Mai mult decat frumoase mosteniri de familie, ele marcheaza, de asemenea, sfarsitul erei de aproape 300 de ani a domniei familiei Romanov asupra statelor ruse. Dupa ce bolsevicii i-au inlaturat pe Romanovi in 1917, aproape toate dovezile domniei lor au fost sterse, ouale Fabergé fiind o exceptie. Fiecare dintre cele peste 50 de oua, concepute si create exclusiv in atelierul Casei Fabergé din Sankt Petersburg, reprezinta o opera de maiestrie rafinata si sunt foarte cautate de colectionarii din intreaga lume.
Oamenii din spatele oualor: Gustav Faberge
Gustav Faberge a fondat firma de bijuterii Fabergé in 1842, dupa ce a sosit in Sankt Petersburg din Estonia, tara sa natala. Numele de familie Fabergé provine din radacina latina faber, care inseamna „fierar”, ceea ce indica faptul ca familia Fabergé a fost o familie de mestesugari pentru o perioada destul de lunga. Fiul cel mare al lui Gustav, Peter Carl Fabergé, a inceput sa se pregateasca sa preia conducerea afacerii familiei cand avea doar 14 ani. Peter a fost trimis sa studieze cu cei mai buni bijutieri din Europa timp de patru ani si s-a intors la 18 ani. Dupa inca cativa ani de ucenicie la atelierul Fabergé din Sankt Petersburg, a fost pregatit sa preia conducerea.
Cine a comandat ouale Fabergé?
Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul ortodox rus, iar schimbul de oua de Paste intre soti era ceva obisnuit in toate clasele sociale. Pentru Pastele din 1885, tarul Alexandru al III-lea, conducatorul Rusiei, a vrut sa mearga mai departe. Sotia sa, imparateasa Maria Feodorovna, urma sa primeasca un ou de Paste special, realizat la comanda speciala chiar de Peter Carl Fabergé, un ou realizat din email alb imaculat, cu o banda de aur in jurul mijlocului. Acesta este cunoscut in prezent sub numele de Oul gainii, primul din cele 52 de oua Fabergé care urmau sa fie realizate pentru familia regala. Oul de gaina a stabilit standardul pentru ouale Fabergé care urmau sa apara. In interior era ascunsa o sfera perfecta din aur masiv, iar in acest „galbenus” se afla o mica gaina aurie. Gaina putea fi, de asemenea, deschisa, pentru a dezvalui o mica replica cu diamante a coroanei imperiale si un mic pandantiv cu rubin.
Tarul si imparateasa au fost atat de impresionati de acest prim ou, incat Alexandru al III-lea a facut o comanda permanenta catre Fabergé pentru ca in fiecare an sa fie create noi oua. Singurele reguli erau ca modelele sa nu poata fi repetate niciodata, sa fie intotdeauna in forma de ou si sa existe intotdeauna un fel de surpriza in interior. Ouale Fabergé au fost daruite de Alexandru al III-lea, precum si de mostenitorul sau, Nicolae al II-lea, sotiilor lor de-a lungul ultimilor ani ai dinastiei Romanov. Aceasta relatie stransa cu familia regala i-a adus lui Fabergé titlul de Furnizor al Curtii Imperiale, care i-a acordat libertatea si increderea de a-si ascunde modelele de familia regala, astfel incat fiecare era o surpriza chiar si pentru tari. Desi toate ouale erau realizate sub supravegherea lui Fabergé, acesta nu le proiecta personal pe fiecare. Unele dintre cele mai faimoase si mai frumoase oua au fost concepute de Alma Pihl, una dintre singurele femei care au lucrat la firma.
Oul mozaic
Alma Pihl este responsabila pentru designul Oului Mozaic, probabil cel mai iconic ou din cele 52. In matrita sa de platina sunt asezate zeci si zeci de diamante, perle, safire, rubine, smaralde, topaz si alte pietre pretioase. Astazi, se afla in Colectia Regala a Angliei.
Revolutia bolsevica
Dupa 32 de ani de comisioane, Revolutia bolsevica, condusa de Vladimir Lenin, a pus capat erei oualor Fabergé. In 1918, familia regala a fost executata de revolutionari, iar atelierul Fabergé a fost nationalizat de noul guvern. Familia Fabergé a fugit in Elvetia la scurt timp dupa aceea, iar Peter Carl Fabergé a murit doi ani mai tarziu. Dupa revolutie, toate palatele regale Romanov au fost rascolite, iar toate ouale Fabergé gasite au fost confiscate si trimise la Arsenalul Kremlinului. Din cele 52 de oua imperiale, opt au ramas disparute pana in prezent. Un singur membru al familiei regale a reusit sa scape de executie: Imparateasa Dowager Maria Feodorovna, mama lui Nicolae al II-lea. Ea a evadat pe un vas de lupta englez si a reusit sa ia cu ea unul dintre oua, Oul Ordinului Sfantul Gheorghe.
Licitatia oualor
Odata ajuns la putere, Stalin a scos ouale din depozit si le-a evaluat, in speranta ca guvernul comunist le-ar putea vinde Occidentului, in incercarea de a strange fondurile de care avea mare nevoie. Intre 1930 si 1933, 14 dintre ouale ramase au fost vandute diferitelor familii regale si oligarhilor din intreaga lume. Unele au ajuns la Paris, altele la Londra, dar majoritatea au fost cumparate de gigantul petrolier american si simpatizantul socialist Armand Hammer. Astazi, doar 10 dintre ouale imperiale se mai afla in Rusia. Restul sunt imprastiate in intreaga lume, unele in muzee, altele in colectii private. Multe se afla in Colectia Regala a Reginei Angliei.
Oul celei de-a 15-a aniversari
Acum, sa aruncam o privire asupra unora dintre cele mai frumoase si iconice oua Fabergé care inca mai supravietuiesc. Oul celei de-a 15-a aniversari a fost creat in 1911 si comemoreaza cea de-a 15-a aniversare a incoronarii tarului Nicolae al II-lea. El a fost daruit de tar sotiei sale, imparateasa Alexandra Feodorovna. Valoarea sa este de aproximativ 15 milioane de dolari. Acest ou a fost produs in 1898 sub supravegherea directa a lui Peter Carl Fabergé. Printre materialele folosite se numara diamantele, perlele si rubinele. Portretele lui Nicolae al II-lea si ale celor doi copii ai sai sunt expuse prin rasucirea unui buton de perle de pe ou, care le scoate din partea superioara.
Oul incoronarii a fost creat de o pereche de artizani Fabergé in 1897 pentru a comemora incoronarea imparatesei Alexandra Feodorovna. In interiorul acestui ou se afla o replica aurita a trasurii care a transportat-o pe imparateasa in ziua incoronarii sale. Se estimeaza ca acest ou valoreaza astazi aproximativ 18 milioane de dolari americani.
Fidel numelui sau, cel de-al treilea ou imperial a fost cel de-al treilea care a fost comandat de tarul Alexandru al III-lea, in 1887. Al treilea ou imperial este, de asemenea, cel mai pretios si mai valoros ou, datorita unui misterios decalaj de 100 de ani in istoria sa.
Al treilea ou imperial a disparut din arhive in jurul anului 1922, la scurt timp dupa revolutie. La inceputul anilor 2000, cand a inceput o istoriografie serioasa cu privire la Fabergé, a inceput sa circule teoria disparitiei unui „al treilea ou” care ar fi umplut un gol in cronologie. In 2012, un negustor de vechituri american a cautat pe Google un ou pe care il cumparase cu 13 000 de dolari cu cativa ani inainte, fara sa-i cunoasca semnificatia istorica, si a aflat rapid ca oul sau valora peste 20 de milioane de dolari.
Oul cu spalier de trandafiri
Acesta a fost primul ou comandat dupa razboiul ruso-japonez din 1904-1905, in timpul caruia nu a fost fabricat niciun ou. Acesta a fost daruit imparatesei Feodorovna de catre tarul Nicolae al II-lea, pentru a comemora nasterea fiului lor, Alexei Nikolaevici, cu trei ani mai devreme.
Oul Ecaterina cea Mare
Acest ou a fost creat in memoria Ecaterinei cea Mare, legendara si cea mai longeviva imparateasa a Imperiului Rus, care a murit in 1796. Maria Feodorovna, care a primit acest ou in 1914, l-a descris intr-o scrisoare catre regina Alexandra a Angliei ca fiind „o lucrare incredibil de frumoasa si de fina. Fabergé este cel mai mare geniu al timpurilor noastre”.
Oul cu calea ferata transsiberiana
Oul Caii Ferate Transsiberiene, realizat in 1900, este unul dintre cele 10 oua Fabergé care au ramas in Rusia, in custodia Arsenalului Kremlinului. Acesta este realizat din onix, aur, argint si email. In interiorul acestui ou se afla o replica a unui tren locomotiva cu cinci vagoane, fabricata din aur si platina, si este insotita de o cheie care este folosita pentru a infasura trenul si a-l pune in miscare.
Oul cu ceas Sarpele albastru
Pana la redescoperirea celui de-al treilea ou imperial, se credea ca oul cu ceas Sarpele albastru a fost cel de-al treilea ou comandat, in ciuda neconcordantelor cu descrierea din revolutie. Acum se crede ca a fost comandat in 1895.
Oul de portocal
Unul dintre cele mai complicate si delicate oua imperiale este Oul de portocal, realizat in 1911. Acesta a fost un cadou de la Nicolae al II-lea pentru mama sa, imparateasa Dowager Maria Feodorovna. Oul a fost realizat din nefrit si email si a fost impodobit cu o varietate de diamante, ametiste si citrine. O mica parghie ascunsa deschide partea superioara a oului, dezvaluind o pasare cantatoare in miniatura care iese din frunze.
Oul Kremlinului din Moscova
Realizat in 1906, Oul Kremlinului din Moscova este de departe cel mai mare ou Fabergé realizat vreodata. Este, de asemenea, unul dintre singurele oua care nu a parasit niciodata posesia Rusiei si se afla in arsenalul Kremlinului de la Revolutia bolsevica. Baza oului se dubleaza ca o cutie muzicala si poate reda doua melodii diferite.
Oul caucazian
Oul din Caucaz a fost creat in 1893, ca un cadou pentru Maria Feodorovna, pe atunci imparateasa a Rusiei. Atunci cand este deschis, cele patru usi de pe fiecare parte a oului dezvaluie frumoase picturi in miniatura ale Muntilor Caucaz si ale zonei rurale, in special ale orasului Abastumani, unde fiul imparatesei a murit de tuberculoza. Un portret al fiului ei se afla in partea superioara a oului.
Oul Palatului Gatchina
Oul Palatului Gatchina se afla in prezent in Muzeul de Arta Walters din Baltimore, Maryland. Acesta a fost realizat in 1901 sub directa supraveghere a lui Peter Carl Fabergé. In interiorul oului se afla o replica in miniatura a Palatului Gatchina, resedinta regala a imparatesei decazute de la periferia Sankt Petersburgului.
Oul Constelatie
Oul Constelatia a fost ultimul ou Fabergé a carui productie a inceput in 1917, cu doar cateva saptamani inainte de inceperea revolutiei bolsevice. Oul nu a putut fi terminat niciodata si nu a fost vazut de niciun membru al familiei regale.