De prin lume adunate

#oferire martisor #martisor #romania

De ce in unele zone ale Romaniei barbatii sunt cei care primesc martisoare. Traditii si semnificatii regionale

Martisorul este una dintre cele mai frumoase traditii romanesti, marcand inceputul primaverii si simbolizand norocul, protectia si renasterea naturii.

 

Desi in majoritatea regiunilor din Romania femeile sunt cele care primesc martisoare de la barbati, in anumite zone ale tarii, rolurile sunt inversate. In Moldova, Bucovina si unele parti ale Olteniei, barbatii sunt cei care primesc acest simbol traditional.

Traditia martisorului dateaza de mii de ani si are radacini atat dacice, cat si romane. La daci, snurul alb-rosu simboliza trecerea de la iarna la primavara, lupta dintre frig si caldura, dintre moarte si renastere. La romani, 1 Martie marca inceputul anului nou, fiind dedicat lui Marte, zeul razboiului, dar si al fertilitatii si protectiei.

Astfel, de-a lungul timpului, martisorul a devenit un simbol al norocului si al reinnoirii, oferit ca talisman celor dragi.

De ce in unele regiuni barbatii primesc martisoare?

Obiceiul difera in functie de zona geografica:

  • In Muntenia, Transilvania, Banat si Crisana, barbatii ofera martisoare femeilor, ca simbol al aprecierii, frumusetii si norocului.
  • In Moldova si Bucovina, femeile sunt cele care ofera martisoare barbatilor. In unele locuri, rolurile se inverseaza pe 8 Martie, cand barbatii ofera flori si cadouri femeilor.
  • In Oltenia, exista si traditia ca barbatii sa primeasca martisoare, dar acest obicei este mai putin raspandit decat in Moldova.
  • In Maramures, martisorul este considerat un talisman norocos si este purtat atat de barbati, cat si de femei.

Posibile explicatii ale obiceiului din Moldova si Bucovina

Exista mai multe motive pentru care barbatii primesc martisoare in aceste regiuni:

1. Traditia veche a martisorului ca simbol universal – Initial, martisorul nu era destinat exclusiv femeilor, ci oricarei persoane dragi, indiferent de gen.

2. Legatura cu Marte, zeul razboiului si protectorul primaverii – In unele interpretari, martisorul era un simbol al puterii si protectiei, ceea ce explica de ce barbatii il primesc ca talisman aducator de noroc.

3. Respect si recunostinta – In Moldova, oferirea unui martisor barbatilor poate fi un gest de apreciere pentru rolul lor protector in familie si societate.

4. Influente culturale din zonele slave si balcanice, unde traditii similare includ purtarea simbolurilor norocoase de catre barbati.

Cum s-a schimbat traditia in prezent?

Astazi, traditia martisorului a suferit modificari, iar obiceiul de a oferi acest simbol barbatilor devine din ce in ce mai rar. In multe locuri, martisorul este considerat mai degraba un gest de politete si apreciere, fiind oferit colegilor, prietenilor sau membrilor familiei, indiferent de gen.

Indiferent de cine ofera si cine primeste, esenta martisorului ramane aceeasi: un simbol al primaverii, al norocului si al continuitatii unei frumoase traditii romanesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea