritanista, provenita si pe fondul religiei luterane. Cum altfel ar putea sa fie mancarurile, daca nu cinstite. La festin vor exista doua meniuri, unul adevarat si unul "falsificat". Asa numeau ei mancarurile care nu abundau in grasime si carne, pacalindu-le in schimb pe cele falsificate cu mirodenii din belsug: cuisoare, chimen, dafin, scortisoara.

Pentru ca pe 2 octombrie se sarbatoreste Ziua Recoltei, cand de obicei sasii multumeau printr-o slujba la biserica pentru recolta verii, Marlene va folosi ce este la indemana de peste vara. Mere, legume si vinul proaspat facut sunt cateva dintre ingredientele de baza. Astfel, la Lente vei putea gusta din supa de vin rosu, o supa saseasca foarte des gasita in meniul de sarbatori. Tot o supa de sarbatoare este si supa "maro", o specialitate de zeama clara, prin care au trecut o vita si cam toate legumele din gradina.

 

Delicatesa saseasca, carnatul de elefant

 

Din seria glumeata de mancaruri care nu sunt tocmai ceea ce par, vei putea gusta din "carnatul de elefant". Acest preparat nu este nici carnat propriu-zis si desigur nu provine de la un elefant, dar arata impresionant.  Varianta pastelor sasesti aduce mult cu gnocchi italienesti. Sasul le face insa mai mari si le numeste Schwanzel. La final, merele in pijama duc cu gandul la bunica.

Festinul culinar de la Lente sintetizeaza o parte din cultura pe cale de disparitie a sasilor transilvaneni in cateva blide si farfurii. In meniul adevarat vei gasi supa clara de vita, carnat de elefant si mere in pijama, iar meniul fals te imbie cu supa de vin rosu si svanteln la cuptor.  Rezervari pesntru festinul sasesc se fac la numarul de telefon 021.310.74.24.

 

Mix Bistro la Tago Mago

 

Pe 1 octombrie, Tago Mago inaugureaza Mix Bistro. Este un spatiu multi-senzorial, in care mancarea si arta contemporana stau la aceeasi masa, iar muzica fuzioneaza cu cartile, albumele si revistele. In plin haos bucurestean, localul te asteapata la o portie de relaxare.

Mancarea are un gust mai bun atunci cand e condimentata cu romane grafice, expozitii si un fundal sonor suculent. Cu cravata sau fara, cu furculita sau fara, la Tago Mago Mix Bistro, gusturile nu sunt criticate, ci cultivate. Meniul se diversifica cu interventii culinare de autor sau chiar cu propunerile tale. Tago Mago Mix Bistro este locul unde se consuma idei, se devoreaza cultura contemporana si se savureaza proiecte gastronomice.

Vineri, 1 octombrie, are loc petrecerea de deschidere. Tago Mago se afla pe strada Sperantei , la numarul 21.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea